Ik ben nogal een optimist. Maar het zijn duidelijk niet voor iedereen vrolijke tijden. Als je het gevoel hebt dat je een beetje treurig of neerslachtig bent: (gezond) eten kan absoluut wonderen doen.
Ik zet even vijf ingrediënten op een rij waarvan wetenschappers hebben aangetoond dat ze je helpen om neerslachtige of depressieve gevoelens te bekampen.
Walnoten zijn de rijkste plantaardige bron van omega 3 vetzuren en die helpen om serotonine aan te maken, en dat geeft je een geluksboost.
De omega 3 vetzuren in bijvoorbeeld zalm, tonijn en makreel zijn supergezond (onder andere voor je hart) maar geven je hersenen ook een soort van boost waardoor ze depressie bekampen.
In volkoren deegwaren, brood en rijst zitten goede, hoogwaardige koolhydraten en die zijn erg goed voor je. Ze helpen je om serotonine (het zogenaamde gelukshormoon) te produceren.
Groene thee zit vol anti-oxidanten en die helpen je om gezond te zijn. Maar het is vooral het aminozuur theanine dat neerslachtige gevoelens bekampen gaat. Het zit natuurlijk in groene thee en geeft je een relax maar wel alert gevoel.
Zwarte choloade helpt ook erg goed tegen depressie. Er zitten alleen heel veel calorieën in, dus overdrijven is geen goed idee. Maar de transmitters waaronder Phenylethlyamine, die bij mensen vrijwel meteen een soort van speciale alertheid veroorzaakt, serotonine ook, en dopamine. Het bekendste “feel good hormoon”. Mensen die drugs nemen kennen dat gevoel: het geeft een oprecht geluksgevoel.
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer