Als je gaat eten op restaurant of bij mensen thuis, en zeker op een meer formeel diner, en er wordt een stukje brood voorzien is er één ding wat je blijkbaar nooit mag doen. Zelfs al wordt er een klein mesje bijgegeven, of zou je het mes kunnen gebruiken van het bestek waarmee je aan het eten eten bent: je mag je brood nooit snijden. Volgens de etiquette.
Ik wist het zelf niet, thuis bij mijn ouders deden we dat wel, denk ik. Maar een kameraad van mij, die helemaal met alle regeltjes van de etiquette was opgevoed, vertelde het mij al dertig jaar geleden: brood breek je, brood scheur je met je handen, maar je snijdt het nooit. Hij zag het me doen op restaurant, en bekeek met alsof ik een echte barbaar was. Je kunt het mesje natuurlijk wel gebruiken om wat boter te smeren. Iets wat ik trouwens zeer lekker vind: een laagje boter op vers brood, en daar wat peper en zout op, njammie.
Ik heb voor ik dit artikel schreef wat opzoekwerk gedaan, en intussen zijn de regels van de etiquette in sommige handboeken en bij de wat lossere strekkingen toch een beetje veranderd, en zou er voor echt hard brood (want vaak worden er op restaurant verschillende soorten brood aangeboden) wel een uitzondering gemaakt worden. Dan zou je eventueel wel mogen snijden, maar maak er geen gewoonte van. Maar de traditie zegt: brood breken en niet snijden. Een beetje zoals Jezus zeker? “Hij brak het brood en gaf het aan z’n leerlingen…”
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer
Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer
4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer
Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer
Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer
Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer
Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer