De oorlog, de energiecrisis, de stijgende prijzen van brandstof, het zijn geen plezante tijden. Alles wordt duurder. Een deel van de mensen sakkert en vindt het ambetant, maar kan toch zonder al te veel problemen het leven dat ze vroeger hebben geleid blijven aanhouden. In het slechtste geval houden ze minder geld over om te sparen, maar er moet niet echt ingegrepen worden om het einde van de maand te halen zonder kopzorgen of honger.
Maar door een steeds groter wordend deel van de Belgische bevolking moeten er vandaag wel vaak vervelende keuzes gemaakt worden. Moet er in het budget ingegrepen worden om het einde van de maand te halen. En we kunnen maar één ding hopen: dat er tegenwoordig binnen de gezinnen niet te hard wordt geschrapt moet worden als het over eten gaat. Want gezond en gevarieerd eten is gewoon super belangrijk, en zeker voor onze kinderen. Mijn meme zei altijd: “ge moet goed eten als ge groot wilt worden. Ze bedoelde daar vooral mee: “veel eten”. Maar er werd ook echt gezonder gegeten toen, met veel groentjes uit de tuin van mijn pepe.
Toen ik klein was hadden mijn ouders ook veel periodes dat ze elke frank moesten tellen en twee keer omdraaien. Mama was thuis gebleven om voor m’n broer en mezelf te zorgen, en het loon van een beginnende onderwijzer was nu ook niet echt indrukwekkend in die tijd. En op de koop toe hadden mijn ouders zonder financiële steun van mijn grootouders een huis gebouwd. Dus zotte uitgaven werden er niet gedaan. Kon ook niet. Onze kleren mochten bijvoorbeeld niet veel kosten. Maar aan tafel werd er niet bespaard. Nooit. Elke dag kookte mama lekker en gezond. Nooit hadden we honger.
Daarom doet het me zo pijn om te lezen dat volgend schooljaar de prijzen voor warm eten op school weer flink gaan stijgen. Dat is niet onbegrijpelijk. Alles wordt duurder, ook de ingrediënten en de energiekosten van de schoolkeukens of cateraars. Maar hier zou de overheid toch moeten ingrijpen, vind ik, en steun verlenen. Voor meer en meer kinderen is de schoolmaaltijd de enige warme maaltijd van de dag. Wanneer die onbetaalbaar wordt is de kans groot dat die kinderen totaal onevenwichtig en ongezond gaan eten, met goedkope snacks en rotzooi. Dat mogen we onze opgroeiende jeugd echt niet aandoen.
In de UK heeft de bekende TV-chef Jamie Oliver jarenlang keihard campagne gevoerd voor gezonde en betaalbare maaltijden op de Britse scholen. Ons land zou zo’n boegbeelden ook kunnen gebruiken. En de politieke partijen zouden hier ook wat meer hun best mogen doen. België kent de hoogste belastingdruk van de hele wereld, maar veel essentiële overheidstaken worden naar mijn gevoel (en naar het gevoel van vele burgers) absoluut niet goed uitgevoerd. Gezondheid en welzijn van de mensen, en zeker van onze kinderen is zo belangrijk, en gezond eten is de basis voor gezond opgroeien. Duurdere maaltijden op school moeten we dus absoluut vermijden.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer