Dit ergert me al lang in veel restaurants en brasserieën

Mij maakt het niet uit waar ik ga tafelen, als het maar lekker is. Dat geldt voor sterrententen en voor gewone restaurants en bistro’s. Ik vind de kwaliteit van het eten in ons land meestal heel OK. Of ik nu een uitgebreide maaltijd ga nuttigen of eerder een eenvoudige pasta of een croque ga eten, meestal verzorgen de mensen in de horeca de maaltijden goed tot zeer goed in Vlaanderen. Zelden heb ik het gevoel dat ik bedrogen word.

Maar één ding gaat nog veel te vaak fout, en is volgens mij makkelijk op te lossen. Wanneer je een glas of een karaf huiswijn vraagt, dan krijg je nog geregeld zeer middelmatige wijn voorgeschoteld, soms zelfs ronduit slechte wijn. En dat snap ik dus echt niet. Huiswijn synoniem stellen aan minderwaardige wijn is zeggen dat je in je zaak niet met kwaliteit bezig bent, en dat je je klanten geen waar voor hun geld wil bieden. En dat is zonde. En een grote fout.

Natuurlijk moet een huiswijn betaalbaar zijn. Maar doe als restauranteigenaar je huiswerk dan eventjes wat beter, en daag je leveranciers ook uit, om echt een degelijke wijn te voorzien waar je toch voldoende debiet van kunt garanderen, aan een scherpe prijs. Wedden dat dat lukt? Er zijn vandaag echt veel democratisch geprijsde wijnen die eerlijk gemaakt zijn, lekker en zeer aangenaam om te drinken. Kies daar dan gewoon voor. Het zal je klant gelukkig maken.

En niks moet je ook tegen houden om een paar verschillende wijntjes per glas of karaf aan te bieden aan een mooie prijs. Dat maakt het voor ons klanten leuk om te kiezen. Laat misschien zelfs een wat proeven. Het maakt de eetervaring zoveel aangenamer, en ik kom dan graag terug als klant. Maar hoe dan ook: wanneer je slechte wijn “huiswijn” noemt, dan meen je je klanten, maar ook jezelf niet au sérieux.