Dit ergert me al lang in veel restaurants en brasserieën
Nieuws

Dit ergert me al lang in veel restaurants en brasserieën

Mij maakt het niet uit waar ik ga tafelen, als het maar lekker is. Dat geldt voor sterrententen en voor gewone restaurants en bistro’s. Ik vind de kwaliteit van het eten in ons land meestal heel OK. Of ik nu een uitgebreide maaltijd ga nuttigen of eerder een eenvoudige pasta of een croque ga eten, meestal verzorgen de mensen in de horeca de maaltijden goed tot zeer goed in Vlaanderen. Zelden heb ik het gevoel dat ik bedrogen word.

Maar één ding gaat nog veel te vaak fout, en is volgens mij makkelijk op te lossen. Wanneer je een glas of een karaf huiswijn vraagt, dan krijg je nog geregeld zeer middelmatige wijn voorgeschoteld, soms zelfs ronduit slechte wijn. En dat snap ik dus echt niet. Huiswijn synoniem stellen aan minderwaardige wijn is zeggen dat je in je zaak niet met kwaliteit bezig bent, en dat je je klanten geen waar voor hun geld wil bieden. En dat is zonde. En een grote fout.

Natuurlijk moet een huiswijn betaalbaar zijn. Maar doe als restauranteigenaar je huiswerk dan eventjes wat beter, en daag je leveranciers ook uit, om echt een degelijke wijn te voorzien waar je toch voldoende debiet van kunt garanderen, aan een scherpe prijs. Wedden dat dat lukt? Er zijn vandaag echt veel democratisch geprijsde wijnen die eerlijk gemaakt zijn, lekker en zeer aangenaam om te drinken. Kies daar dan gewoon voor. Het zal je klant gelukkig maken.

En niks moet je ook tegen houden om een paar verschillende wijntjes per glas of karaf aan te bieden aan een mooie prijs. Dat maakt het voor ons klanten leuk om te kiezen. Laat misschien zelfs een wat proeven. Het maakt de eetervaring zoveel aangenamer, en ik kom dan graag terug als klant. Maar hoe dan ook: wanneer je slechte wijn “huiswijn” noemt, dan meen je je klanten, maar ook jezelf niet au sérieux.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer