Het is vandaag alweer twaalf jaar geleden dat mijn goede vriend Dré Steemans plotseling overleed, op 9 oktober 2009. Dré kende ik toen heel goed van bij Radio Donna, waar hij een grote ster was, en ik een beginnende presentator. Hij was een gepassioneerde intelligente man die over alles een uitgesproken mening had. Hij kon best temperamentvol zijn, maar was een entertainer in hart en nieren.
als “Felice” presenteerde hij niet enkel het Swingpaleis, maar had hij ook een dagelijkse kookrubriek in de voormiddag-show van Radio Donna: Hij noemde zich “The Happy Cooker”. In die rubriek kwam hij elke dag live langs met een boeiend recept of een culinaire tip. Felice maakte ook een heerlijk kookboek dat ik nog vaak gebruik, en hij presenteerde “1000 seconden” op Eén, een hilarisch kookprogramma tegen de tijd, met brompot en hobbykok Herwig Van Hove als chef.
Ik kan oprecht zeggen dat de passie van Dré voor lekker eten mij ook ontzettend geïnspireerd heeft, en dat ik altijd enorm naar hem opgekeken heb. Hij was een warme vriend met wie het heerlijk tafelen was, en die altijd boeiende verhalen vertellen kon. Ik weet nog goed hoe hij in zijn tuin in Leut ons na een heerlijke maaltijd een zeer speciaal dessert voorschotelde: verse aardbeien met balsamico en basilicum. Zeer verrassend, en oh zo lekker. Typisch Felice.
Toen Dré overleed bleef zijn partner, die tot op vandaag een super goede vriend van ons is gebleven, plots onverwacht alleen achter. Op veel te jonge leeftijd verloor hij zijn levensgezel en zielsverwant, zijn geliefde en bondgenoot. Ik herinner me nog onze tranen en verdriet op de begrafenis van Dré, waar prachtig gezongen werd en nadien, zoals hij het gewild zou hebben, lekker gegeten en gedronken werd.
Het mooiste aandenken dat ik aan Dré heb, staat in onze zolderkamer, ons bureau, mijn creatieve hemelkamer. Dozen en dozen vol kookboeken van Dré heb ik van zijn partner gekregen. “Dré zou het fantastisch gevonden hebben dat ik deze boeken aan jou zou schenken, omdat hij wist dat je ze zou gebruiken om inspiratie uit te halen, en zelf lekkere gerechten te verzinnen,” aldus Jo. En dat heeft hij goed ingeschat. Heel vaak blader ik door de oude kookboeken van onze goede lieve vriend, en denk ik aan Felice terug. Dankbaar en vol vriendschap. Merci Dré. En maak er daarboven maar een goed potje van, Madré Madonna!
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer