Nieuws

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten. Vroeger was dat anders, toen waren obers een soort van knipmessen in uniform. Dat hoeft helemaal niet, we zijn allemaal maar gewone mensen bij elkaar toch? En zeker in de gewone brasserie of taverne verwacht ik geen stijf gedoe. Doe maar normaal, dat is al zot genoeg, zou mijn mama zeggen.

Toch zijn er bepaalde basisregels die voor elk restaurant gelden. Een een van de belangrijkste is voor mij het laten voorproeven van de wijn, door de klant, en zeker ook wanneer er een tweede fles besteld wordt. Bij de eerste fles zullen de meeste obers je wel even laten proeven. Om zeker te zijn dat je het lekker vindt, maar vooral om te vermijden dat er jou een zure of verkurkte fles wordt geserveerd. Dat is goed zo.

Maar als je in een groter gezelschap tafelt, en er wordt een tweede fles van dezelfde wijn besteld, dan wordt die veel te vaak meteen geserveerd in de glazen waarin nog wijn zat uit fles een. Dat is uiteraard niet volgens de etiquette, maar het is ook helemaal niet zo slim. Stel je voor dat de tweede fles wel kurk heeft, wat me al een paar keer overkomen is, dan zit je dus de slechte tweede fles met de restjes van de eerste goede te mengen. En dan kun je dus die glazen gewoon leeg gaan gieten. Zonde!

Wat je als ober doet is dus gewoon een extra glas meebrengen met de tweede fles en iemand van het gezelschap (de dame of heer die ook de eerste heeft voorgeproefd) even een klein slokje laten proeven. Wanneer er niks aan de hand is, kan de nieuwe wijn perfect in de half lege glazen geschonken worden. Dankjewel beste obers voor de goede zorgen, en cheers!

Gerelateerde nieuwsberichten

Kan zwarte chocolade tijdens een dieet?

Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer

Vier de nationale feestdag van Mexico met dit zalige eten!

16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer

Ken jij het verschil tussen linguini, spaghetti en tagliatelle?

Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer

Buns met pulled duck, gepekelde rode ui en hoisin mayonaise

22 augustus is Bao Day! Laat ons dat vieren met dit toprecept.

Ik ben een grote fan van Bao buns, en heel vaak als mensen bij me komen eten serveer ik dit als een van de gerechten. Een bao, ook wel bekend als baozi of bao bun, is een gestoomd broodje afkomstig uit de Chinese keuken … Lees meer