MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
Nieuws

Miele zet keukenwereld op zijn kop met revolutionaire oventechniek

“Sven, we zouden je graag eind augustus naar Berlijn willen uitnodigen voor de exclusieve voorstelling van een spectaculair vernieuwend keukentoestel.” Wanneer je zo’n voorstel krijgt, dan gaan je ogen even knipperen. Zeker wanneer het de mensen van Miele zijn die je uitnodigen, want je weet dat wanneer het over keukenapparatuur gaat, Miele een stevige reputatie heeft, die ze niet zomaar te grabbel zullen gooien met holle reclametaal of gratuite verkooppraatjes. “Immer besser,” is niet voor niks de slogan van het oerdegelijke merk. Zelf ben ik sinds jaar en dag klant bij Miele en de hogedrukstoomoven was destijds ook al zo’n absolute innovatie van Miele, en laat dat nu net een toestel zijn dat ik bijna elke dag gebruik in mijn keuken. Zowel wanneer ik thuis in Rijmenam ben als in ons flatje in Barcelona.

Ik was dan ook heel benieuwd wat dat nieuwe toestel precies zou zijn en hoe het zou werken. En ook al betekende deze bijzondere uitnodiging dat ik op een donderdag na de middag naar Berlijn zou vliegen, om ’s avonds na de voorstelling met de auto terug te keren naar Vilvoorde (anders zou ik onze radio-uitzending deze ochtend moeten missen hebben op Joe, en dat was uiteraard geen optie) ik moest en zou erbij zijn. En ik overdrijf niet wanneer ik schrijf: “de mensen van Miele hebben niks overdreven.” Wat ik gisterenavond samen met Yves Matagne (Sea Grill), VTM-kok Sandra Bekkari, top foodblogger Cookameal en mijn goede vriend Roger Van Damme van Het Gebaar, maar ook tientallen andere chefs, bloggers en culinaire journalisten uit onder andere Amerika, de UK, Australië en Nieuw-Zeeland te zien en te proeven kreeg tart werkelijk elke verbeelding.

Kabeljauw die bereid werd in de oven op een dik stuk ijs, smaakte perfect zoals het hoort, terwijl het ijs gewoon niet smolt. Hoe kon dat in godsnaam? Stukjes zalm werden voor de helft in aluminiumfolie gewikkeld en zo klaar gemaakt. Resultaat: het niet ingewikkelde stukje gaarde perfect, terwijl het ingewikkelde stukje lekker rauw bleef. Hoe bijzonder was dat? Ik zag de nieuwsgierige ogen van Roger Van Damme vol bewondering nadenken: “wat was de techniek hierachter?” En vooral: “welke prachtige creatieve bereidingen kun je hier niet mee maken.” Zalm die half smaakt als een ceviche of sashimi en voor de rest gegaard is als een gebakken stukje vis. Zalig toch?

Maar zelf was ik als hobbyhok vooral onder de indruk van de hoofdschotels. Een volledig gebraad ging samen met paddenstoelen en knapperige verse tomaatjes, tegelijk, de oven in voor een veertigtal minuutjes. Doe dat met een conventionele oven (maar uiteraard ook met een microgolfoven of een stoomoven) en die combinatie van ingrediënten met totaal verschillende gaartijden zorgt ervoor dat er een kakofonie van te rauwe en overgare ingrediënten op je bord komt te liggen. Niet hier. Alles was perfect gegaard, niet te ver, niet te weinig. En het kalfsvlees bereid in bijenwas, dat we uit deze nieuwe oven te eten kregen was misschien wel het meest malse vlees dat ik ooit at. Onwaarschijnlijk. Moderne culinaire abracadabra.

‘De grootste innovatieve stap vooruit sinds inductie koken.’ zei Dr. Markus Miele gisterenavond bij de voorstelling van de Miele Dialog oven (want dat is de naam van dit spectaculaire nieuwe keukenapparaat). Maar de hamvraag bleef: hoe werkt het? Wel, voor de allereerste keer slaagt technologie erin om via elektromagnetische golven op een intelligente manier te communiceren met de textuur van voedsel De antennetjes in de oven praten als het ware met de ingrediënten, en weten zo hoeveel energie die bevatten, en kunnen zo exact inschatten hoeveel extra energie ze nodig hebben om gaar uit de oven te komen. Het resultaat is ongezien? Vlees blijft veel sappiger en wordt gelijkmatiger gegaard, vis en groenten behouden hun fijne structuur en deeg rijst nog beter. Bovendien kunnen verse ingrediënten voor een complete maaltijd samen op één bakplaat de oven in en zullen ze allemaal op exact dezelfde tijd perfect bereid zijn – en dit 70% sneller dan met conventionele kookmethodes. Maar wat fijn is: in de Dialog Oven zullen ook die conventionele technieken nog steeds aanwezig zijn. Het wordt dus een soort van combi-verhaal zodat je geen drie verschillende inbouwtoestellen in je keuken zult moeten laten inbouwen, wat toch echt wel goed nieuws is.

Zeven jaar hebben de ingenieurs van Miele aan deze nieuwe techniek gewerkt, in alle stilte. En deze week werd de Dialog oven dus aan honderden kookfreaks voorgesteld. En alle aanwezigen waren zwaar onder de indruk. De verwachtingen werden meer dan ingelost, in die mate zelfs dat we allemaal vroegen of we snel zelf met het toestel zouden kunnen gaan experimenteren. In april 2018 zal de Dialog Oven in Duitsland gelanceerd worden, later volgt de rest van de wereld. Maar als ambassadeurs van Miele zullen we er wellicht wel wat sneller mee aan de slag kunnen, en dan gaan we zeker eens een paar experimenteersessies kunnen organiseren. Als je zin hebt om er als een van de eersten bij te zijn, en om zelf te ontdekken welke revolutionaire stap hier weer gezet is, laat het me dan zeker even weten. Want je moet het zelf zien en proeven om het te geloven. Merci Miele om me erbij te hebben gisteren. Een avond waar we nog lang zullen over praten. En een toestel dat we de komende decennia nog vaak zullen gebruiken.

MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK

Enkele vragen over de Miele Dialog oven.

Wat gebeurt er vanuit technisch oogpunt in de Dialog oven?

Voor het eerst gebruikt dit nieuwe product elektromagnetische golven bij veranderende frequenties die intelligent reageren op de textuur van voedsel (M Chef). Maar deze worden nooit helemaal alleen gebruikt; ze worden altijd gecombineerd met warmtestraling, zoals bijvoorbeeld gebruikt bij vloerverwarming.

Wat is het verschil met een microgolfoven?

Terwijl een microgolfoven vooral wordt gebruikt voor ontdooien en opwarmen, is de Dialog oven een toestel dat koken opnieuw uitdagend maakt. Toegegeven, in beide gevallen wordt voedsel verwarmd met behulp van elektromagnetische golven. De Dialog oven gebruikt echter veel minder power levels en werkt niet met één enkel kanaal maar met een uitgebreid spectrum van frequenties. Bovendien meet de Dialog oven voortdurend of de doorgestuurde energie ook daadwerkelijk opgenomen is door het voedsel en stuurt waar nodig bij. De elektromagnetische golven van de Dialog oven dringen bovendien veel dieper door in het voedsel, wat ervoor zorgt dat het voedsel uniform of “volumetrisch” klaargemaakt wordt.

Welke frequenties gebruikt de Dialog oven?

Het werkt in het frequentiebereik rond 915 MHz, dezelfde frequentie als mobiele telefoons gebruiken in Europa. De deur van de Dialog oven is dan ook speciaal ontworpen om interferentie met mobiele communicatie te voorkomen.

Hoeveel sneller is de Dialog oven?

Enkele voorbeelden: een marmercake is op 37 minuten klaar in de Dialog oven in vergelijking met 55 minuten in een conventionele oven. Een perfecte aardappelgratin in 35 minuten ten opzichte van 60 minuten. En pulled pork heeft slechts 2 uur en 20 minuten nodig in plaats van 8 tot 16 uur (minstens 70% sneller).

Wie is de doelgroep en wat kost een dialoogoven?

De Dialog oven richt zich op ambitieuze hobbykoks, maar verleidt ook chefs. In Duitsland is de marktlancering gepland voor april 2018. De prijs zal ​​ongeveer € 7.990 bedragen.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer