Drugs in je puree doen? Welke normale mensen zou daar aan beginnen? Ik zou nu een hele reeks stomme mopjes kunnen maken en allerlei zogezegd typische recepten uit Antwerpen bedenken waar je een wit lijntje aan toevoegt, maar dat hoeft niet. Want de waarheid draait minder rond de kookpot: eigenlijk gebruikten zelfs onze grootmoeders en overgrootmoeders al drugs in hun puree en in vele andere gerechten: nootmuskaat.
Nootmuskaat is een heerlijke specerij. Ik heb het altijd in huis en gebruik het zelf ook best vaak. Ik heb er zelfs een speciale molen voor. Want met mate gebruikt verbetert het de smaak van bijvoorbeeld vele groenten en ook aardappelen en zeker in een lekkere puree is het een mooie smaakmaker. Dat weet iedereen. Maar pas op: het is eigenlijk wel een drug! En een stevige.
Als je de volgende keer ergens een snuifje nootmuskaat aan toevoegt, denk dan toch ook even hier aan: geconsumeerd in grote hoeveelheden is nootmuskaat een product met krachtige effecten. Zoals bij bepaalde paddenstoelen, die mensen laten hallucineren, kun je bij een hele stevige dosis nootmuskaat ook flink van het padje raken en gebeuren er dingen in je hoofd die niet zo fris zijn.
En erger nog: bij een zeer, zeer hoge dosis kan nootmuskaat zelfs dodelijk zijn. Met mate: heerlijk. Teveel gevaarlijk. En bij een overdosis kan het gedaan met je zijn. Kortom: wees een matige gebruiker en laat jezelf niet in de puree draaien.
Ik ben een grote fan van dumplings. Je kunt het deeg in de supermarkt kopen en dan zelf vullen met Aziatisch opgewerkt gemengd gehakt met knoflook, gember, lente-ui, sojasaus en sesamolie, of met een soortgelijke mengeling met gehakte garnalen en Aziatische smaakmakers … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het persoonlijk erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het namelijk niet ontzettend breed, dus ze konden niet zomaar doen wat ze wilden, duur eten of veel op restaurant gaan, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer