Proficiat. 60 wordt koning Filip vandaag. Maar een mega groot feest wordt het sowieso niet. Ook de koning en zijn gezin blijven immers zoals het hoort gewoon in hun kot. Nu, dat kot is groot genoeg in hun geval, en als ze in de tuin willen lunchen, dan zullen ze ook wel een plekje vinden. Maar wat gaat de koning eten? Geen pasta. Geen belegd broodje. Wellicht zelfs geen slagroom taart.
Het was wel even schrikken een drietal jaren geleden. Verschillende kranten lieten toen weten dat onze koning Filip overgeschakeld was naar een glutenvrij dieet. Iets wat niet ontkend werd door het paleis, en zelfs bevestigd door verschillende bronnen dichtbij de koning. Op officiële trip in Nederland zou er speciaal voor de koning zelfs apart gekookt zijn, zonder gluten!
Het bijzondere was dat er eigenlijk geen gezondheidsperikelen aan de grondslag van deze beslissing lagen. De koning zou dus niet lijden aan coeliakie maar er van overtuigd zijn dat glutenvrij eten gewoon gezonder is. In de kranten en op TV spraken verschillende diëtisten echter tegen dat het gezonder zou zijn om gluten te laten wanneer het niet noodzakelijk is.
In Het Nieuwsblad zei Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen het volgende: “Wie bepaalde voedingsstoffen weglaat, creëert een tekort aan andere. Concreet: schrap volkoren granen – een belangrijke bron van gluten – en vervang die alleen door fruit, dan krijg je mogelijk onvoldoende vezels, ijzer of vitamine B binnen.”
Maar als de chef van het paleis vandaag een grote verjaardagstaart zal bakken voor onze koning, die vandaag dus 60 wordt, dan zal het wellicht een glutenvrije taart moeten zijn, want klant is koning (pun intended)!
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer