Deze topchef is (terecht) behoorlijk boos op zijn “collega’s”

Het was een opvallende post deze week van de Brugse topchef  Filip Claeys van het twee sterren restaurant De Jonkman. Hij zette een kort filmpje van z’n handen op Instagram. Het filmpje begon met applaus en daarna stak Filip (ironisch) uiteraard, zijn duim de lucht in. De boodschap onder het filmpje was duidelijk: “Dikke duim! Eerste no show van het jaar.. 8p en het waren dan nog eens “collega’s”. Oeps vergeten te annuleren.”

Ik kan me de frustratie van Filip enorm inbeelden. Als je al die maanden verplicht gesloten bent geweest, dan wil je keihard werken en de geleden schade zo goed mogelijk weer inhalen. Je wilt weer volle bak werken dus. En dat doe je natuurlijk het liefst in een vol restaurant. Iets wat hij vrijwel altijd doet. De Jonkman draait weer op volle toeren. Een no show is dat het ergste wat je kan overkomen.

Het is afschuwelijk wanneer een koppel niet komt opdagen. Een kleine ramp is het wanneer vier mensen hun kat sturen. Maar als twee tafels, acht mensen tegelijk dus, je in de steek laten, dan is dat financieel echt afschuwelijk voor zo’n restaurant. Reken maar eens hoeveel een klant gemiddeld spendeert in een twee sterrenrestaurant, dat zal sowieso ergens boven de 150 euro liggen, en doe dat eens maal acht…

Het is eigenlijk erg simpel. Probeer je altijd aan je afspraken te houden. De chef en z’n personeel rekenen erop dat je komt opdagen. Kun je door overmacht, ziekte of dergelijke, je afspraak echt niet nakomen, annuleer dan netjes. Vaak staan er mensen op de wachtlijst die maar al te blij zijn dat ze toch nog een tafeltje krijgen. Wanneer het echt last minute is kan de chef nog altijd zijn sociale media gebruiken om aan de vrijgekomen tafel toch weer gasten te ontvangen.

Ik snap dat de boosheid en de frustratie van Filip nog groter is wanneer het “collega’s” zijn die niet eens de beleefdheid hebben om een etentje met 8 te annuleren. Als ze echt in het vak staan weten ze maar al te goed wat de impact is van zo’n no show. “Vergeten te annuleren,” dat kan eigenlijk niet. Schandalig gewoon.