Eens ziek zijn, het overkomt ons allemaal wel eens. Dat je hoestend en kreunend je vakantie begint. Hoofdpijn. Keelpijn. Tandpijn. Net aan het begin van de zomer. Decompressie is dat, zeggen de mensen. En ik kan er me wel iets bij voorstellen. Je hebt het hele jaar door gewerkt. Het was elke dag van moeten, moeten, moeten. En dan is de zomervakantie begonnen en niks moet nog echt, en je lichaam dat zich zo lang sterk heeft gehouden, kraakt. En je bent ziek. Overkomt mij ook geregeld. Even chillen, wat medicijnen er tegenaan, en uitzieken, en na een paar dagen is er al beterschap. En de zon schijnt en je hebt tijd, dus dat helpt, zo’n zomergriepje. Geen paniek.
Maar twee jaar geleden voelde dat toch helemaal anders. Want de eerste week op vakantie sloeg in Barcelona plots covid toe. Net voor ik het eerste weekend van juli terug zou vliegen om 4 of 5 DJ-sets te draaien. Ellende. Maar de grootste nachtmerrie was niet het hoesten of het snotteren, de hoofd of keelpijn. Maar wel: mijn geur was weg. Afschuwelijk was dat. De verloren DJ-sets (en het verlies aan inkomen tijdens zo’n mooi werkweekend) was niet plezant, maar daar kon ik me over zetten. Dat ik niks meer kon ruiken en dus ook proeven was een nachtmerrie voor mij.
7 april is “sense of smelle day”. Ik kan je verzekeren, voor mij was het ontbreken van elk gevoel van geur twee zomers geleden een reden om compleet in paniek te slaan. Ik opende alle potjes in de keuken: ketchup, azijn, opgelegde augurken, niks rook ik. Zelfs blauwe schimmelkaas had voor mij geen geur meer. Geen stank. Niks. Ik stopte mijn neus in flessen parfum, in geurkaarsen, in wasverzachter. Zonder effect. Ik dacht: als dit voor mijn hele leven is, dan ben ik er aan. Geur is voor mij zo immens belangrijk. Om wijn te ruiken, om eten te maken, om alles te proeven.
Gelukkig duurde het maar enkele dagen en is mijn geur compleet terug gekomen. Dat is fantastisch nieuws want je hoort verhalen van mensen die er maanden of jaren last van hebben. En er zijn zelfs mensen die hun geur nooit meer terug krijgen, zoals anderen doof of blind worden. Ik mag het niet gedroomd hebben. Ik ben zo blij dat dat me niet overkomen is. En nu koester ik die neus van mijn extra. Niet om andermans zaken te steken. Maar om te genieten van de frisse natuur, lekker eten, een aangename geur in huis. Een occasionele lookadem of per ongeluk ontsnapte w*ndje neem ik er dan maar bij, ik ruik tenminste nog!
Chicken fingers, ook wel chicken tenders of kippenreepjes genoemd, zijn in feite niets meer of minder dan stukjes kipfilet die in langwerpige reepjes worden gesneden en daarna gepaneerd en gebakken of gefrituurd … Lees meer
Zaterdag 26 juli is het officieel Bagel Day. Een goeie reden om dat heerlijke broodje op Would Be Chef eens in de schijnwerpers te zetten. Bagels zijn ronde broodjes met een gaatje in het midden, en ze hebben een bijzondere bereiding: eerst worden ze kort gekookt, daarna gebakken … Lees meer
Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer
Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer
Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer
Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer
Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer
Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer