Op maandag een dieet starten lijkt misschien logisch. Je hebt wellicht een pittig weekend achter de rug, en af en toe stevig gezondigd. Een heerlijk etentje links en een lekker aperitiefje rechts. En ja, je wil het nu graag zo snel mogelijk vergeten en achter je laten. Heel veel mensen denken vandaag zoals jij. Sorry voor de moeilijke boodschap, maar je hebt de verkeerde dag geplukt.
Uit onderzoek blijkt immers dat een dieet op maandag starten een enorme garantie biedt op mislukken. Mensen die zich een weekend lang hebben laten gaan en veel fout eten en alcohol hebben binnengespeeld blijken volgens een onderzoek uit Finland in feite enkel oppervlakkig geïnteresseerd in een gezondere levensstijl. Het schuldgevoel is van korte duur, en vooral de compleet foute motivering om je levensstijl om te keren.
Wanneer je het weekend namelijk begint te associëren met lekkere vettige gerechten, met massa’s fastfood en veel alcohol, en de week dan probeert op te starten met gezond eten, is je volledige gedachtengang zo krom dat je de bocht mist. Enkel mensen die de switch niet uit schuldgevoel, maar vanuit een goede gezonde motivatie maken, hebben immers kans op slagen. En als je me niet zou geloven moet je deze studie er maar eens op nalezen: European Journal of Clinical Nutrition.
Laat het je echter niet tegen houden om eens goed na te denken. Lekker eten is een mensenrecht, en geeft ons zoveel energie en maakt het leven gezellig. Maar echt, dat hoeft niet elke dag een aanslag op ons gewicht en onze levensvreugde te betekenen. Probeer veel te bewegen, eet wat gezonder, en laat je niet vangen in oplossingen op korte termijn. Eens de gezonde switch in je hoofd zit, houdt niks je nog tegen. Geen weekendzonde, en geen goed voornemen dat zelfs de maandag amper overleven kan. Veel succes, en geniet van het leven, en natuurlijk ook van mijn receptjes deze week.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer