Het is een beetje een zot maar wel geen goedkoop trucje, dat zeker niet. Want je moet echt wel een eindje reizen. En ik weet ook niet zeker of het nu alweer de meest veilige reisbestemming is. Maar als je favoriete restaurantje hier om de hoek volgeboekt zit, kun je het altijd eens wagen bij restaurant Bawabat Dimashk in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Volgens het Guinness Book of Records is dit wel degelijk het allergrootste restaurant ter wereld, want het biedt plaats aan maar liefst 6.014 mensen. Als daar geen tafeltje vrij voor je is, dan heb je echt vette pech.
Bawabet Dimashq heeft een eetzaal van 54.000 vierkante meter; vergelijk dat met ongeveer 10 voetbalvelden. De oppervlakte van de keuken bedraagt dan weer 2.500 vierkante meterTijdens drukke momenten heeft het restaurant maar liefst 1.800 personeelsleden in dienst. In de keuken zijn verschillende productielijnen, een kok kan in één minuut 25-30 porties gerechten, zoals bv hummus, bereiden. In het restaurant zijn er watervallen, fonteinen en replica’s van archeologische ruïnes van Syrië.
Er zijn zes secties, met verschillende culinaire thema’s rondde de Indische, Chinese, Arabische, Iraanse, Midden-Oosterse en Syrische keuken. Het restaurant kreeg op 29 mei 2008 de titel als het grootste restaurant ter wereld door het Guinness World Records, een positie die het overnam van een restaurant in Bangkok. Tijdens de burgeroorlog is Bawabat Dimashk wel gesloten geweest, maar sinds 2018 zou het grootste restaurant van de wereld weer open zijn.
Als je perfecte culinaire avondje bestaat uit intiem tafelen met z’n tweetjes in een gezellig restaurantje, zonder al te veel pottenkijkers, dan is dit absoluut niet de ideale plek voor jou. Maar als je een unieke ervaring wil beleven, en het restaurant ook bekijkt als een must see bestemming, dan is dit misschien wel een aanrader. Vooral omdat het geen tourist trap blijkt te zijn, maar een plek waar de locals ook graag gaan eten.
Na een paar drukke maar hele mooie DJ-weekends in eigen land ben ik de komende maand helemaal in vakantiemodus. Dat wil zeggen dat ik in Spanje veel ga niksen, koken, lezen, wandelen, genieten van het leven, en verder schrijven aan mijn nieuwe boek dat er in het najaar zit aan te komen, als alles goed gaat … Lees meer
Een Cuban sandwich, ook wel bekend als een Cubano, is een populaire sandwich die oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba en ook in Amerika zeer populair is en zeker op die plaatsten waar de Cubaanse gemeenschap leeft, zoals Miami, Tampa, en Fort Lauderdale inFlorida … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit … Lees meer
Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil … Lees meer
Vergis je niet, “Pizza Hawaii”, ook bekend als Hawaiiaanse pizza, komt oorspronkelijk niet uit Hawaï, maar werd lang geleden, in het jaar 1962 blijkbaar “uitgevonden” door ene Sam Panopoulos, een Griekse immigrant in Canada … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
In Barcelona hebben we er gek genoeg geen last van, maar in België komt er ook wel eens zo’n rotmug onze slaapkamer binnen. Muggen kunnen je echt wakker houden en lastig zijn, vooral in de zomermaanden, wanneer je toch af en toe het huis wil verluchten … Lees meer