Het is vandaag alweer twaalf jaar geleden dat mijn goede vriend Dré Steemans plotseling overleed, op 9 oktober 2009. Dré kende ik toen heel goed van bij Radio Donna, waar hij een grote ster was, en ik een beginnende presentator. Hij was een gepassioneerde intelligente man die over alles een uitgesproken mening had. Hij kon best temperamentvol zijn, maar was een entertainer in hart en nieren.
als “Felice” presenteerde hij niet enkel het Swingpaleis, maar had hij ook een dagelijkse kookrubriek in de voormiddag-show van Radio Donna: Hij noemde zich “The Happy Cooker”. In die rubriek kwam hij elke dag live langs met een boeiend recept of een culinaire tip. Felice maakte ook een heerlijk kookboek dat ik nog vaak gebruik, en hij presenteerde “1000 seconden” op Eén, een hilarisch kookprogramma tegen de tijd, met brompot en hobbykok Herwig Van Hove als chef.
Ik kan oprecht zeggen dat de passie van Dré voor lekker eten mij ook ontzettend geïnspireerd heeft, en dat ik altijd enorm naar hem opgekeken heb. Hij was een warme vriend met wie het heerlijk tafelen was, en die altijd boeiende verhalen vertellen kon. Ik weet nog goed hoe hij in zijn tuin in Leut ons na een heerlijke maaltijd een zeer speciaal dessert voorschotelde: verse aardbeien met balsamico en basilicum. Zeer verrassend, en oh zo lekker. Typisch Felice.
Toen Dré overleed bleef zijn partner, die tot op vandaag een super goede vriend van ons is gebleven, plots onverwacht alleen achter. Op veel te jonge leeftijd verloor hij zijn levensgezel en zielsverwant, zijn geliefde en bondgenoot. Ik herinner me nog onze tranen en verdriet op de begrafenis van Dré, waar prachtig gezongen werd en nadien, zoals hij het gewild zou hebben, lekker gegeten en gedronken werd.
Het mooiste aandenken dat ik aan Dré heb, staat in onze zolderkamer, ons bureau, mijn creatieve hemelkamer. Dozen en dozen vol kookboeken van Dré heb ik van zijn partner gekregen. “Dré zou het fantastisch gevonden hebben dat ik deze boeken aan jou zou schenken, omdat hij wist dat je ze zou gebruiken om inspiratie uit te halen, en zelf lekkere gerechten te verzinnen,” aldus Jo. En dat heeft hij goed ingeschat. Heel vaak blader ik door de oude kookboeken van onze goede lieve vriend, en denk ik aan Felice terug. Dankbaar en vol vriendschap. Merci Dré. En maak er daarboven maar een goed potje van, Madré Madonna!
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer