Dit was de oorzaak van mijn overgewicht als tiener.
Nieuws

Dit was de oorzaak van mijn overgewicht als tiener.

Vandaag staat er in de krant een groot artikel over de enorme toename van snoepwinkels en fastfoodrestaurants rond scholen. Lijkt me ook een slimme plek om zo’n winkels of zaken te openen. Op school zelf worden enkel gezonde snacks aangeboden, maar kinderen en jongeren voelen zich van nature tot snoep aangetrokken. Dus waar er een vraag is, komt er vanzelf aanbod, zo gaat dat in de vrije markteconomie.

Vroeger ging dat anders. Ik zat in de jaren 80 op school in Gent. Op internaat in het Sint-Barbara-college. En daar was een snoepwinkeltje op de speelplaats. De quaestuur. Dat was een winkeltje met een open raam naar de speelplaats en leerlingen van het vierde, vijfde en zesde verkochten daar Marsen, Snickers, Bounty’s en Raiders (Twix was toen nog “Raider”) Zo’n snoepwinkel op school zou nu niet meer kunnen maar toen was dat maar normaal. Je at dus tijdens de speeltijd gewoon zo’n suikerbom.

Maar mijn situatie was nog net iets problematischer. Ik was namelijk één van de “verkopers” in de quaestuur. Minstens één speeltijd per dag stond ik achter het raam te verkopen. En vaak zelfs twee keer per dag. En we werden daarvoor betaald ook: elke keer mochten we één chocoladereep voor onszelf houden. En bij een goede verkoop kregen we van de verantwoordelijke pater een reep extra.

Om maar te zeggen: ik ben een mega snoeper geweest tijdens mijn middelbare schooltijd, het was te makkelijk, het was gratis, het was verslavend. Nu ben ik eigenlijk niet zo’n snoeper meer. Zoetigheid laat ik vaak aan mijn neus voorbij gaan. Maar toen was het wel even anders. En in die tijd haatte ik ook sport, en die combinatie zorgde toch wel toen al voor een buikje. Goed dat dat soort winkels vandaag niet meer op scholen te vinden zijn. Maar ze verbieden rond scholen lijkt me toch een brug te ver.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer