Vandaag is het de Franse Nationale feestdag. Maar gisteren was in Frankrijk een Belgische feestdag, want zowat elke landgenoot moet toch met een stofje in de ogen naar de fantastische ritzege van Thomas De Gendt gekeken hebben. Een heroïsche dag was het voor de fantastische renner van Lotto Soudal. Hij zorgde meteen voor de tweede Belgische overwinning in drie dagen. Ja, de Tour De France was geweldig gestart in Brussel met de feestelijkheden rond de vijftigste verjaardag van Eddy Merckx z’n eerste tourzege, en onze renners zijn er sindsdien een feestje van aan het maken in de ronde.
Ik had ooit de eer om met Marc Coucke in de volgwagen een paar dagen de Tour mee te beleven, en Marc had de gewoonte om z’n gasten goed te ontvangen. Prachtige dagen waren dat. Maar wat eet een renner na een overwinning? Wel sowieso veel. Na elke wedstrijddag. De ritten zijn zo zwaar en lang, er worden zoveel calorieën verbrand door de immense inspanningen, vaak in de hitte. Dus ’s avonds moeten die gasten op krachten komen. En vaak reizen er dan ook goede koks mee in de wielerteams om ervoor te zorgen dat er goed, lekker, gezond, en gevarieerd wordt gegeten.
Thomas De Gendt is zelf een soort van Would Be Chef denk ik, want net als ik, en velen onder de volgers van deze blog, deelt hij tijdens de Tour De France op Twitter altijd de maaltijd van de dag. En dat heeft hij dus gisteren na z’n overwinning ook gedaan. Op het menu stond veel lekkers: “Dinner tweet! ? stage 8: salmon salade – pizza caprese – linguine bolognaise – berrie crumble. And lots of champagne #TDF2019” zo tweette hij. Stevige maaltijd: een zalmslaatje, een stevige pizza, een linguini bolognaise en een lekkere bessencrumble, maar zeker verdiend.
En die champagne, ik neem aan dat de renners niet elke dag aan de alcohol zitten, maar na zo’n prachtdag moet je durven klinken op het leven en de overwinning, en dat heeft onze wielerheld gisteren dus eens goed gedaan. We wensen hem en de andere Belgische renners nog veel champagne toe de komende dagen. En we klinken uiteraard van harte mee!
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer