MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
Nieuws

Miele zet keukenwereld op zijn kop met revolutionaire oventechniek

“Sven, we zouden je graag eind augustus naar Berlijn willen uitnodigen voor de exclusieve voorstelling van een spectaculair vernieuwend keukentoestel.” Wanneer je zo’n voorstel krijgt, dan gaan je ogen even knipperen. Zeker wanneer het de mensen van Miele zijn die je uitnodigen, want je weet dat wanneer het over keukenapparatuur gaat, Miele een stevige reputatie heeft, die ze niet zomaar te grabbel zullen gooien met holle reclametaal of gratuite verkooppraatjes. “Immer besser,” is niet voor niks de slogan van het oerdegelijke merk. Zelf ben ik sinds jaar en dag klant bij Miele en de hogedrukstoomoven was destijds ook al zo’n absolute innovatie van Miele, en laat dat nu net een toestel zijn dat ik bijna elke dag gebruik in mijn keuken. Zowel wanneer ik thuis in Rijmenam ben als in ons flatje in Barcelona.

Ik was dan ook heel benieuwd wat dat nieuwe toestel precies zou zijn en hoe het zou werken. En ook al betekende deze bijzondere uitnodiging dat ik op een donderdag na de middag naar Berlijn zou vliegen, om ’s avonds na de voorstelling met de auto terug te keren naar Vilvoorde (anders zou ik onze radio-uitzending deze ochtend moeten missen hebben op Joe, en dat was uiteraard geen optie) ik moest en zou erbij zijn. En ik overdrijf niet wanneer ik schrijf: “de mensen van Miele hebben niks overdreven.” Wat ik gisterenavond samen met Yves Matagne (Sea Grill), VTM-kok Sandra Bekkari, top foodblogger Cookameal en mijn goede vriend Roger Van Damme van Het Gebaar, maar ook tientallen andere chefs, bloggers en culinaire journalisten uit onder andere Amerika, de UK, Australië en Nieuw-Zeeland te zien en te proeven kreeg tart werkelijk elke verbeelding.

Kabeljauw die bereid werd in de oven op een dik stuk ijs, smaakte perfect zoals het hoort, terwijl het ijs gewoon niet smolt. Hoe kon dat in godsnaam? Stukjes zalm werden voor de helft in aluminiumfolie gewikkeld en zo klaar gemaakt. Resultaat: het niet ingewikkelde stukje gaarde perfect, terwijl het ingewikkelde stukje lekker rauw bleef. Hoe bijzonder was dat? Ik zag de nieuwsgierige ogen van Roger Van Damme vol bewondering nadenken: “wat was de techniek hierachter?” En vooral: “welke prachtige creatieve bereidingen kun je hier niet mee maken.” Zalm die half smaakt als een ceviche of sashimi en voor de rest gegaard is als een gebakken stukje vis. Zalig toch?

Maar zelf was ik als hobbyhok vooral onder de indruk van de hoofdschotels. Een volledig gebraad ging samen met paddenstoelen en knapperige verse tomaatjes, tegelijk, de oven in voor een veertigtal minuutjes. Doe dat met een conventionele oven (maar uiteraard ook met een microgolfoven of een stoomoven) en die combinatie van ingrediënten met totaal verschillende gaartijden zorgt ervoor dat er een kakofonie van te rauwe en overgare ingrediënten op je bord komt te liggen. Niet hier. Alles was perfect gegaard, niet te ver, niet te weinig. En het kalfsvlees bereid in bijenwas, dat we uit deze nieuwe oven te eten kregen was misschien wel het meest malse vlees dat ik ooit at. Onwaarschijnlijk. Moderne culinaire abracadabra.

‘De grootste innovatieve stap vooruit sinds inductie koken.’ zei Dr. Markus Miele gisterenavond bij de voorstelling van de Miele Dialog oven (want dat is de naam van dit spectaculaire nieuwe keukenapparaat). Maar de hamvraag bleef: hoe werkt het? Wel, voor de allereerste keer slaagt technologie erin om via elektromagnetische golven op een intelligente manier te communiceren met de textuur van voedsel De antennetjes in de oven praten als het ware met de ingrediënten, en weten zo hoeveel energie die bevatten, en kunnen zo exact inschatten hoeveel extra energie ze nodig hebben om gaar uit de oven te komen. Het resultaat is ongezien? Vlees blijft veel sappiger en wordt gelijkmatiger gegaard, vis en groenten behouden hun fijne structuur en deeg rijst nog beter. Bovendien kunnen verse ingrediënten voor een complete maaltijd samen op één bakplaat de oven in en zullen ze allemaal op exact dezelfde tijd perfect bereid zijn – en dit 70% sneller dan met conventionele kookmethodes. Maar wat fijn is: in de Dialog Oven zullen ook die conventionele technieken nog steeds aanwezig zijn. Het wordt dus een soort van combi-verhaal zodat je geen drie verschillende inbouwtoestellen in je keuken zult moeten laten inbouwen, wat toch echt wel goed nieuws is.

Zeven jaar hebben de ingenieurs van Miele aan deze nieuwe techniek gewerkt, in alle stilte. En deze week werd de Dialog oven dus aan honderden kookfreaks voorgesteld. En alle aanwezigen waren zwaar onder de indruk. De verwachtingen werden meer dan ingelost, in die mate zelfs dat we allemaal vroegen of we snel zelf met het toestel zouden kunnen gaan experimenteren. In april 2018 zal de Dialog Oven in Duitsland gelanceerd worden, later volgt de rest van de wereld. Maar als ambassadeurs van Miele zullen we er wellicht wel wat sneller mee aan de slag kunnen, en dan gaan we zeker eens een paar experimenteersessies kunnen organiseren. Als je zin hebt om er als een van de eersten bij te zijn, en om zelf te ontdekken welke revolutionaire stap hier weer gezet is, laat het me dan zeker even weten. Want je moet het zelf zien en proeven om het te geloven. Merci Miele om me erbij te hebben gisteren. Een avond waar we nog lang zullen over praten. En een toestel dat we de komende decennia nog vaak zullen gebruiken.

MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK
MIELE ZET KEUKENWERELD OP ZIJN KOP MET REVOLUTIONAIRE OVENTECHNIEK

Enkele vragen over de Miele Dialog oven.

Wat gebeurt er vanuit technisch oogpunt in de Dialog oven?

Voor het eerst gebruikt dit nieuwe product elektromagnetische golven bij veranderende frequenties die intelligent reageren op de textuur van voedsel (M Chef). Maar deze worden nooit helemaal alleen gebruikt; ze worden altijd gecombineerd met warmtestraling, zoals bijvoorbeeld gebruikt bij vloerverwarming.

Wat is het verschil met een microgolfoven?

Terwijl een microgolfoven vooral wordt gebruikt voor ontdooien en opwarmen, is de Dialog oven een toestel dat koken opnieuw uitdagend maakt. Toegegeven, in beide gevallen wordt voedsel verwarmd met behulp van elektromagnetische golven. De Dialog oven gebruikt echter veel minder power levels en werkt niet met één enkel kanaal maar met een uitgebreid spectrum van frequenties. Bovendien meet de Dialog oven voortdurend of de doorgestuurde energie ook daadwerkelijk opgenomen is door het voedsel en stuurt waar nodig bij. De elektromagnetische golven van de Dialog oven dringen bovendien veel dieper door in het voedsel, wat ervoor zorgt dat het voedsel uniform of “volumetrisch” klaargemaakt wordt.

Welke frequenties gebruikt de Dialog oven?

Het werkt in het frequentiebereik rond 915 MHz, dezelfde frequentie als mobiele telefoons gebruiken in Europa. De deur van de Dialog oven is dan ook speciaal ontworpen om interferentie met mobiele communicatie te voorkomen.

Hoeveel sneller is de Dialog oven?

Enkele voorbeelden: een marmercake is op 37 minuten klaar in de Dialog oven in vergelijking met 55 minuten in een conventionele oven. Een perfecte aardappelgratin in 35 minuten ten opzichte van 60 minuten. En pulled pork heeft slechts 2 uur en 20 minuten nodig in plaats van 8 tot 16 uur (minstens 70% sneller).

Wie is de doelgroep en wat kost een dialoogoven?

De Dialog oven richt zich op ambitieuze hobbykoks, maar verleidt ook chefs. In Duitsland is de marktlancering gepland voor april 2018. De prijs zal ​​ongeveer € 7.990 bedragen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer