Update: trip naar Italië gecanceld

Twee uur geleden schreef ik onderstaand artikel. Intussen kregen we nieuws van de plek die we gingen bezoeken in Verona. Zij raden reizen naar daar absoluut af. De situatie is zich daar razendsnel aan het ontwikkelen en pas over een aantal weken zal duidelijk worden of de paniek al dan niet terecht was. Maar nu nemen we dus beter het zekere voor het onzekere en wordt ons tripje naar Verona dus gecanceld. 

 

 

We zitten een beetje met een dilemma. Later deze week gingen we in principe naar Italië voor een privé-tripje met vrienden. Het was allemaal super goed gepland, en we keken er al lang naar uit. In principe vlogen we op Milaan, om van daaruit met een huurwagen richting Verona te trekken.

Maar nu slaat de twijfel toe in ons groepje. Sinds er tientallen besmettingen zijn, en ook al vier doden zijn gevallen door het gevreesde corona-virus weten we niet of we deze trip nog wel door moeten laten gaan. De grootste broeihaard van de besmetting ligt namelijk op zo’n zestig kilometer van Milaan, de luchthaven waarop we in principe vliegen. Verona is richting Venetië en ook daar zijn vele events afgelast.

De meningen in ons groepje zijn verdeeld. Voor jonge gezonde mensen (en ik reken ons daar wel bij) is de ziekte in principe minder gevaarlijk. En hoe groot is de kans überhaupt dat je de besmetting oploopt? Je kunt toch ook niet de hele wereld platleggen? Is het geen paniekvoetbal? Reizen naar de regio is in principe ook niet verboden. En aan de gewone griep sterven ook elk jaar (oudere) mensen…

De vliegtickets zijn natuurlijk ook al betaald en niet meer te cancelen. Ja, we kunnen ze omboeken tegen een meerprijs naar een latere datum? Maar met onze drukke agenda’s is ook dat ook helemaal niet zo evident. En we hadden er ook allemaal zo ontzettend veel zin in… we hadden echt leuke vooruitzichten daar in Noord-Italië.

Anderzijds: modeshows en voetbalmatchen zijn al afgelast in Italië, tien dorpen zijn in complete quarantaine geplaatst, de voorjaarsklassiekers in het wielrennen komen in gevaar. Moet je dan wel die richting uitgaan of is het erg dom om een risico te nemen, ook al lijkt dat risico op dit moment niet al te groot? Want stel dat je toch in de buurt van mensen komt die besmet zijn met het virus bestaat ook het risico dat je een tijd in quarantaine wordt geplaatst… en dat zou al helemaal een streep door onze rekening zijn…

Ik weet het gewoon niet zo goed. Ik heb nog vrienden die naar Italië reizen. Een koppel is aan het skiën in de bergen. Andere vrienden vertrekken voor drie dagen naar Rome. En ook zij vragen zich af wat nu het slimste zou zijn. Moeilijk dilemma. Wat zouden jullie doen? Durven gaan? Of het zekere voor het onzekere nemen en gewoon cancelen?