Deze Valentijn ga ik lekker vreemd
Nieuws

Deze Valentijn ga ik lekker vreemd

Valentijn is een topdag voor de horeca, en ik ben een grote fan van de sector, dus ik ben blij dat de restaurants vol zitten die avond. Maar eerlijk? Het is wellicht de enige avond in het jaar dat ikzelf niet zo graag op restaurant ga. Als tafel naast tafel naast tafel koppeltjes verplicht romantisch zitten in elkaars ogen te staren, dan haak ik om één of andere reden een beetje af. De menuutjes die je op Valentijn op restaurant ook krijgt zijn mij iets te klef. De chefs, die soms echte kunstenaars zijn als het op koken aankomt, proberen dan ook iets te creatief te zijn met hun bewoordingen en maken dan menu’s met “tongstrelende hapjes, hete soep, en opwindende filet pur, gevolgd door een zoete zonde” en dat vind ik allemaal net iets te expliciet. Maar als jij dat wel leuk vindt, ga ervoor, hoe meer mensen op restaurant gaan en de liefde vieren, hoeveel beter voor de horeca, en voor de liefde.

Maar pas op, het is nu ook niet dat ik het type ben dat zegt: “wij vieren Valentijn elke dag, dat hoeft niet de veertiende februari te zijn”. Want meestal is dat een flauw excuus voor mensen die de liefde nooit meer vieren, en eerlijk gezegd “elke dag Valentijn vieren” wie doet dat. Het leven en de liefde hebben ups and downs, de ene keer vier je ze, de andere dag kabbelt ze. Dus het is bij ons wel een traditie om die avond samen door te brengen, en dan eten we iets lekkers. Meestal is dat pomme Moscovite, aardappel met zure room en kaviaar. En daarna voorzie ik een kaasschotel. Lekker hoor. Bij het eerste drinken we lekkere bubbels, en bij de kaas een mooie wijn.

Dit jaar valt Valentijn op een maandag en dat is natuurlijk de minst romantische dag van de week, maar goed, we hebben die toch in de agenda geblokkeerd en gaan vieren. Meer nog, ik ga wat uitgebreider koken dan anders. Eerst gaan we die heerlijke pommes Moscovite wel degusteren, en nadien  ga ik een mac and cheese met kreeft klaarmaken. Dat is voor mij het ultieme comfortfood: verse penne met een heerlijke saus op basis van bubbels, room, saffraan en kaas, met flinke stukken verse kreeft, en dat gegratineerd in de oven. Opperste luxe en toch waanzinnig lekker. En nadien ga ik een lekker zoet dessert halen bij de bakker, al bestaat de kans ook wel dat ik zelf nog iets uit mijn hoge hoed ga toveren.

En het leuke is: ik maak onze Valentijn diner dit jaar voor vier. Want op www.wijnornelis.be loopt er een wedstrijd. Als je voor middernacht vandaag zes flesjes cava koopt, dan maak je kans op net hetzelfde diner, met alles erop en eraan. Ik ben zelfs speciaal nieuwe bordjes gaan kopen voor je. Mooie aarden kommetjes waarin de pommes Moscovite en een zalige rode ovenschotel waarin een grote portie mac and cheese komt met kreeft. En het dessert voorzie ik ook. Als je nog niet deelgenomen hebt, maak je dus nog altijd kans om te winnen, als je voor middernacht vandaag zes flesjes koopt. Ik ga de menu dan morgen persoonlijk leveren bij de winnaar thuis. En je hoeft niet eens een koppel te zijn om te winnen, iedereen die de cava koopt maakt kans.

Mijn Wijn Ornelis Cava  Brut Reserva kun je hier kopen.

Het is trouwens een feestelijke cava met een fijne mousse. Bruisend fris met limoen en granny smith, prachtig in balans zoals je dat van een uitstekende brut reserva mag verwachten. Voor mij de ideale aperitiefwijn om lekker te klinken op het leven en op de liefde. 30% xarel-lo, 30% macabeo, 20% parellada en 20% chardonnay. 11,5% alcohol. Heerlijk als aperitief bij vitello tonnato in een eitje, gestoomd lenterolletje van gravadlax, king crab royal Belgian caviar, tartaar van zeebaars met gele tomaten en zeewier of een frisse cocktail van kreeft en papaya. Nu van genieten tot 2023.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer