Deze drugs maken je puree nog lekkerder

Drugs in je puree doen? Welke normale mensen zou daar aan beginnen? Ik zou nu een hele reeks stomme mopjes kunnen maken en allerlei zogezegd typische recepten uit Antwerpen bedenken waar je een wit lijntje aan toevoegt, maar dat hoeft niet. Want de waarheid draait minder rond de kookpot: eigenlijk gebruikten zelfs onze grootmoeders en overgrootmoeders al drugs in hun puree en in vele andere gerechten: nootmuskaat.

Nootmuskaat is een heerlijke specerij. Ik heb het altijd in huis en gebruik het zelf ook best vaak. Ik heb er zelfs een speciale molen voor. Want met mate gebruikt verbetert het de smaak van bijvoorbeeld vele groenten en ook aardappelen en zeker in een lekkere puree is het een mooie smaakmaker. Dat weet iedereen. Maar pas op: het is eigenlijk wel een drug! En een stevige.

Als je de volgende keer ergens een snuifje nootmuskaat aan toevoegt, denk dan toch ook even hier aan: geconsumeerd in grote hoeveelheden is nootmuskaat een product met krachtige effecten. Zoals bij bepaalde paddenstoelen, die mensen laten hallucineren, kun je bij een hele stevige dosis nootmuskaat ook flink van het padje raken en gebeuren er dingen in je hoofd die niet zo fris zijn.

En erger nog: bij een zeer, zeer hoge dosis kan nootmuskaat zelfs dodelijk zijn. Met mate: heerlijk. Teveel gevaarlijk. En bij een overdosis kan het gedaan met je zijn. Kortom: wees een matige gebruiker en laat jezelf niet in de puree draaien.