DE TRUC: HOE NEW YORKERS SLANK BLIJVEN
Nieuws

De truc: hoe new yorkers slank blijven

Als je al eens in New York was, dan zul je gemerkt hebben dat daar in vergelijking met de rest van Amerika relatief weinig dikke mensen rondlopen. Nochtans is New York met een immense eetcultuur. Niet enkel in de topzaken, maar werkelijk overal wordt lekker eten bereid, en dat op elk uur van de dag en nacht, en aan behoorlijke prijzen als je even zoekt. Hoe komt het dan dat in zo’n stad vol verleidingen relatief weinig zware mensen rondlopen.

In 2012 kwam er een superboeiend boek uit waarin Eileen Daspin, een lifestyle journaliste uitlegt hoe het komt dat met name de dames in Manhattan relatief gezien de slankste van Amerika zijn: The Manhattan Diet. Zelf is ze getrouwd met Cesare Casella, een bekende Italiaans-Amerikaanse chef en is dus naar eigen zeggen steeds omringd door lekker eten, net als veel van haar vriendinnen, en toch slagen die er meestal in om hun gewicht behoorlijk onder controle te houden. De belangrijkste regel om daarin te slagen is om alles te proeven, maar niet teveel te eten. Letterlijk klinkt het zo: “It’s a balancing act — portion control, not letting yourself get too hungry, not letting yourself feel deprived, allowing yourself to cheat.”

Voor haar boek sprak ze met 25 van haar slankste en gezondste vriendinnen, waaronder Anna Wintour, Sarah Jessica Parker, en Julianne Moore, en controle houden over de porties bleek echt hun geheim. Ze aten ook nog wel eens pasta, en brood, dronken een wijntje of een cocktail, maar altijd met mate. En die keer dat ze zondigden gingen ze de dag erna extra sporten.In het boek staat een volledig dieet met recepten en alles erop en eraan. Maar deze tips vind ik echt nuttig om zelf ook toe te passen. Dames, en heren….

  1. Koop kleine porties. Kleine verpakkingen dus. Uit studies blijkt dat wanneer je grote porties koopt je ook meer gaat consumeren. Dat is vaak de reden waarom retailers grote porties goedkoper maken. Je verbruikt meer. Niet in die val trappen. Ga voor kleine porties.

  2. Doe nooit aan crashdiëten, zelfs niet voor één dag, eet altijd voldoende. Vaak compenseer je na een dag (of een periode) met amper eten net extra hard en dat jojo-effect wil je niet, dat maakt je lichaam en je verbranding stuk. Evenwicht is alles.

  3. Vet is niet verkeerd. Je kunt beter eens een lekkere bol ijs met volle melk of room eten dan een hele emmer mager ijs. En blijf olie gebruiken, olijfolie is niet ongezond. Maar ga dan wel voor topkwaliteit en gebruik het met mate.

  4. Blijf zondigen, maar weet hoe en wanneer. Als je nood hebt aan suiker af en toe, maak dan kleine porties in kleine zakjes (bijvoorbeeld van die diepvrieszakjes) en zorg dat je die bij de hand hebt. Een paar M&M’s, een paar gummy bears, in kleine porties in je handtas, en je hebt altijd een oplossing bij de hand voor je suikerdip, zonder te overdrijven.
  5. Investeer in een paar sneakers. Manhattan-dames doen alles te voet: kinderen naar school brengen, shoppen, naar de kruidenier of de supermarkt gaan, naar hun werk wandelen.  Ze gebruiken ook wel de metro, en soms een taxi (al kun je soms erg lang doen over een rit hier met het soms echt helse verkeer) maar heel vaak wandelen ze hun duizenden stappen per dag. En vaak aan een sneltempo, koffie in de hand, pratend via de bluetooth-oortjes met klanten, vriendinnen of familieleden.

Klinkt allemaal logisch maar tof om zo nog eens te lezen. Evenwicht is alles dus. En je eetpatroon steeds onder controle houden, met niet al te grote porties, maar ook met de nodige zondes. Herkenbaar. Probeer ik ook. En zeker dat wandelen. Ja, ik lijk wel een dame in Manhattan… Grapje!!!!

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer