Dreigt er een voedseltekort door de Brexit?

Het Brexit-compromis van premier May werd gisteren in Londen compleet weggestemd. Geen mens weet wat er nu gebeuren gaat. Wellicht komt er een niet-onderhandelde Brexit, en dat zou weleens kunnen betekenen: chaos.

Vliegtuigen zullen nog wel vliegen, boten zullen blijven varen en treinen zullen nog door de tunnel rijden. Maar de vrijhandelsakkoorden tussen Groot-Brittannië en het Europese vaste land, die de normaalste zaak waren binnen de Europese Gemeenschap, komen weldra dus te vervallen en dat zou weleens een kleine ramp kunnen betekenen.

Vooral qua voedselbevoorrading maken veel Britten zich, niet geheel onterecht, ernstige zorgen. De Britten produceren (ruw geschat) zo’n 60 procent van hun voedsel zelf, de rest wordt ingevoerd. En vooral vanuit Europa. Met name groenten en fruit komen van over het kanaal.

Bijna een derde komt vanuit Europa, volgens een onderzoek van de universiteit van Essex. En op de koop toe zijn er in Groot-Brittannië ontzettend veel supermarkten, maar de voorraden zijn er wel ontzettend beperkt. Veel van de goederen komen gewoon ’s nacht toe via de haven van Dover en liggen de volgende dag al in de rekken.

Zonder akkoord zou die bevoorrading weleens in het gedrang kunnen komen, en in het slechtste geval gewoon (tijdelijk) stilvallen, waarschuwen experts. Je kunt namelijk niet zomaar importeren wanneer er geen vrijhandelsakkoord is en er ook geen duidelijke afspraken bestaan over (nieuwe) importtarieven.

Intussen beginnen sommige Britten te hamsteren. Een voorraad aan te leggen voor tijden van hongersnood. Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen. Maar sommige winkels bieden nu wel al een Brexit Box aan met gevriesdroogd voedsel voor een maand, gel om een vuurtje te maken en een waterfilter. No kidding.

Je kunt er misschien wel mee lachen, maar eerlijk: ik vraag me af of die vreemde eilandbewoners bij een nieuw referendum vandaag nog steeds zouden stemmen voor een definitief vertrek uit de Europese gemeenschap.