Dit zal onze jarige koning dus niet eten!

Het was wel even schrikken een drietal jaren geleden. Verschillende kranten lieten toen weten dat onze koning Filip overgeschakeld was naar een glutenvrij dieet. Iets wat niet ontkend werd door het paleis, en zelfs bevestigd door verschillende bronnen dichtbij de koning. Op officiële trip in Nederland zou er speciaal voor de koning zelfs apart gekookt zijn, zonder gluten!

Het bijzondere was dat er eigenlijk geen gezondheidsperikelen aan de grondslag van deze beslissing lagen. De koning zou  dus niet lijden aan coeliakie maar er van overtuigd zijn dat glutenvrij eten gewoon gezonder is. In de kranten en op TV spraken verschillende diëtisten echter tegen dat het gezonder zou zijn om gluten te laten wanneer het niet noodzakelijk is.

In Het Nieuwsblad zei Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen het volgende: “Wie bepaalde voedingsstoffen weglaat, creëert een tekort aan andere. Concreet: schrap volkoren granen – een belangrijke bron van gluten – en vervang die alleen door fruit, dan krijg je mogelijk onvoldoende vezels, ijzer of vitamine B binnen.”

Maar als de chef van het paleis vandaag een grote verjaardagstaart zal bakken voor onze koning, die vandaag alweer 59 wordt, dan zal het wellicht een glutenvrije taart moeten zijn, want klant is koning (pun intended)!