Dit ergert me al lang in veel restaurants en brasserieën
Nieuws

Dit ergert me al lang in veel restaurants en brasserieën

Mij maakt het niet uit waar ik ga tafelen, als het maar lekker is. Dat geldt voor sterrententen en voor gewone restaurants en bistro’s. Ik vind de kwaliteit van het eten in ons land meestal heel OK. Of ik nu een uitgebreide maaltijd ga nuttigen of eerder een eenvoudige pasta of een croque ga eten, meestal verzorgen de mensen in de horeca de maaltijden goed tot zeer goed in Vlaanderen. Zelden heb ik het gevoel dat ik bedrogen word.

Maar één ding gaat nog veel te vaak fout, en is volgens mij makkelijk op te lossen. Wanneer je een glas of een karaf huiswijn vraagt, dan krijg je nog geregeld zeer middelmatige wijn voorgeschoteld, soms zelfs ronduit slechte wijn. En dat snap ik dus echt niet. Huiswijn synoniem stellen aan minderwaardige wijn is zeggen dat je in je zaak niet met kwaliteit bezig bent, en dat je je klanten geen waar voor hun geld wil bieden. En dat is zonde. En een grote fout.

Natuurlijk moet een huiswijn betaalbaar zijn. Maar doe als restauranteigenaar je huiswerk dan eventjes wat beter, en daag je leveranciers ook uit, om echt een degelijke wijn te voorzien waar je toch voldoende debiet van kunt garanderen, aan een scherpe prijs. Wedden dat dat lukt? Er zijn vandaag echt veel democratisch geprijsde wijnen die eerlijk gemaakt zijn, lekker en zeer aangenaam om te drinken. Kies daar dan gewoon voor. Het zal je klant gelukkig maken.

En niks moet je ook tegen houden om een paar verschillende wijntjes per glas of karaf aan te bieden aan een mooie prijs. Dat maakt het voor ons klanten leuk om te kiezen. Laat misschien zelfs een wat proeven. Het maakt de eetervaring zoveel aangenamer, en ik kom dan graag terug als klant. Maar hoe dan ook: wanneer je slechte wijn “huiswijn” noemt, dan meen je je klanten, maar ook jezelf niet au sérieux.

Gerelateerde nieuwsberichten

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Boeken Hockney

Zaterdag is er nog eens een boekverkoop bij ons in de tuin!

Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer