DE TRUC: HOE NEW YORKERS SLANK BLIJVEN
Nieuws

De truc: hoe new yorkers slank blijven

Als je al eens in New York was, dan zul je gemerkt hebben dat daar in vergelijking met de rest van Amerika relatief weinig dikke mensen rondlopen. Nochtans is New York met een immense eetcultuur. Niet enkel in de topzaken, maar werkelijk overal wordt lekker eten bereid, en dat op elk uur van de dag en nacht, en aan behoorlijke prijzen als je even zoekt. Hoe komt het dan dat in zo’n stad vol verleidingen relatief weinig zware mensen rondlopen.

In 2012 kwam er een superboeiend boek uit waarin Eileen Daspin, een lifestyle journaliste uitlegt hoe het komt dat met name de dames in Manhattan relatief gezien de slankste van Amerika zijn: The Manhattan Diet. Zelf is ze getrouwd met Cesare Casella, een bekende Italiaans-Amerikaanse chef en is dus naar eigen zeggen steeds omringd door lekker eten, net als veel van haar vriendinnen, en toch slagen die er meestal in om hun gewicht behoorlijk onder controle te houden. De belangrijkste regel om daarin te slagen is om alles te proeven, maar niet teveel te eten. Letterlijk klinkt het zo: “It’s a balancing act — portion control, not letting yourself get too hungry, not letting yourself feel deprived, allowing yourself to cheat.”

Voor haar boek sprak ze met 25 van haar slankste en gezondste vriendinnen, waaronder Anna Wintour, Sarah Jessica Parker, en Julianne Moore, en controle houden over de porties bleek echt hun geheim. Ze aten ook nog wel eens pasta, en brood, dronken een wijntje of een cocktail, maar altijd met mate. En die keer dat ze zondigden gingen ze de dag erna extra sporten.In het boek staat een volledig dieet met recepten en alles erop en eraan. Maar deze tips vind ik echt nuttig om zelf ook toe te passen. Dames, en heren….

  1. Koop kleine porties. Kleine verpakkingen dus. Uit studies blijkt dat wanneer je grote porties koopt je ook meer gaat consumeren. Dat is vaak de reden waarom retailers grote porties goedkoper maken. Je verbruikt meer. Niet in die val trappen. Ga voor kleine porties.

  2. Doe nooit aan crashdiëten, zelfs niet voor één dag, eet altijd voldoende. Vaak compenseer je na een dag (of een periode) met amper eten net extra hard en dat jojo-effect wil je niet, dat maakt je lichaam en je verbranding stuk. Evenwicht is alles.

  3. Vet is niet verkeerd. Je kunt beter eens een lekkere bol ijs met volle melk of room eten dan een hele emmer mager ijs. En blijf olie gebruiken, olijfolie is niet ongezond. Maar ga dan wel voor topkwaliteit en gebruik het met mate.

  4. Blijf zondigen, maar weet hoe en wanneer. Als je nood hebt aan suiker af en toe, maak dan kleine porties in kleine zakjes (bijvoorbeeld van die diepvrieszakjes) en zorg dat je die bij de hand hebt. Een paar M&M’s, een paar gummy bears, in kleine porties in je handtas, en je hebt altijd een oplossing bij de hand voor je suikerdip, zonder te overdrijven.
  5. Investeer in een paar sneakers. Manhattan-dames doen alles te voet: kinderen naar school brengen, shoppen, naar de kruidenier of de supermarkt gaan, naar hun werk wandelen.  Ze gebruiken ook wel de metro, en soms een taxi (al kun je soms erg lang doen over een rit hier met het soms echt helse verkeer) maar heel vaak wandelen ze hun duizenden stappen per dag. En vaak aan een sneltempo, koffie in de hand, pratend via de bluetooth-oortjes met klanten, vriendinnen of familieleden.

Klinkt allemaal logisch maar tof om zo nog eens te lezen. Evenwicht is alles dus. En je eetpatroon steeds onder controle houden, met niet al te grote porties, maar ook met de nodige zondes. Herkenbaar. Probeer ik ook. En zeker dat wandelen. Ja, ik lijk wel een dame in Manhattan… Grapje!!!!

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer