Dit was de feestmaaltijd van wielerheld Thomas De Gendt

Vandaag is het de Franse Nationale feestdag. Maar gisteren was in Frankrijk een Belgische feestdag, want zowat elke landgenoot moet toch met een stofje in de ogen naar de fantastische ritzege van Thomas De Gendt gekeken hebben. Een heroïsche dag was het voor de fantastische renner van Lotto Soudal. Hij zorgde meteen voor de tweede Belgische overwinning in drie dagen. Ja, de Tour De France was geweldig gestart in Brussel met de feestelijkheden rond de vijftigste verjaardag van Eddy Merckx z’n eerste tourzege, en onze renners zijn er sindsdien een feestje van aan het maken in de ronde.

Ik had ooit de eer om met Marc Coucke in de volgwagen een paar dagen de Tour mee te beleven, en Marc had de gewoonte om z’n gasten goed te ontvangen. Prachtige dagen waren dat. Maar wat eet een renner na een overwinning? Wel sowieso veel. Na elke wedstrijddag. De ritten zijn zo zwaar en lang, er worden zoveel calorieën verbrand door de immense inspanningen, vaak in de hitte. Dus ’s avonds moeten die gasten op krachten komen. En vaak reizen er dan ook goede koks mee in de wielerteams om ervoor te zorgen dat er goed, lekker, gezond, en gevarieerd wordt gegeten.

Thomas De Gendt is zelf een soort van Would Be Chef denk ik, want net als ik, en velen onder de volgers van deze blog, deelt hij tijdens de Tour De France op Twitter altijd de maaltijd van de dag. En dat heeft hij dus gisteren na z’n overwinning ook gedaan. Op het menu stond veel lekkers: “Dinner tweet! ? stage 8: salmon salade – pizza caprese – linguine bolognaise – berrie crumble. And lots of champagne #TDF2019” zo tweette hij. Stevige maaltijd: een zalmslaatje, een stevige pizza, een linguini bolognaise en een lekkere bessencrumble, maar zeker verdiend.

En die champagne, ik neem aan dat de renners niet elke dag aan de alcohol zitten, maar na zo’n prachtdag moet je durven klinken op het leven en de overwinning, en dat heeft onze wielerheld gisteren dus eens goed gedaan. We wensen hem en de andere Belgische renners nog veel champagne toe de komende dagen. En we klinken uiteraard van harte mee!