Drie trucs om te ontdekken of yoghurt die over tijd is nog eetbaar is

Gisteren hadden we een luisteraar aan de lijn in onze ochtendshow die vertelde dat je yoghurt echt lang nadat de “houdbaarheidsdatum” is verstreken nog kunt eten zonder ziek te worden. De man beweerde zelfs dat in zuivelfabrieken op dezelfde potjes yoghurt verschillende data worden aangebracht. Voor de Europese markt komt dan bijvoorbeeld een houdbaarheid van een maand te staan, maar dezelfde yoghurt die naar IsraĆ«l wordt uitgevoerd is dan zogezegd een maand langer houdbaar. Met andere woorden: yoghurt die een paar dagen over tijd is is zeker niet slecht.

Ik moet toegeven: wat yoghurt betreft ben ik ook niet zo ontzettend strikt. Ik gebruik die nog altijd in mijn gerechten wanneer die een paar dagen over tijd is, en ik ben er nog nooit ziek van geweest. Je moet gewoon een klein beetje je gezond verstand gebruiken. Eigenlijk kun je bij yoghurt zelf redelijk makkelijk achterhalen of die slecht is of niet. Er bestaan een aantal simpele vuistregels, en als je je daar aan houdt, zeker als de yoghurt geen weken, laat staan maanden over tijd is, dan kan het eigenlijk nauwelijks fout gaan. Hou gewoon rekening met de volgende simpele regels…

 

  1. Staat er veel meer vocht op de yoghurt, dan klopt er iets niet. Zeker als dat vocht een vies geurtje of kleurtje heeft, dan moet je het niet vertrouwen.
  2. Logisch wellicht, maar schimmel op yoghurt is het duidelijkste teken. Gorgonzola en Roquefort met schimmel, dat is normaal. Maar op yoghurt is het het duidelijkste teken: weggooien die potjes.
  3. De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.