Door Frankrijk rijden op weg naar Spanje of Portugal, kan dat nog?

Het is vanaf morgenavond herfstvakantie. Nu op reis gaan is niet evident. Bijna heel Europa kleurt rood. Maar toch ken ik een paar mensen die nog van plan waren om te vertrekken naar het Zuiden. Vooral mensen met een vakantiehuis in Frankrijk, in Spanje of Portugal wilden de komende week hun eigendom nog eens gaan bezoeken. Net zoals tweede verblijvers hier ook nog naar de kust of de Ardennen gaan. Sommigen van hen nemen het vliegtuig, maar veel mensen durven dat niet meer, en waren daarom van plan om met de auto te rijden naar het Zuiden.

Gisterenavond kwam dan de toespraak van Macron: behalve de scholen die wel nog open zullen blijven gaat Frankrijk in volledige lockdown. Mensen mogen hun huizen enkel nog verlaten voor essentiĆ«le verplaatsingen en reizen tussen de regio’s is vanaf maandag verboden. Dat is wellicht ook een streep door de rekening van mensen die nog een doorreis door Frankrijk willen maken. Mag dat nog of gaan de grenzen dicht?

In het voorjaar was Frankrijk echt op slot. Door Frankrijk rijden kon dan enkel nog als je een vaste verblijfplaats had in Spanje of Portugal en dan kon je er ook slechts eenmalig doorrijden. De vraag is nu wat de nieuwe regels zullen zijn. Ik heb bijvoorbeeld vrienden die sinds het voorjaar een huis aan het bouwen zijn in het Zuiden van Spanje. Die hebben nog geen enkele keer de bouwwerf kunnen bezoeken, en willen per se volgende week gaan kijken. De vraag is of dat nog zal lukken.

En de vraag is vooral of dat nog wel wenselijk is. Het zijn barre tijden, en niks is nog normaal… Laat ons maar allemaal voorzichtig zijn, want het virus kent geen grenzen en reist sneller dan je denkt.