Mijn favoriete restaurants in Barcelona
Nieuws

Mijn favoriete restaurants in Barcelona

Sinds jaar en dag is Barcelona, de fiere hoofdstad van Catalonië, in Spanje, mijn lievelingsstad. Ik kom er al een paar decennia met veel plezier tijdens mijn vakanties, en sinds een kleine tien jaar hebben we er ook een eigen flat. Barcelona heeft voor mij gewoon alles: je kunt er eindeloos wandelen in de kleine steegjes en langs de chique winkelstraten, langs het strand en in de bergen. De architectuur is klassevol en fantasierijk tegelijk. Er is een overvloed aan cultuur. En vooral: het is een hele culinaire stad. Of je nu voor de lekkere tapas gaat of voor de haute gastronomie, Barcelona heeft werkelijk alles.

In de loop der jaren hebben we zeer veel goede restaurants leren kennen. Jammer genoeg heeft Covid ook voor het culinaire Barcelona zware gevolgen gehad. Zo zijn alle restaurants van Albert Adria, waaronder het legendarische Tickets voorgoed gesloten. Dat doet me bijzonder veel pijn, want jarenlang was dat één van mijn favoriete restaurants ter wereld. Maar elke crisis levert ook winnaars op, en de laatste maanden zijn er ook een paar verrassend lekkere nieuwe eetplekjes geopend.

Sinds het ontstaan van Would Be Chef krijg ik constant de vraag: waar moeten we gaan eten? Ik probeer dan zo goed en zo kwaad mogelijk tips te geven, maar smaken verschillen. Ik probeer dan wel goede tips te geven maar er zijn zoveel verschillende factoren om rekening mee te houden. En zeker omdat de situatie door covid zo veranderd is werd het hoog tijd dat ik nog eens een nieuwe update schreef. Een nieuw overzichtje maakte dat ik makkelijk door kon sturen naar vrienden en familie, en vooral naar jullie, volgers van mijn blog.

Hoe dan ook … Het is gebeurd. Hier zijn ze. Netjes op een rij. Mijn favoriete restaurants in Barcelona. Ik ga er een erezaak van maken om deze lijst nu echt up to date te houden. Ik heb er voor gekozen om alle restaurants alfabetisch te rangschikken. Omdat het moeilijk is om een hitparade te maken. Ik ben Michelin niet. En trouwens, ik wil geen appelen met peren vergelijken. Voor elk van deze restaurants is er wel een momentje te bedenken dat je er eten wil. Soms wil je chique eten, soms lekker gewoon en snel. Ik heb dus geen punten gegeven, maar wel een korte inleiding. En ik heb er ook een prijs-indicatie bijgezet. Van eerder goedkoop naar gemiddeld, naar duurder heb ik er 1, 2 of 3 €-tekens bij gezet. Dan weet je een beetje wat je mag verwachten. En telkens staat er ook een link naar de site van het restaurant.

Doe me misschien één lol. Als je in één van de restaurants gaat eten en je vermeldt ze op Instagram, zou het leuk zijn als je er aangeraden door @dewouldbechef zou willen bijzetten, en ook een link naar deze pagina mag, dan kunnen ook andere mensen deze heerlijke plekjes ontdekken. Hou deze link zeker bij, en ontdek al deze zalige restaurants. Barcelona is een prachtige stad. Smakelijk eten!

ABAC €€€

Eén van de 2 restaurants met drie sterren in Barcelona in een mooi modern hotel. Chef Jordi Cruz is een culinaire vedette. Niet in het centrum, maar meer de bergen op, maar wel op wandelafstand. Denk aan een uitgebreid menu met creatieve vondsten en een uitgebreide wijnkaart. Chique en duur.

ALKIMIA €€€

Eén van de mooiste restaurants van de stad. In een flat in het oude herenhuis van de brouwers van het bekende bier Moritz. Chef Jordi Vilà kookt er behoorlijk puur met goede ingrediënten in de hoofdrol.

BOTAFUMEIRO €€

Een eetfabriek zouden critici zeggen, en ik snap waarom want er kunnen volgens mij een paar honderd mensen tegelijk eten, en de ene shift volgt de andere op, de hele dag door. Maar het voordeel daarvan is dat ze daardoor constant de meest verse vis en zeevruchten van de stad kunnen garanderen, die dan ook nog eens perfect worden bereid. De muren hangen vol met foto’s van alle wereldsterren die hier ooit aten, van Gorbatsjov tot Messi, van de Spaanse koning tot Julio Iglesias.

CECCONI’S €€

Italiaans restaurant dat gelinkt is aan de Soho House, en ook in o.a. Amsterdam, London, Berlijn en New York vestigingen kent. Super mooi interieur en ook lekker Italiaans eten. De balletjes zijn heerlijk als hapje en bestel met mijn groeten vooral een extra portie focaccia.

CHEZ COCO €€

Op de Avenida Diagonal kun je deze stijlvolle rotisserie vinden. Specialiteit van het huis zijn de kleine kippetjes aan het spit, die je op veel verschillende manieren kunt laten bereiden. Neem er sowieso de boterzachte puree bij, want dat is pure verwennerij.

COCINA HERMANOS TORRES €€€

Eén van de strafste restaurants van de stad. De tweelingsbroers Torres zijn echte vedetten in Spanje, ze zijn vaak op TV te zien en hebben veel kookboeken uit. En hun restaurant is prachtig. Je zit aan chique tafels rond een gigantische open keuken en wordt er culinair in de watten gelegd. Vooral de uiensoep met truffel is legendarisch. Opgelet: niet à la carte, maar enkel een (zeer uitgebreid) menu.

ESTIMAR €€€

Misschien wel het beste visrestaurant van de wereld. Een chef die z’n sporen ook in de club van El Bulli heeft verdiend en die prachtige pure gerechten met vis op tafel tovert. Een kunstenaar.

DISFRUTAR €€€

Dit is wellicht het beste restaurant van de stad, het tweede beste van Spanje, en het vijfde beste in de hele wereld. Drie fantastische chefs doen er aan spectaculaire gastronomische goochelarij, met meer dan een knipoog naar de moleculaire keuken. De strafste culinaire ervaring in de stad op dit moment. Zeer ver op voorhand boeken want de place to be.

KOY SHUNKA €€€

Een Japanner met een ster in Barcelona. Puur, maar toch met een mooie invloed uit de Mediterrane keuken, dat is waar de sympathieke chef Hideki Matsuhisa voor staat. Je eet aan de counter of aan één van de tafels met uitzicht op de keuken waar live de mooiste Japanse kunstwerkjes voor je bereid worden.

LA BIKINERIA €

Een zeer plezant kraampje op de Mercat del Ninot waar je heerlijke bikini’s eten kunt. Bikini is in Barcelona de naam voor “croque monsieur” of toastie. Denk aan zeer unieke combinaties, mooi gepresenteerd in een uniek kader. Intussen is er ook een tweede locatie elders in de stad.

LA GORMANDA €€

Mooi restaurantje met een Scandinavisch aandoend interieur: met lichte kleuren èn veel lichtinval. De vrouwelijke chef maakt plezante gerechten die dan wel in basis de smaakvolle Catalaanse keuken hebben, maar op een moderne, en lichte manier. Hou ik echt van.

LASARTE €€€

Dat andere 3 sterrenrestaurant in de stad in het prachtige Moments Hotel aan de Passeig de Gracia. Het is één van de restaurants van de Spaanse superchef Martín Berasategui in Barcelona, en dan liggen z’n roots eigenlijk in Lasarte-Oria in de buurt van San Sebastian. Prachtie complexe gerechten. Zeer chique interieur. Een hele grote chef met vele Michelin-sterren.

MAITEA €

Voor zeer eenvoudige maar smakelijke pinxtos (Baskische tapas) moet je bij Maitea zijn. Een bijzonder eenvoudig, zelfs wat ouderwets interieur, maar dat deert niet. Want de tapas zijn echt lekker en absoluut niet duur.

MOMENTS €€€

Dit restaurant in het super chique Mandarin Oriental hotel op de Passeig de Gracia heeft twee sterren. De chef is Raül Balam maar het is zijn moeder, de voormalige driesterrenchef Carmen Ruscalleda die intussen mee het menu bepaalt en dat fantastisch doet. De menu’s zijn zeer creatief altijd rond een bepaald thema.

OUT OF CHINA €

Een moderne Chinees. Geen ouwbollig klassiek interieur maar een moderne plek waar je klassiekers als Dim Sum en Peking Duck kunt eten aan een bescheiden prijs.

PACO MERALGO €€

Dit is een bijzonder restaurant waar ik zeer graag kom, als ik een tafel kan bemachtigen. Je eet er hele pure gerechten rond een counter of aan kleine tafels. Het restaurant zit altijd bomvol, maar dat deert niet. De garnalen en langoustines  a la plancha zijn zalig en van onberispelijke kwaliteit, maar wat je zeker moet eten zijn de “dados de solomillo al ajillo” en de “dados de solomillo a la pimiento negra”. Heerlijk rundsvlees kort gebakken in gloeiend hete olie.

PARKING PIZZA €

Geen antrekkelijke naam, denk je? Maar wel lekkere pizza’s! Dit is een hippe plek waar je zit op kartonnen stoelen, de tafel deelt met andere mensen, en de sfeer no-nonsense is. Hier ga je niet voor de chique stijl, maar het is er lekker, betaalbaar, en deze plek zou niet misstaan in New York, London of Berlijn.

PUR €€€

Ik was maar één keer in dit restaurant in het centrum van Barcelona, maar heb er toen wel lekker gegeten. De chef Nandu Jubany focust ontzettend op het product, en voegt zo weinig mogelijk extra’s als sauzen of groenten toe. Product, product, product dus, op hoog niveau.

ROBATA €€

Robata wil zeggen: Japanse bbq of grill. Dit is een super populaire hippe plek, waar je lekkere sushi en sashimi kunt eten, maar ook gemarineerde vlees-spiesjes en groenten op de Japanse barbecue. Je moet zeker reserveren want dit is een betaalbare en stijlvolle place-to-be die ook in andere wereldsteden thuis zou kunnen horen.

SAVIA €€

Focus op groenten en duurzame keuken in dit nieuwe restaurant van Thomas, de zoon van de beroemde Catalaanse chef Carles Abellan. Wanneer je bezorgd bent over onze planeet, en dus bewust duurzaam, maar wel lekker wil eten, is dit the newest place to be.

SEMON €€

Eigenlijk is Semon een hele traditionele traiteurszaak in Barcelona, in de chique Pedralbeswijk, vlakbij Turo Parc. Maar je kunt er ook lunchen en de gerechten die je er kopen kunt kun je er ook ter plekke degusteren. Voor ons vaak de plek waar we op zondag, vlak voor we het vliegtuig terug naar België nemen, op het terras nog licht gaan lunchen.

STANDARD €

Dit is absoluut één van onze favorieten. Een top initiatief van goede Belgische vrienden van ons die houden van lekker eten en een mooi verhaal in België lopen hebben met verschillende Standard Pizza plaatsen. Ze hebben de zalige gok gewaagd om dit mooie concept (super lekkere hippe pizza’s met zuurdesem deeg en gezonde groenten) ook naar Barcelona te brengen. Zalig gewoon. En zeer lekker.

TAMAE €

De sterrenchefs van Dos Palillos hebben enkele maanden geleden in onze straat een take away voor Aziatische streetfood geopend. Eigenlijk is het een plek waar je zalige zeer betaalbare gerechten af kunt halen, maar ze hebben ook enkele zitplaatsen. Opgelet: dit is de hit op dit moment in Barcelona, en het zal niet zo eenvoudig zijn om hier een plekje te bemachtigen, maar als het lukt: geniet!

TAPAS 24 €€

Carles Abellan had in het verleden al grote successen met verschillende sterrenrestaurants (La Barra, en Commerc 24) maar heeft ook een kleine keten met lekkere tapas. Er zit er eentje op de Avenida Diagonal. Een echte aanrader is de bikini met truffel en mozzarella.

XAVIER PELLICER €€

De groentenkok van Barcelona, en ook één van de strafste van de hele wereld. Zijn menu is niet puur vegetarisch, maar de nadruk ligt wel op groenten, en Xavier Pellicer maakt er zalige creaties mee. Het liefst zit ik aan zijn counter en kijk hoe hij met een intense rust en discipline in de open keuken met z’n uitgebreide team hele mooie groentengerechtjes maakt.

VIA VENETO €€€

Bij uitstek mijn favoriete restaurant in Barcelona. Eén Michelin ster sinds de jaren zeventig. De geweldige eigenaar Pedro Monjer is voor mij de beste maître van de hele wereld. Niemand kan gasten ontvangen als hij. Het interieur is zeer klassiek, ouderwetse chique, en de klassieke keuken is up-to-date maar zo zo lekker. Doe zeker mijn groeten, ze kennen er me zeer goed, ik heb er op vrijdag mijn vaste tafel. Hier zou ik mijn laatste avondmaal willen nuttigen.

VIVANDA €€

Van dezelfde chef van Alkimia, maar veel toegankelijker en betaalbaarder, en in een schitterende wijk, een eindje weg van het centrum, Sarria. Je moet absoluut proberen om een tafel in de charmante stadstuin te bemachtigen. Mooie wijnkaart en heel lekkere gerechten. De vis van de dag in de oven, met tomaten, aardappelen en uien, is geniaal.

VELODROME €

Een soort van Grand Café vlakbij ons in de buurt. Toen we onze flat aan het verbouwen waren vloog ik soms voor een middag heen en weer naar Barcelona en toen at ik er een lunch en werkte ik er wat op de WIFI. Je kunt er gaan voor een broodje, wat tapas, of een lichte maaltijd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer