Het was een opvallende post deze week van de Brugse topchef Filip Claeys van het twee sterren restaurant De Jonkman. Hij zette een kort filmpje van z’n handen op Instagram. Het filmpje begon met applaus en daarna stak Filip (ironisch) uiteraard, zijn duim de lucht in. De boodschap onder het filmpje was duidelijk: “Dikke duim! Eerste no show van het jaar.. 8p en het waren dan nog eens “collega’s”. Oeps vergeten te annuleren.”
Ik kan me de frustratie van Filip enorm inbeelden. Als je al die maanden verplicht gesloten bent geweest, dan wil je keihard werken en de geleden schade zo goed mogelijk weer inhalen. Je wilt weer volle bak werken dus. En dat doe je natuurlijk het liefst in een vol restaurant. Iets wat hij vrijwel altijd doet. De Jonkman draait weer op volle toeren. Een no show is dat het ergste wat je kan overkomen.
Het is afschuwelijk wanneer een koppel niet komt opdagen. Een kleine ramp is het wanneer vier mensen hun kat sturen. Maar als twee tafels, acht mensen tegelijk dus, je in de steek laten, dan is dat financieel echt afschuwelijk voor zo’n restaurant. Reken maar eens hoeveel een klant gemiddeld spendeert in een twee sterrenrestaurant, dat zal sowieso ergens boven de 150 euro liggen, en doe dat eens maal acht…
Het is eigenlijk erg simpel. Probeer je altijd aan je afspraken te houden. De chef en z’n personeel rekenen erop dat je komt opdagen. Kun je door overmacht, ziekte of dergelijke, je afspraak echt niet nakomen, annuleer dan netjes. Vaak staan er mensen op de wachtlijst die maar al te blij zijn dat ze toch nog een tafeltje krijgen. Wanneer het echt last minute is kan de chef nog altijd zijn sociale media gebruiken om aan de vrijgekomen tafel toch weer gasten te ontvangen.
Ik snap dat de boosheid en de frustratie van Filip nog groter is wanneer het “collega’s” zijn die niet eens de beleefdheid hebben om een etentje met 8 te annuleren. Als ze echt in het vak staan weten ze maar al te goed wat de impact is van zo’n no show. “Vergeten te annuleren,” dat kan eigenlijk niet. Schandalig gewoon.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer