Dit worden dè culinaire trends van 2021!

Nu het jaar gestart is en we elkaar (vooral online) weer de beste wensen hebben overgebracht, is het boeiend om eens te kijken wat de chefs en trendwatchers voor 2021 voorspellen in de culinaire wereld. Hoe je het nu draait of keert, covid zal toch nog een rol blijven spelen. Zeker de eerste maanden zullen er nog veel van onze oude vrijheden beperkt blijven, maar ook wanneer we weer buitenshuis zullen mogen gaan dineren, zal er toch nog wel wat blijven hangen van de gewoonten die we door het virus aangenomen hebben.

We snakken met z’n allen naar vrijheid. Dat is wel duidelijk. We willen weer volop leven. Genieten, eten, drinken, feesten, knuffelen. Liever morgen dan vandaag mogen de teugels los. Maar de grote bevrijding zal straks niet in één dag komen. Covid zal niet op één dag verslagen worden, dus niet zoals de Duitsers in ’45 op één specifieke bevrijdingsdag definitief eruit gebonjourd worden. Het zal allemaal toch geleidelijk aan gaan. Beetje bij beetje zullen er meer dingen mogen. Maar het zal sowieso voorzichtig gebeuren.

De belangrijkste voorspelling voor 2021 is dan ook, dat we zowel thuis als op restaurant op die geleidelijke heropening gaan inspelen. Misschien gaat de overheid het woord bubbel niet opnieuw introduceren, maar we gaan dat voor onszelf wel doen. Eerst gaan we weer familieleden mogen zien, mondjesmaat, een paar vrienden. Maar we gaan eerst nog wat aarzelend zijn en niet meteen tientallen mensen tegelijk gaan (mogen)  zien.

Daarom wordt er voorspeld dat in eerste instantie thuis vrienden en familie ontvangen voor etentjes weer de absolute hype wordt. We gaan weer mensen willen uitnodigen, mensen die we vertrouwen en graag zien, en met wie we de eerste risico’s willen en durven nemen om weer samen te dineren. En wat dat “thuis eten” betreft gaan er wellicht drie opvallende trends zijn. De eerste voorspelling is de grote comeback van comfortfood: het gezelschap zal in de meeste gevallen veel belangrijker zijn dan wat je precies eet. We gaan lekkere makkelijke dingen op tafel zetten. De klassiekers uit onze jeugd wanneer onze ouders komen bijvoorbeeld. Lekkere ovenschotels. Barbecue.

De twee trend is dan weer net het tegenovergestelde. Mensen die een beetje van koken houden gaan zich nu extra uitsloven om werkelijk fantastische maaltijden op tafel te toveren. Het mocht zo lang niet meer, maar nu je wel weer mensen mag uitnodigen haal je de beste tafelkleden boven, de mooiste glazen en borden, het zilveren bestek, de meest exquise wijn uit de kelder, en de gerechten mogen echt top zijn, alsof je in een sterrenrestaurant zit te dineren. De chique etentjes met je hopelijk snel uitbreidende bubbel komen helemaal terug. Ik kijk er al naar uit.

Op dat laatste inspelend: homecooking door een (top-)chef wordt absoluut een grote trend in 2021. We hebben nu al de prachtige take away menu’s ontdekt van veel van onze chefs (die trouwens ook gewoon zullen blijven de komende jaren) maar zodra we weer thuis mensen mogen ontvangen gaan we dat dus ook in luxe willen doen, en dan gaan we snel al eens een chef aan huis laten koken. Topchefs gaan dat trouwens slim aanpakken. Ze gaan de mise en place voor de sterrenmaaltijd al in hun eigen keuken doen, en één van hun sous-chefs zal dan de afwerking bij je thuis doen. En vaak zul je naast de chef ook een ober of zelfs een butler kunnen inhuren voor je feestjes thuis. En er zal veel ingehaald moeten worden, communiefeesten, huwelijksfeesten, huwelijksverjaardagen.

Wat eten op restaurant betreft wordt er internationaal ook een opvallende trend aangekondigd. Zeker in eerste instantie zullen restaurants die gezellige aparte ruimtes per bubbel kunnen aanbieden absoluut boomen. Zodat je een veilige cocoon voor je eigen bubbel krijgt, maar dan wel op verplaatsing. Een eigen klein zaaltje, een salon. Met aparte bediening. Dat gaat voor veel mensen de drempel om weer naar de horeca te gaan wat lager maken. Al denk en hoop ik stiekem dat dat maar een overgangstrend is en dat de wereld snel weer zo veilig wordt, dat we lekker samen, met veel volk, op een normale manier op restaurant kunnen gaan.