Doodzonde! Wat je blijkbaar nooit met brood mag doen.
Nieuws

Doodzonde! Wat je blijkbaar nooit met brood mag doen.

Als je gaat eten op restaurant of bij mensen thuis, en zeker op een meer formeel diner, en er wordt een stukje brood voorzien is er één ding wat je blijkbaar nooit mag doen. Zelfs al wordt er een klein mesje bijgegeven, of zou je het mes kunnen gebruiken van het bestek waarmee je aan het eten eten bent: je mag je brood nooit snijden. Volgens de etiquette.

Ik wist het zelf niet, thuis bij mijn ouders deden we dat wel, denk ik. Maar een kameraad van mij, die helemaal met alle regeltjes van de etiquette was opgevoed, vertelde het mij al dertig jaar geleden: brood breek je, brood scheur je met je handen, maar je snijdt het nooit. Hij zag het me doen op restaurant, en bekeek met alsof ik een echte barbaar was. Je kunt het mesje natuurlijk wel gebruiken om wat boter te smeren. Iets wat ik trouwens zeer lekker vind: een laagje boter op vers brood, en daar wat peper en zout op, njammie.

Ik heb voor ik dit artikel schreef wat opzoekwerk gedaan, en intussen zijn de regels van de etiquette in sommige handboeken en bij de wat lossere strekkingen toch een beetje veranderd, en zou er voor echt hard brood (want vaak worden er op restaurant verschillende soorten brood aangeboden) wel een uitzondering gemaakt worden. Dan zou je eventueel wel mogen snijden, maar maak er geen gewoonte van. Maar de traditie zegt: brood breken en niet snijden. Een beetje zoals Jezus zeker? “Hij brak het brood en gaf het aan z’n leerlingen…”

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer