Het Brexit-compromis van premier May werd gisteren in Londen compleet weggestemd. Geen mens weet wat er nu gebeuren gaat. Wellicht komt er een niet-onderhandelde Brexit, en dat zou weleens kunnen betekenen: chaos.
Vliegtuigen zullen nog wel vliegen, boten zullen blijven varen en treinen zullen nog door de tunnel rijden. Maar de vrijhandelsakkoorden tussen Groot-Brittannië en het Europese vaste land, die de normaalste zaak waren binnen de Europese Gemeenschap, komen weldra dus te vervallen en dat zou weleens een kleine ramp kunnen betekenen.
Vooral qua voedselbevoorrading maken veel Britten zich, niet geheel onterecht, ernstige zorgen. De Britten produceren (ruw geschat) zo’n 60 procent van hun voedsel zelf, de rest wordt ingevoerd. En vooral vanuit Europa. Met name groenten en fruit komen van over het kanaal.
Bijna een derde komt vanuit Europa, volgens een onderzoek van de universiteit van Essex. En op de koop toe zijn er in Groot-Brittannië ontzettend veel supermarkten, maar de voorraden zijn er wel ontzettend beperkt. Veel van de goederen komen gewoon ’s nacht toe via de haven van Dover en liggen de volgende dag al in de rekken.
Zonder akkoord zou die bevoorrading weleens in het gedrang kunnen komen, en in het slechtste geval gewoon (tijdelijk) stilvallen, waarschuwen experts. Je kunt namelijk niet zomaar importeren wanneer er geen vrijhandelsakkoord is en er ook geen duidelijke afspraken bestaan over (nieuwe) importtarieven.
Intussen beginnen sommige Britten te hamsteren. Een voorraad aan te leggen voor tijden van hongersnood. Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen. Maar sommige winkels bieden nu wel al een Brexit Box aan met gevriesdroogd voedsel voor een maand, gel om een vuurtje te maken en een waterfilter. No kidding.
Je kunt er misschien wel mee lachen, maar eerlijk: ik vraag me af of die vreemde eilandbewoners bij een nieuw referendum vandaag nog steeds zouden stemmen voor een definitief vertrek uit de Europese gemeenschap.
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer