Dik is dik. En daar moeten de wokers zich niet dik in maken.

De uitgever van de legendarische schrijver Roald Dahl (1916-1990) laat zijn heerlijke kinderboeken aanpassen. Herschrijven is misschien een te groot woord. Maar er zouden in de super grappige boeken van de grootmeester blijkbaar tientallen tot honderden woorden gewijzigd worden. Lees: aangepast aan de wereld vandaag, en dan vooral aan de taal van de “woke generatie”.

Alles moet vandaag inclusiever. Minder stigmatiserend. Daardoor zal er bijvoorbeeld minder onderscheid gemaakt worden tussen jongens en meisjes, want kinderen zijn kinderen, en gender mag niet meer bepalend zijn. Zo zullen andere rassen hedendaagser of anders benoemd worden, en zullen mogelijk beledigende adjectieven er ook aan moeten geloven. De grote opkuis. Hoe de schrijver het midden vorige eeuw allemaal schreef kan niet meer in 2023. Zelfs niet als je in de boeken een opmerking zou plaatsen waarin vermeld wordt dat ze geschreven zijn in een andere tijd.

Een voorbeeld? “Dik” mag niet meer. Body shaming is not done. Vandaag toch niet meer. Dus niemand is nog dik in de gecorrigeerde boeken van Dahl. Mensen zijn (zoals in het liedje van Herman Van Veen) anders dun. Ze zijn gewoon wie ze zijn, en hun gewicht mag geen onderwerp van spot meer zijn. Het woord dik zal daarom vervangen worden door “enorm”. Want dat zou minder verwijtend zijn. Ik weet het niet zo, hoor. Ik had in mijn leven jammer genoeg al lichtere en zwaardere periodes, en ik was daardoor tot een half jaar geleden gewoon weer te “dik” en niet te “enorm”. Al dat gepamper. Stop er mee. Ik vind “enorm” trouwens erger dan “dik”. Kijk, nu maak ik me weer dik.

De woke slinger slaat veel te ver door, dat is duidelijk. En het helpt geen mens vooruit om de dingen niet meer te noemen zoals ze zijn. Roald Dahl zijn boeken waren net zo grappig omdat hij de dingen komisch overdreef. Aandikte dus. Of zoals je vandaag wellicht moet zeggen: “enormiseerde”.  Ik vind het prima dat tijden evolueren, en ik evolueer graag mee. Maar het verleden herschrijven is geschiedenisvervalsing. Dat zelfs uitgevers van boeken daaraan meedoen is afschuwelijk.