Op maandag een dieet starten lijkt misschien logisch. Je hebt wellicht een pittig weekend achter de rug, en af en toe stevig gezondigd. Een heerlijk etentje links en een lekker aperitiefje rechts. En ja, je wil het nu graag zo snel mogelijk vergeten en achter je laten. Heel veel mensen denken vandaag zoals jij. Sorry voor de moeilijke boodschap, maar je hebt de verkeerde dag geplukt.
Uit onderzoek blijkt immers dat een dieet op maandag starten een enorme garantie biedt op mislukken. Mensen die zich een weekend lang hebben laten gaan en veel fout eten en alcohol hebben binnengespeeld blijken volgens een onderzoek uit Finland in feite enkel oppervlakkig geïnteresseerd in een gezondere levensstijl. Het schuldgevoel is van korte duur, en vooral de compleet foute motivering om je levensstijl om te keren.
Wanneer je het weekend namelijk begint te associëren met lekkere vettige gerechten, met massa’s fastfood en veel alcohol, en de week dan probeert op te starten met gezond eten, is je volledige gedachtengang zo krom dat je de bocht mist. Enkel mensen die de switch niet uit schuldgevoel, maar vanuit een goede gezonde motivatie maken, hebben immers kans op slagen. En als je me niet zou geloven moet je deze studie er maar eens op nalezen: European Journal of Clinical Nutrition.
Laat het je echter niet tegen houden om eens goed na te denken. Lekker eten is een mensenrecht, en geeft ons zoveel energie en maakt het leven gezellig. Maar echt, dat hoeft niet elke dag een aanslag op ons gewicht en onze levensvreugde te betekenen. Probeer veel te bewegen, eet wat gezonder, en laat je niet vangen in oplossingen op korte termijn. Eens de gezonde switch in je hoofd zit, houdt niks je nog tegen. Geen weekendzonde, en geen goed voornemen dat zelfs de maandag amper overleven kan. Veel succes, en geniet van het leven, en natuurlijk ook van mijn receptjes deze week.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer