Doe ook eens een Orneliske

Zalig om te zien hoeveel mensen nu een “Orneliske” doen en het wandelen hebben (her)ontdekt. Terecht! Ik ben dus tegenwoordig niet langer de enige fanatieke wandelaar. Het is logisch ook. Mensen hebben in deze quarantaine-tijden wat frisse lucht nodig.

De sportclubs en fitnessclubs zijn ook dicht, dus je moet ergens je beweging halen. Daarom wandelen mensen nu, net als ik. En geloof me, je zult merken dat veel mensen verslaafd zullen raken, en na deze coronatijden even fanatiek zullen worden als ik. Wandelen is gewoon veel te tof, en te gezond, het maakt je lichaam gezonder en je geest ook. Het is de ideale remedie tegen donkere gedachten.

Het is op de koop toe de komende dagen ook nog eens prachtig weer. De natuur is volop aan de lente begonnen en staat in bloei. De vogeltjes fluiten. Je kunt lammetjes zien in de weide. Er is niks heerlijker dan dat: lekker de natuur in gaan wanneer de zon volop schijnt en het toch ook niet al te warm meer is. Ideaal dus.

En het voordeel is, bijna alle wetenschappers en diëtisten zijn het er over eens: wandelen is gewoon de beste manier om vet te verbranden. Omdat je hartslag laagt blijft maar wel een lange volgehouden fysieke inspanning wordt geleverd, ben je gewoon lekker veel calorieën aan het verbranden. Veel mensen vragen zich uiteraard af over welke hoeveelheden calorieën dat dan wel gaat.

Wel, ik zet het nog even op een rijtje, om je te overtuigen. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo’n goede 250 calorieën verbranden. Weeg je meer of wandel je sneller, dan loopt dat flink op boven de 300. Een man van rond de 80 kilo, die zoals ik een dikke zes kilometer per uur wandelt, verbrandt zelfs meer dan 400 calorieën en ga je naar de 90 kilo dan kun je aan dat tempo tegen de 480 calorieën verbranden. Dat is best veel. Als je weet dat een man zo’n 2500 calorieën, en een vrouw zo’n 2000 per dag eten mag, omdat die sowieso verbrand worden.

Geregeld een uurtje wandelen, gecombineerd met gezond eten en veel water drinken, zal je gewicht, maar zeker ook je gezondheid dus absoluut ten goede komen. En in tegenstelling tot hardlopen of joggen zijn de risico’s op kwetsuren ook heel wat kleiner bij wandelen. En het zal ook je weerstand verhogen, iets wat niet onbelangrijk is in deze barre tijden!!!

Toch wil ik nog een warme oproep doen: ga NIET in groep wandelen of op drukke plekken. De lucht is door de quarantaine nu sowieso veel properder. De wegen zijn veiliger. Overal. Ontdek gewoon eens je eigen dorp of stad. Ikzelf bijvoorbeeld wandel normaal op het jaagpad langs de Dijle hier tussen Werchter en Mechelen. Het is er prachtig, maar nu naar mijn zin wat te druk.

Dus ik wandel nu gewoon door de straatjes van Rijmenam. Ook dichter bij huis kun je lange leuke wandelingen maken. En dan nog iets: hou afstand. Wandelen is gezond, in groep wandelen nu even niet. Ga enkel met je gezin wandelen dus of alleen. 

Geniet ervan, het zal je deugd doen! En je mag me gerust taggen op Instagram. Ik vind het stiekem wel fijn om te merken dat door zoiets verschrikkelijks als het corona-virus mensen nu ook zoiets geweldig als wandelen herontdekken. We zijn goed op weg!