Ik ben nogal een optimist. Maar het zijn duidelijk niet voor iedereen vrolijke tijden. Als je het gevoel hebt dat je een beetje treurig of neerslachtig bent: (gezond) eten kan absoluut wonderen doen.
Ik zet even vijf ingrediënten op een rij waarvan wetenschappers hebben aangetoond dat ze je helpen om neerslachtige of depressieve gevoelens te bekampen.
Walnoten zijn de rijkste plantaardige bron van omega 3 vetzuren en die helpen om serotonine aan te maken, en dat geeft je een geluksboost.
De omega 3 vetzuren in bijvoorbeeld zalm, tonijn en makreel zijn supergezond (onder andere voor je hart) maar geven je hersenen ook een soort van boost waardoor ze depressie bekampen.
In volkoren deegwaren, brood en rijst zitten goede, hoogwaardige koolhydraten en die zijn erg goed voor je. Ze helpen je om serotonine (het zogenaamde gelukshormoon) te produceren.
Groene thee zit vol anti-oxidanten en die helpen je om gezond te zijn. Maar het is vooral het aminozuur theanine dat neerslachtige gevoelens bekampen gaat. Het zit natuurlijk in groene thee en geeft je een relax maar wel alert gevoel.
Zwarte choloade helpt ook erg goed tegen depressie. Er zitten alleen heel veel calorieën in, dus overdrijven is geen goed idee. Maar de transmitters waaronder Phenylethlyamine, die bij mensen vrijwel meteen een soort van speciale alertheid veroorzaakt, serotonine ook, en dopamine. Het bekendste “feel good hormoon”. Mensen die drugs nemen kennen dat gevoel: het geeft een oprecht geluksgevoel.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer