Deze blunders kunnen je etentje buiten grondig verpesten

Het wordt een prachtig weekend. We gaan flink over de dertig graden vandaag en morgen misschien wel over de 35. Dat is niet warm, dat is heet. Iedereen heeft nu waarschijnlijk ontzettend veel zin om dit weekend een barbecue te organiseren of lekker buiten te eten. Dat is sowieso gezellig, maar er zijn wel een paar regeltjes die je best kunt volgen om je etentje buiten niet fout te laten gaan…

ETEN NIET TE LANG BUITEN LATEN STAAN

Opgelet, eten bederft zeer snel wanneer het te warm buiten is. Je buffetje met slaatjes en pasta’s voor bij de bbq uren in de zon zetten is een goede manier om het slecht te laten worden, en dat gaat natuurlijk ook op voor vis en vlees. Laat de hitte je eten niet verpesten, en een voedselvergiftiging is het laatste wat je wil tijdens dit weertje

VOLDOENDE WATER VOORZIEN

Ik heb m’n eigen wijnbedrijf, dus ik vind het plezant dat mensen in de zomer massaal mijn Verdejo, Chardonnay, Sauvignon Blanc of Rosé aan het drinken zijn. Maar please, voorzie ook voldoende water. De regel is altijd: minstens evenveel water drinken als alcohol. En wanneer het zo warm is als nu is dat extra belangrijk.

ZONNECRÈME AANBIEDEN

Zorg voor schaduw, in de volle zon zitten eten is geen goed idee. Dus ga onder een afdak zitten of onder een parasol. Maar voorzie bij al je buitenetentjes voldoende zonnecrème. Er is niks zo onaangenaam als zitten te verbranden in de volle zomerzon en een zonnesteek over te houden aan een heerlijke middag met vrienden of familie in de tuin.

JE SLAATJES NIET TE VROEG MAKEN

Ik zie het nog altijd te vaak gebeuren. Mensen doen hun stinkende best om heerlijke salades te maken al dan niet voorbij de barbecue. Alle ingrediënten worden samengevoegd in een een kom, en de dressing wordt er al uren voor het etentje overheen gegoten of onder gemengd. Met als gevolg dat je salade één wakke prak wordt, en dat ik echt doodzonde.

VERPEST HET NIET VOOR JE BUREN

Half juni hebben wij altijd een verjaardagsfeest bij ons thuis, buiten in de zon. Dat zijn zalige namiddagen. Nu we een grote tuin hebben kunnen we makkelijk wat langer buiten zitten, muziek opzetten en luid lachen en praten. Maar in ons vorige huis in Rijmenam was ons terras vlakbij het huis van de buren, en dan nog wel de kant van de kamers van de dochters. Vooral in de jaren dat ze volop aan het studeren waren moesten we ons in de late uurtjes toch een beetje inhouden met lawaai maken. Dus hou een beetje rekening met de blokkende kinderen van de buren, of met buren die vroeg moeten opstaan voor hun job.

ZORG DAT DE GASFLES VAN JE BARBECUE NIET LEEG IS

Als je net als ik een gasbarbecue hebt is dat echt een nachtmerrie: net wanneer je volop je vleesjes aan het bakken bent, ontdek je dat je zonder gas valt. Afschuwelijk. Dus zorg dat je daar natuurlijk op voorbereid bent. Je kunt je gasfles op de weegschaal zetten en zo ontdekken of er nog gas inzit. Of gewoon altijd een reservefles in huis halen.