Nieuws

Dit was mijn grootste nachtmerrie

Eens ziek zijn, het overkomt ons allemaal wel eens. Dat je hoestend en kreunend je vakantie begint. Hoofdpijn. Keelpijn. Tandpijn. Net aan het begin van de zomer. Decompressie is dat, zeggen de mensen. En ik kan er me wel iets bij voorstellen. Je hebt het hele jaar door gewerkt. Het was elke dag van moeten, moeten, moeten. En dan is de zomervakantie begonnen en niks moet nog echt, en je lichaam dat zich zo lang sterk heeft gehouden, kraakt. En je bent ziek. Overkomt mij ook geregeld. Even chillen, wat medicijnen er tegenaan, en uitzieken, en na een paar dagen is er al beterschap. En de zon schijnt en je hebt tijd, dus dat helpt, zo’n zomergriepje. Geen paniek.

Maar twee jaar geleden voelde dat toch helemaal anders. Want de eerste week op vakantie sloeg in Barcelona plots covid toe. Net voor ik het eerste weekend van juli terug zou vliegen om 4 of 5 DJ-sets te draaien. Ellende. Maar de grootste nachtmerrie was niet het hoesten of het snotteren, de hoofd of keelpijn. Maar wel: mijn geur was weg. Afschuwelijk was dat. De verloren DJ-sets (en het verlies aan inkomen tijdens zo’n mooi werkweekend) was niet plezant, maar daar kon ik me over zetten. Dat ik niks meer kon ruiken en dus ook proeven was een nachtmerrie voor mij.

7 april is “sense of smelle day”. Ik kan je verzekeren, voor mij was het ontbreken van elk gevoel van geur twee zomers geleden een reden om compleet in paniek te slaan. Ik opende alle potjes in de keuken: ketchup, azijn, opgelegde augurken, niks rook ik. Zelfs blauwe schimmelkaas had voor mij geen geur meer. Geen stank. Niks. Ik stopte mijn neus in flessen parfum, in geurkaarsen, in wasverzachter. Zonder effect. Ik dacht: als dit voor mijn hele leven is, dan ben ik er aan. Geur is voor mij zo immens belangrijk. Om wijn te ruiken, om eten te maken, om alles te proeven.

Gelukkig duurde het maar enkele dagen en is mijn geur compleet terug gekomen. Dat is fantastisch nieuws want je hoort verhalen van mensen die er maanden of jaren last van hebben. En er zijn zelfs mensen die hun geur nooit meer terug krijgen, zoals anderen doof of blind worden. Ik mag het niet gedroomd hebben. Ik ben zo blij dat dat me niet overkomen is. En nu koester ik die neus van mijn extra. Niet om andermans zaken te steken. Maar om te genieten van de frisse natuur, lekker eten, een aangename geur in huis. Een occasionele lookadem of per ongeluk ontsnapte w*ndje neem ik er dan maar bij, ik ruik tenminste nog!

Gerelateerde nieuwsberichten

Een van de grootste afknappers in de horeca voor mij

Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer

Ketchup is oorspronkelijk niet gemaakt van tomaten

Ketchup van bananen? Het is zo zot nog niet!

Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles … Lees meer

Andrye Popov iStock

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken, en hoe doe je dat best?

Vieze koelkasten, met bedorven etensresten zijn gewoon gevaarlijk voor je gezondheid. Je koelkast schoonmaken is daarom iets dat je het beste elke drie tot vier maanden eens kunt doen … Lees meer

Zo heb je elke dag vers brood in huis!

Niks zo lekker als een sneetje kraakvers brood in de ochtend. Toch is een volledig brood kopen voor mensen die geen gezin hebben, en alleen of met twee zijn, zoals wij, soms een hele drempel … Lees meer

Deze tien tips hielpen mij om tijdens het afvallen van verleidelijke caloriebommen te blijven!

Ik ben door heel veel te sporten, vooral wandelen, maar ook work outs in de gym, intussen meer dan tien kilo afgevallen. Maar als ik zo intens aan het sporten ontstaat soms de neiging om meer te eten, of al eens toe te geven aan calorierijke tussendoortjes … Lees meer

Waarom is kippensoep zo helend?

In Amerika is 12 november National chicken soup for the soul day. Kippensoep wordt niet enkel daar, maar ook bij ons, al eeuwenlang beschouwd als een helende en aansterkende maaltijd, vooral bij verkoudheid en griep … Lees meer

De Britten verstaan iets totaal anders onder pudding dan wij!

Pudding is bij ons crème. Vaak vanillepudding, een dessert dat onze moeders vaak maakten, en tot op vandaag populair is bij ons. In het Verenigd Koninkrijk verwijst “British pudding” naar een breed scala aan gerechten die zowel zoet als hartig kunnen zijn, met vaak een zachte, vochtige textuur doordat ze worden gestoomd, gekookt, of gebakken … Lees meer

Wie kookt er wereldwijd het meeste thuis: mannen of vrouwen?

Het antwoord is simpel: Wereldwijd zijn het vooral de vrouwen die het grootste deel van de kooktaken op zich nemen, hoewel dit per regio en cultuur sterk verschilt … Lees meer