Het is een beetje een zot maar wel geen goedkoop trucje, dat zeker niet. Want je moet echt wel een eindje reizen. En ik weet ook niet zeker of het nu alweer de meest veilige reisbestemming is. Maar als je favoriete restaurantje hier om de hoek volgeboekt zit, kun je het altijd eens wagen bij restaurant Bawabat Dimashk in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Volgens het Guinness Book of Records is dit wel degelijk het allergrootste restaurant ter wereld, want het biedt plaats aan maar liefst 6.014 mensen. Als daar geen tafeltje vrij voor je is, dan heb je echt vette pech.
Bawabet Dimashq heeft een eetzaal van 54.000 vierkante meter; vergelijk dat met ongeveer 10 voetbalvelden. De oppervlakte van de keuken bedraagt dan weer 2.500 vierkante meterTijdens drukke momenten heeft het restaurant maar liefst 1.800 personeelsleden in dienst. In de keuken zijn verschillende productielijnen, een kok kan in één minuut 25-30 porties gerechten, zoals bv hummus, bereiden. In het restaurant zijn er watervallen, fonteinen en replica’s van archeologische ruïnes van Syrië.
Er zijn zes secties, met verschillende culinaire thema’s rondde de Indische, Chinese, Arabische, Iraanse, Midden-Oosterse en Syrische keuken. Het restaurant kreeg op 29 mei 2008 de titel als het grootste restaurant ter wereld door het Guinness World Records, een positie die het overnam van een restaurant in Bangkok. Tijdens de burgeroorlog is Bawabat Dimashk wel gesloten geweest, maar sinds 2018 zou het grootste restaurant van de wereld weer open zijn.
Als je perfecte culinaire avondje bestaat uit intiem tafelen met z’n tweetjes in een gezellig restaurantje, zonder al te veel pottenkijkers, dan is dit absoluut niet de ideale plek voor jou. Maar als je een unieke ervaring wil beleven, en het restaurant ook bekijkt als een must see bestemming, dan is dit misschien wel een aanrader. Vooral omdat het geen tourist trap blijkt te zijn, maar een plek waar de locals ook graag gaan eten.
Het is vandaag Goede Vrijdag, de dag waarop katholieken de kruisiging van Jezus Christus herdenken. Vandaag is die dag misschien voor weinig mensen nog belangrijk, maar ik herinner me als kind dat we om drie uur ‘s middags naar de kerk gingen voor de kruisweg, een dienst waarin het sterven van Jezus aan het kruis werd herdacht … Lees meer
Vandaag wordt in Duitsland de Zwarte Woud Taart gevierd. Je kunt ze heel af en toe bij ons ook wel eens kopen, maar als je de real thing wil proeven moet je toch eens naar Duitsland gaan … Lees meer
Er bestaan veel theorieën over de oorsprong van de aprilvis. Eentje die ik persoonlijk misschien wel het meest plausibel vind komt uit de 16e eeuw in Frankrijk … Lees meer
Vandaag is internationale whiskey-dag. Zo geschreven dus: whiskey. En niet whisky. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is. Ik ook … Lees meer
Zondag 10 maart is Pretzel day. Maar wat zijn pretzels eigenlijk? Het is een soort zout gebakken deegsnack, meestal gemaakt van een deeg op basis van bloem, water, gist en zout … Lees meer
Dit blijf ik een bijzondere groente vinden, ook al omdat de naam zo bijzonder is: Jeruzalem artisjok in het Engels, topinambour in het Frans, Aardpeer in het Nederlands … Lees meer
Niks gaat boven verse groenten. Maar met diepvriesgroenten is ook niks fout. Wel integendeel. Soms zijn ze zelfs gezonder dan de groenten die je in de supermarkt vindt … Lees meer
We eten zelf graag iets extra als het koud is buiten, of als de dagen kort zijn. Maar is het ook slim om vogeltjes te voederen? Ik vroeg het me af omdat 3 februari Feed The Birds Day is … Lees meer