"DIERENVRIEND EN VLEESETER" MIJN OPINIE
Nieuws

“dierenvriend en vleeseter” mijn opinie

Gisteren stuurde ik enkele tweets de wereld in over de gruwelijke beelden uit het slachthuis van Izegem. Beelden die absoluut niet voor gevoelige ogen bestemd waren. Dieren werden er geslagen en geschopt, en levend de lucht in getakeld aan één poot om met een groot mes gekeeld te worden. Allemaal afschuwelijke toestanden die absoluut niet door de beugel kunnen. Beelden die werkelijk iedereen met een hart pijn hebben gedaan. Ook mensen die nog steeds met veel plezier een stukje vlees eten, zoals ik. Want laat daar geen discussie over bestaan: ik ben echt een dierenliefhebber. En mishandeling van dieren vind ik absoluut onaanvaardbaar. En toch kwam er op Twitter (altijd al een genuanceerd medium; not) veel kritiek op deze twee tweets:

We moeten ons niks wijsmaken: slachthuizen zijn geen wellnesscentra. Carnivoren (zoals ik) moeten beseffen: we eten vlees van gedode dieren.

De beelden van vandaag zijn afschuwelijk. Maar zelfs op de meest ethische manier blijft slachten iets barbaars. Stof tot nadenken…

Ik had nochtans gehoopt dat de tweets genoeg nuance weer konden geven, maar dat deden ze blijkbaar (los van elkaar) niet helemaal. Mijn standpunt is nochtans erg duidelijk in deze hele discussie. Ik ben een dierenliefhebber maar ook een bewust vleeseter. Een “carnivoor”, stuurde ik in een antwoord op een vraag van collega radiomaker Koen Fillet van Radio 1, die me overigens terecht corrigeerde. Mensen zijn hooguit omnivoren, carnivoren eten enkel vlees.

Ik ben een omnivoor dus. Ik hou van groenten en fruit, van aardappelen en noten, van garnalen en kabeljauw, van quinoa en slagroomtaart. Ik ben een alleseter. En ik hou dus ook van vlees. Om verscheidene redenen. Ten eerste: ik ben het gewoon om vlees te eten. Ten tweede: het hoort voor mij bij een evenwichtig dieet (al besef ik wel dat vlees grotendeels vervangbaar is). Maar de derde en belangrijkste reden is: ik vind het gewoon ook lekker. Een goed stuk vlees kan mij ontzettend smaken. Niet elke dag. Niet zoveel meer als vroeger. Maar ik kan het zo ontzettend smakelijk vinden. Het is niet anders.

Maar met mijn tweets wou ik gewoon mijn verontwaardiging uitdrukken. Mijn verontwaardiging over de mishandeling, die ik dus ook gruwelijk vind. Maar ook mijn verontwaardiging over de hypocriete verontwaardiging van vele andere die stelselmatig wegkijken. Je moet immers altijd blijven beseffen dat er voor de consumptie van vlees levende wezens worden dood gemaakt. Dat er dieren worden geslacht. Dieren die pijn voelen, dieren die gevoelens hebben, dieren die schattig waren en in min of meerdere mate aaibaar. Hamburgers groeien niet in serres, worsten pluk je niet van de bomen, steaks worden niet van kunststof gemaakt. Het is niet anders.

Wanneer mensen zich bewust durven zijn en blijven van de oorsprong van hun eten en niet doen alsof ze zelf helemaal niks met het slachten van dieren te maken hebben zullen ze vanzelf bewuster gaan eten. Denk ik. Hoop ik. Dat wil wellicht ook zeggen: wat minder vlees gaan eten, maar dan wel beter, gezonder, kwalitatiever vlees. En al zeker geen vlees van mishandelde dieren. Want dat wil geen mens.

Maar zoals ik in m’n tweets zei “We moeten ons zelf niks wijsmaken: slachthuizen zijn geen wellnesscentra. Carnivoren (of omnivoren dus, zoals ikzelf) moeten beseffen: we eten vlees van gedode dieren. En ja: De beelden van gisteren zijn afschuwelijk. Maar zelfs op de meest ethische manier blijft slachten iets barbaars. Stof tot nadenken…”

En met nadenken bedoel ik: hoe gaat onze (en dus ook mijn) vleesconsumptie in de toekomst evolueren? Want ethiek is geen versteend gegeven en groeit mee met de tijd. Ik kan me dus perfect voorstellen dat het “barbaarse” gegeven dat levende wezens voor mij gedood worden (omdat ik dat nu eenmaal gewoon ben, het in m’n dieet past, en ik het ook gewoon lekker vind) in de loop der tijden toch zo danig gaat doorwegen dat ik het er steeds moeilijker mee krijg. En misschien zullen komende generaties ons voor ons eetgedrag vandaag gaan veroordelen, zoals wij vandaag vol onbegrip terugkijken op generaties die het houden van slaven doodnormaal vonden.

Vandaag denk ik oprecht dat ik altijd wel een omnivoor zal blijven. Maar hypocriet wegkijken van de waarheid doe ik niet. Ik ben medeplichtig, ja. En daar kies ik voor. Maar “stof tot nadenken” is het wel…

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer