Deze Valentijn ga ik lekker vreemd

Valentijn is een topdag voor de horeca, en ik ben een grote fan van de sector, dus ik ben blij dat de restaurants vol zitten die avond. Maar eerlijk? Het is wellicht de enige avond in het jaar dat ikzelf niet zo graag op restaurant ga. Als tafel naast tafel naast tafel koppeltjes verplicht romantisch zitten in elkaars ogen te staren, dan haak ik om één of andere reden een beetje af. De menuutjes die je op Valentijn op restaurant ook krijgt zijn mij iets te klef. De chefs, die soms echte kunstenaars zijn als het op koken aankomt, proberen dan ook iets te creatief te zijn met hun bewoordingen en maken dan menu’s met “tongstrelende hapjes, hete soep, en opwindende filet pur, gevolgd door een zoete zonde” en dat vind ik allemaal net iets te expliciet. Maar als jij dat wel leuk vindt, ga ervoor, hoe meer mensen op restaurant gaan en de liefde vieren, hoeveel beter voor de horeca, en voor de liefde.

Maar pas op, het is nu ook niet dat ik het type ben dat zegt: “wij vieren Valentijn elke dag, dat hoeft niet de veertiende februari te zijn”. Want meestal is dat een flauw excuus voor mensen die de liefde nooit meer vieren, en eerlijk gezegd “elke dag Valentijn vieren” wie doet dat. Het leven en de liefde hebben ups and downs, de ene keer vier je ze, de andere dag kabbelt ze. Dus het is bij ons wel een traditie om die avond samen door te brengen, en dan eten we iets lekkers. Meestal is dat pomme Moscovite, aardappel met zure room en kaviaar. En daarna voorzie ik een kaasschotel. Lekker hoor. Bij het eerste drinken we lekkere bubbels, en bij de kaas een mooie wijn.

Dit jaar valt Valentijn op een maandag en dat is natuurlijk de minst romantische dag van de week, maar goed, we hebben die toch in de agenda geblokkeerd en gaan vieren. Meer nog, ik ga wat uitgebreider koken dan anders. Eerst gaan we die heerlijke pommes Moscovite wel degusteren, en nadien  ga ik een mac and cheese met kreeft klaarmaken. Dat is voor mij het ultieme comfortfood: verse penne met een heerlijke saus op basis van bubbels, room, saffraan en kaas, met flinke stukken verse kreeft, en dat gegratineerd in de oven. Opperste luxe en toch waanzinnig lekker. En nadien ga ik een lekker zoet dessert halen bij de bakker, al bestaat de kans ook wel dat ik zelf nog iets uit mijn hoge hoed ga toveren.

En het leuke is: ik maak onze Valentijn diner dit jaar voor vier. Want op www.wijnornelis.be loopt er een wedstrijd. Als je voor middernacht vandaag zes flesjes cava koopt, dan maak je kans op net hetzelfde diner, met alles erop en eraan. Ik ben zelfs speciaal nieuwe bordjes gaan kopen voor je. Mooie aarden kommetjes waarin de pommes Moscovite en een zalige rode ovenschotel waarin een grote portie mac and cheese komt met kreeft. En het dessert voorzie ik ook. Als je nog niet deelgenomen hebt, maak je dus nog altijd kans om te winnen, als je voor middernacht vandaag zes flesjes koopt. Ik ga de menu dan morgen persoonlijk leveren bij de winnaar thuis. En je hoeft niet eens een koppel te zijn om te winnen, iedereen die de cava koopt maakt kans.

Mijn Wijn Ornelis Cava  Brut Reserva kun je hier kopen.

Het is trouwens een feestelijke cava met een fijne mousse. Bruisend fris met limoen en granny smith, prachtig in balans zoals je dat van een uitstekende brut reserva mag verwachten. Voor mij de ideale aperitiefwijn om lekker te klinken op het leven en op de liefde. 30% xarel-lo, 30% macabeo, 20% parellada en 20% chardonnay. 11,5% alcohol. Heerlijk als aperitief bij vitello tonnato in een eitje, gestoomd lenterolletje van gravadlax, king crab royal Belgian caviar, tartaar van zeebaars met gele tomaten en zeewier of een frisse cocktail van kreeft en papaya. Nu van genieten tot 2023.