De oorlog, de energiecrisis, de stijgende prijzen van brandstof, het zijn geen plezante tijden. Alles wordt duurder. Een deel van de mensen sakkert en vindt het ambetant, maar kan toch zonder al te veel problemen het leven dat ze vroeger hebben geleid blijven aanhouden. In het slechtste geval houden ze minder geld over om te sparen, maar er moet niet echt ingegrepen worden om het einde van de maand te halen zonder kopzorgen of honger.
Maar door een steeds groter wordend deel van de Belgische bevolking moeten er vandaag wel vaak vervelende keuzes gemaakt worden. Moet er in het budget ingegrepen worden om het einde van de maand te halen. En we kunnen maar één ding hopen: dat er tegenwoordig binnen de gezinnen niet te hard wordt geschrapt moet worden als het over eten gaat. Want gezond en gevarieerd eten is gewoon super belangrijk, en zeker voor onze kinderen. Mijn meme zei altijd: “ge moet goed eten als ge groot wilt worden. Ze bedoelde daar vooral mee: “veel eten”. Maar er werd ook echt gezonder gegeten toen, met veel groentjes uit de tuin van mijn pepe.
Toen ik klein was hadden mijn ouders ook veel periodes dat ze elke frank moesten tellen en twee keer omdraaien. Mama was thuis gebleven om voor m’n broer en mezelf te zorgen, en het loon van een beginnende onderwijzer was nu ook niet echt indrukwekkend in die tijd. En op de koop toe hadden mijn ouders zonder financiële steun van mijn grootouders een huis gebouwd. Dus zotte uitgaven werden er niet gedaan. Kon ook niet. Onze kleren mochten bijvoorbeeld niet veel kosten. Maar aan tafel werd er niet bespaard. Nooit. Elke dag kookte mama lekker en gezond. Nooit hadden we honger.
Daarom doet het me zo pijn om te lezen dat volgend schooljaar de prijzen voor warm eten op school weer flink gaan stijgen. Dat is niet onbegrijpelijk. Alles wordt duurder, ook de ingrediënten en de energiekosten van de schoolkeukens of cateraars. Maar hier zou de overheid toch moeten ingrijpen, vind ik, en steun verlenen. Voor meer en meer kinderen is de schoolmaaltijd de enige warme maaltijd van de dag. Wanneer die onbetaalbaar wordt is de kans groot dat die kinderen totaal onevenwichtig en ongezond gaan eten, met goedkope snacks en rotzooi. Dat mogen we onze opgroeiende jeugd echt niet aandoen.
In de UK heeft de bekende TV-chef Jamie Oliver jarenlang keihard campagne gevoerd voor gezonde en betaalbare maaltijden op de Britse scholen. Ons land zou zo’n boegbeelden ook kunnen gebruiken. En de politieke partijen zouden hier ook wat meer hun best mogen doen. België kent de hoogste belastingdruk van de hele wereld, maar veel essentiële overheidstaken worden naar mijn gevoel (en naar het gevoel van vele burgers) absoluut niet goed uitgevoerd. Gezondheid en welzijn van de mensen, en zeker van onze kinderen is zo belangrijk, en gezond eten is de basis voor gezond opgroeien. Duurdere maaltijden op school moeten we dus absoluut vermijden.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer