WAAROM MAANDAG DE FOUTE DAG IS OM EEN DIEET TE STARTEN

Op maandag een dieet starten lijkt misschien logisch. Je hebt wellicht een pittig weekend achter de rug, en af en toe stevig gezondigd. Een heerlijk etentje links en een lekker aperitiefje rechts. En ja, je wil het nu graag zo snel mogelijk vergeten en achter je laten. Heel veel mensen denken vandaag zoals jij. Sorry voor de moeilijke boodschap, maar je hebt de verkeerde dag geplukt.

Uit onderzoek blijkt immers dat een dieet op maandag starten een enorme garantie biedt op mislukken. Mensen die zich een weekend lang hebben laten gaan en veel fout eten en alcohol hebben binnengespeeld blijken volgens een onderzoek uit Finland in feite enkel oppervlakkig geïnteresseerd in een gezondere levensstijl. Het schuldgevoel is van korte duur, en vooral de compleet foute motivering om je levensstijl om te keren.

Wanneer je het weekend namelijk begint te associëren met lekkere vettige gerechten, met massa’s fastfood en veel alcohol, en de week dan probeert op te starten met gezond eten, is je volledige gedachtengang zo krom dat je de bocht mist. Enkel mensen die de switch niet uit schuldgevoel, maar vanuit een goede gezonde motivatie maken, hebben immers kans op slagen. En als je me niet zou geloven moet je deze studie er maar eens op nalezen: European Journal of Clinical Nutrition.

Laat het je echter niet tegen houden om eens goed na te denken. Lekker eten is een mensenrecht, en geeft ons zoveel energie en maakt het leven gezellig. Maar echt, dat hoeft niet elke dag een aanslag op ons gewicht en onze levensvreugde te betekenen. Probeer veel te bewegen, eet wat gezonder, en laat je niet vangen in oplossingen op korte termijn. Eens de gezonde switch in je hoofd zit, houdt niks je nog tegen. Geen weekendzonde, en geen goed voornemen dat zelfs de maandag amper overleven kan. Veel succes, en geniet van het leven, en natuurlijk ook van mijn receptjes deze week.