Drie trucs om te ontdekken of yoghurt die over tijd is nog eetbaar is
Nieuws

Drie trucs om te ontdekken of yoghurt die over tijd is nog eetbaar is

Gisteren hadden we een luisteraar aan de lijn in onze ochtendshow die vertelde dat je yoghurt echt lang nadat de “houdbaarheidsdatum” is verstreken nog kunt eten zonder ziek te worden. De man beweerde zelfs dat in zuivelfabrieken op dezelfde potjes yoghurt verschillende data worden aangebracht. Voor de Europese markt komt dan bijvoorbeeld een houdbaarheid van een maand te staan, maar dezelfde yoghurt die naar Israël wordt uitgevoerd is dan zogezegd een maand langer houdbaar. Met andere woorden: yoghurt die een paar dagen over tijd is is zeker niet slecht.

Ik moet toegeven: wat yoghurt betreft ben ik ook niet zo ontzettend strikt. Ik gebruik die nog altijd in mijn gerechten wanneer die een paar dagen over tijd is, en ik ben er nog nooit ziek van geweest. Je moet gewoon een klein beetje je gezond verstand gebruiken. Eigenlijk kun je bij yoghurt zelf redelijk makkelijk achterhalen of die slecht is of niet. Er bestaan een aantal simpele vuistregels, en als je je daar aan houdt, zeker als de yoghurt geen weken, laat staan maanden over tijd is, dan kan het eigenlijk nauwelijks fout gaan. Hou gewoon rekening met de volgende simpele regels…

  1. Staat er veel meer vocht op de yoghurt, dan klopt er iets niet. Zeker als dat vocht een vies geurtje of kleurtje heeft, dan moet je het niet vertrouwen.
  2. Logisch wellicht, maar schimmel op yoghurt is het duidelijkste teken. Gorgonzola en Roquefort met schimmel, dat is normaal. Maar op yoghurt is het het duidelijkste teken: weggooien die potjes.
  3. De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer