Drie trucs om te ontdekken of yoghurt die over tijd is nog eetbaar is
Nieuws

Drie trucs om te ontdekken of yoghurt die over tijd is nog eetbaar is

Gisteren hadden we een luisteraar aan de lijn in onze ochtendshow die vertelde dat je yoghurt echt lang nadat de “houdbaarheidsdatum” is verstreken nog kunt eten zonder ziek te worden. De man beweerde zelfs dat in zuivelfabrieken op dezelfde potjes yoghurt verschillende data worden aangebracht. Voor de Europese markt komt dan bijvoorbeeld een houdbaarheid van een maand te staan, maar dezelfde yoghurt die naar Israël wordt uitgevoerd is dan zogezegd een maand langer houdbaar. Met andere woorden: yoghurt die een paar dagen over tijd is is zeker niet slecht.

Ik moet toegeven: wat yoghurt betreft ben ik ook niet zo ontzettend strikt. Ik gebruik die nog altijd in mijn gerechten wanneer die een paar dagen over tijd is, en ik ben er nog nooit ziek van geweest. Je moet gewoon een klein beetje je gezond verstand gebruiken. Eigenlijk kun je bij yoghurt zelf redelijk makkelijk achterhalen of die slecht is of niet. Er bestaan een aantal simpele vuistregels, en als je je daar aan houdt, zeker als de yoghurt geen weken, laat staan maanden over tijd is, dan kan het eigenlijk nauwelijks fout gaan. Hou gewoon rekening met de volgende simpele regels…

  1. Staat er veel meer vocht op de yoghurt, dan klopt er iets niet. Zeker als dat vocht een vies geurtje of kleurtje heeft, dan moet je het niet vertrouwen.
  2. Logisch wellicht, maar schimmel op yoghurt is het duidelijkste teken. Gorgonzola en Roquefort met schimmel, dat is normaal. Maar op yoghurt is het het duidelijkste teken: weggooien die potjes.
  3. De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer