Proficiat. 60 wordt koning Filip vandaag. Maar een mega groot feest wordt het sowieso niet. Ook de koning en zijn gezin blijven immers zoals het hoort gewoon in hun kot. Nu, dat kot is groot genoeg in hun geval, en als ze in de tuin willen lunchen, dan zullen ze ook wel een plekje vinden. Maar wat gaat de koning eten? Geen pasta. Geen belegd broodje. Wellicht zelfs geen slagroom taart.
Het was wel even schrikken een drietal jaren geleden. Verschillende kranten lieten toen weten dat onze koning Filip overgeschakeld was naar een glutenvrij dieet. Iets wat niet ontkend werd door het paleis, en zelfs bevestigd door verschillende bronnen dichtbij de koning. Op officiële trip in Nederland zou er speciaal voor de koning zelfs apart gekookt zijn, zonder gluten!
Het bijzondere was dat er eigenlijk geen gezondheidsperikelen aan de grondslag van deze beslissing lagen. De koning zou dus niet lijden aan coeliakie maar er van overtuigd zijn dat glutenvrij eten gewoon gezonder is. In de kranten en op TV spraken verschillende diëtisten echter tegen dat het gezonder zou zijn om gluten te laten wanneer het niet noodzakelijk is.
In Het Nieuwsblad zei Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen het volgende: “Wie bepaalde voedingsstoffen weglaat, creëert een tekort aan andere. Concreet: schrap volkoren granen – een belangrijke bron van gluten – en vervang die alleen door fruit, dan krijg je mogelijk onvoldoende vezels, ijzer of vitamine B binnen.”
Maar als de chef van het paleis vandaag een grote verjaardagstaart zal bakken voor onze koning, die vandaag dus 60 wordt, dan zal het wellicht een glutenvrije taart moeten zijn, want klant is koning (pun intended)!
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer