Het was een opvallende post deze week van de Brugse topchef Filip Claeys van het twee sterren restaurant De Jonkman. Hij zette een kort filmpje van z’n handen op Instagram. Het filmpje begon met applaus en daarna stak Filip (ironisch) uiteraard, zijn duim de lucht in. De boodschap onder het filmpje was duidelijk: “Dikke duim! Eerste no show van het jaar.. 8p en het waren dan nog eens “collega’s”. Oeps vergeten te annuleren.”
Ik kan me de frustratie van Filip enorm inbeelden. Als je al die maanden verplicht gesloten bent geweest, dan wil je keihard werken en de geleden schade zo goed mogelijk weer inhalen. Je wilt weer volle bak werken dus. En dat doe je natuurlijk het liefst in een vol restaurant. Iets wat hij vrijwel altijd doet. De Jonkman draait weer op volle toeren. Een no show is dat het ergste wat je kan overkomen.
Het is afschuwelijk wanneer een koppel niet komt opdagen. Een kleine ramp is het wanneer vier mensen hun kat sturen. Maar als twee tafels, acht mensen tegelijk dus, je in de steek laten, dan is dat financieel echt afschuwelijk voor zo’n restaurant. Reken maar eens hoeveel een klant gemiddeld spendeert in een twee sterrenrestaurant, dat zal sowieso ergens boven de 150 euro liggen, en doe dat eens maal acht…
Het is eigenlijk erg simpel. Probeer je altijd aan je afspraken te houden. De chef en z’n personeel rekenen erop dat je komt opdagen. Kun je door overmacht, ziekte of dergelijke, je afspraak echt niet nakomen, annuleer dan netjes. Vaak staan er mensen op de wachtlijst die maar al te blij zijn dat ze toch nog een tafeltje krijgen. Wanneer het echt last minute is kan de chef nog altijd zijn sociale media gebruiken om aan de vrijgekomen tafel toch weer gasten te ontvangen.
Ik snap dat de boosheid en de frustratie van Filip nog groter is wanneer het “collega’s” zijn die niet eens de beleefdheid hebben om een etentje met 8 te annuleren. Als ze echt in het vak staan weten ze maar al te goed wat de impact is van zo’n no show. “Vergeten te annuleren,” dat kan eigenlijk niet. Schandalig gewoon.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer