Het Brexit-compromis van premier May werd gisteren in Londen compleet weggestemd. Geen mens weet wat er nu gebeuren gaat. Wellicht komt er een niet-onderhandelde Brexit, en dat zou weleens kunnen betekenen: chaos.
Vliegtuigen zullen nog wel vliegen, boten zullen blijven varen en treinen zullen nog door de tunnel rijden. Maar de vrijhandelsakkoorden tussen Groot-Brittannië en het Europese vaste land, die de normaalste zaak waren binnen de Europese Gemeenschap, komen weldra dus te vervallen en dat zou weleens een kleine ramp kunnen betekenen.
Vooral qua voedselbevoorrading maken veel Britten zich, niet geheel onterecht, ernstige zorgen. De Britten produceren (ruw geschat) zo’n 60 procent van hun voedsel zelf, de rest wordt ingevoerd. En vooral vanuit Europa. Met name groenten en fruit komen van over het kanaal.
Bijna een derde komt vanuit Europa, volgens een onderzoek van de universiteit van Essex. En op de koop toe zijn er in Groot-Brittannië ontzettend veel supermarkten, maar de voorraden zijn er wel ontzettend beperkt. Veel van de goederen komen gewoon ’s nacht toe via de haven van Dover en liggen de volgende dag al in de rekken.
Zonder akkoord zou die bevoorrading weleens in het gedrang kunnen komen, en in het slechtste geval gewoon (tijdelijk) stilvallen, waarschuwen experts. Je kunt namelijk niet zomaar importeren wanneer er geen vrijhandelsakkoord is en er ook geen duidelijke afspraken bestaan over (nieuwe) importtarieven.
Intussen beginnen sommige Britten te hamsteren. Een voorraad aan te leggen voor tijden van hongersnood. Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen. Maar sommige winkels bieden nu wel al een Brexit Box aan met gevriesdroogd voedsel voor een maand, gel om een vuurtje te maken en een waterfilter. No kidding.
Je kunt er misschien wel mee lachen, maar eerlijk: ik vraag me af of die vreemde eilandbewoners bij een nieuw referendum vandaag nog steeds zouden stemmen voor een definitief vertrek uit de Europese gemeenschap.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer