Doodzonde! Wat je blijkbaar nooit met brood mag doen.

Als je gaat eten op restaurant of bij mensen thuis, en zeker op een meer formeel diner, en er wordt een stukje brood voorzien is er één ding wat je blijkbaar nooit mag doen. Zelfs al wordt er een klein mesje bijgegeven, of zou je het mes kunnen gebruiken van het bestek waarmee je aan het eten eten bent: je mag je brood nooit snijden. Volgens de etiquette.

Ik wist het zelf niet, thuis bij mijn ouders deden we dat wel, denk ik. Maar een kameraad van mij, die helemaal met alle regeltjes van de etiquette was opgevoed, vertelde het mij al dertig jaar geleden: brood breek je, brood scheur je met je handen, maar je snijdt het nooit. Hij zag het me doen op restaurant, en bekeek met alsof ik een echte barbaar was. Je kunt het mesje natuurlijk wel gebruiken om wat boter te smeren. Iets wat ik trouwens zeer lekker vind: een laagje boter op vers brood, en daar wat peper en zout op, njammie.

Ik heb voor ik dit artikel schreef wat opzoekwerk gedaan, en intussen zijn de regels van de etiquette in sommige handboeken en bij de wat lossere strekkingen toch een beetje veranderd, en zou er voor echt hard brood (want vaak worden er op restaurant verschillende soorten brood aangeboden) wel een uitzondering gemaakt worden. Dan zou je eventueel wel mogen snijden, maar maak er geen gewoonte van. Maar de traditie zegt: brood breken en niet snijden. Een beetje zoals Jezus zeker? “Hij brak het brood en gaf het aan z’n leerlingen…”