Als je al eens in New York was, dan zul je gemerkt hebben dat daar in vergelijking met de rest van Amerika relatief weinig dikke mensen rondlopen. Nochtans is New York met een immense eetcultuur. Niet enkel in de topzaken, maar werkelijk overal wordt lekker eten bereid, en dat op elk uur van de dag en nacht, en aan behoorlijke prijzen als je even zoekt. Hoe komt het dan dat in zo’n stad vol verleidingen relatief weinig zware mensen rondlopen.
In 2012 kwam er een superboeiend boek uit waarin Eileen Daspin, een lifestyle journaliste uitlegt hoe het komt dat met name de dames in Manhattan relatief gezien de slankste van Amerika zijn: The Manhattan Diet. Zelf is ze getrouwd met Cesare Casella, een bekende Italiaans-Amerikaanse chef en is dus naar eigen zeggen steeds omringd door lekker eten, net als veel van haar vriendinnen, en toch slagen die er meestal in om hun gewicht behoorlijk onder controle te houden. De belangrijkste regel om daarin te slagen is om alles te proeven, maar niet teveel te eten. Letterlijk klinkt het zo: “It’s a balancing act — portion control, not letting yourself get too hungry, not letting yourself feel deprived, allowing yourself to cheat.”
Voor haar boek sprak ze met 25 van haar slankste en gezondste vriendinnen, waaronder Anna Wintour, Sarah Jessica Parker, en Julianne Moore, en controle houden over de porties bleek echt hun geheim. Ze aten ook nog wel eens pasta, en brood, dronken een wijntje of een cocktail, maar altijd met mate. En die keer dat ze zondigden gingen ze de dag erna extra sporten.In het boek staat een volledig dieet met recepten en alles erop en eraan. Maar deze tips vind ik echt nuttig om zelf ook toe te passen. Dames, en heren….
Koop kleine porties. Kleine verpakkingen dus. Uit studies blijkt dat wanneer je grote porties koopt je ook meer gaat consumeren. Dat is vaak de reden waarom retailers grote porties goedkoper maken. Je verbruikt meer. Niet in die val trappen. Ga voor kleine porties.
Doe nooit aan crashdiëten, zelfs niet voor één dag, eet altijd voldoende. Vaak compenseer je na een dag (of een periode) met amper eten net extra hard en dat jojo-effect wil je niet, dat maakt je lichaam en je verbranding stuk. Evenwicht is alles.
Vet is niet verkeerd. Je kunt beter eens een lekkere bol ijs met volle melk of room eten dan een hele emmer mager ijs. En blijf olie gebruiken, olijfolie is niet ongezond. Maar ga dan wel voor topkwaliteit en gebruik het met mate.
Investeer in een paar sneakers. Manhattan-dames doen alles te voet: kinderen naar school brengen, shoppen, naar de kruidenier of de supermarkt gaan, naar hun werk wandelen. Ze gebruiken ook wel de metro, en soms een taxi (al kun je soms erg lang doen over een rit hier met het soms echt helse verkeer) maar heel vaak wandelen ze hun duizenden stappen per dag. En vaak aan een sneltempo, koffie in de hand, pratend via de bluetooth-oortjes met klanten, vriendinnen of familieleden.
Klinkt allemaal logisch maar tof om zo nog eens te lezen. Evenwicht is alles dus. En je eetpatroon steeds onder controle houden, met niet al te grote porties, maar ook met de nodige zondes. Herkenbaar. Probeer ik ook. En zeker dat wandelen. Ja, ik lijk wel een dame in Manhattan… Grapje!!!!
Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer
Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer
Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer
28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer
Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer
Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer