Vandaag staat er in de krant een groot artikel over de enorme toename van snoepwinkels en fastfoodrestaurants rond scholen. Lijkt me ook een slimme plek om zo’n winkels of zaken te openen. Op school zelf worden enkel gezonde snacks aangeboden, maar kinderen en jongeren voelen zich van nature tot snoep aangetrokken. Dus waar er een vraag is, komt er vanzelf aanbod, zo gaat dat in de vrije markteconomie.
Vroeger ging dat anders. Ik zat in de jaren 80 op school in Gent. Op internaat in het Sint-Barbara-college. En daar was een snoepwinkeltje op de speelplaats. De quaestuur. Dat was een winkeltje met een open raam naar de speelplaats en leerlingen van het vierde, vijfde en zesde verkochten daar Marsen, Snickers, Bounty’s en Raiders (Twix was toen nog “Raider”) Zo’n snoepwinkel op school zou nu niet meer kunnen maar toen was dat maar normaal. Je at dus tijdens de speeltijd gewoon zo’n suikerbom.
Maar mijn situatie was nog net iets problematischer. Ik was namelijk één van de “verkopers” in de quaestuur. Minstens één speeltijd per dag stond ik achter het raam te verkopen. En vaak zelfs twee keer per dag. En we werden daarvoor betaald ook: elke keer mochten we één chocoladereep voor onszelf houden. En bij een goede verkoop kregen we van de verantwoordelijke pater een reep extra.
Om maar te zeggen: ik ben een mega snoeper geweest tijdens mijn middelbare schooltijd, het was te makkelijk, het was gratis, het was verslavend. Nu ben ik eigenlijk niet zo’n snoeper meer. Zoetigheid laat ik vaak aan mijn neus voorbij gaan. Maar toen was het wel even anders. En in die tijd haatte ik ook sport, en die combinatie zorgde toch wel toen al voor een buikje. Goed dat dat soort winkels vandaag niet meer op scholen te vinden zijn. Maar ze verbieden rond scholen lijkt me toch een brug te ver.
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer