“DRINK GEEN MELK ALS JE NIET EXTREEM RECHTS BENT”

Dierenrechtenorganisatie Peta heeft het weer gedaan. Ze strijden met man en macht tegen alle misbruik van dieren, en zijn niet bang van een beetje controverse. Dat ze daarvoor soms ontzettend ongenuanceerd te keer gaan, is vandaag weer gebleken. Ze stuurden deze tweet te wereld in…

Mensen die melk drinken worden vergeleken met en voor een stuk gelijkgeschakeld aan rechtse extremisten. “Why cow’s milk is the perfect drink for supremacists” ofte “Melk drinken is symbool van blanke overheersing.” In verschillende films en series zie je volgens hen namelijk extreem rechtse activisten melk drinken. En daarom worden alle melkdrinkers met dit argument aangemaand om te stoppen met die verderfelijke activiteit.

Volgens Peta is niet alleen het eten van gedode dieren doodzonde, maar zelfs het nuttigen van zuivelproducten is des duivels voor hen. Koeien, zooals alle zoogdieren, produceren enkel melk als ze zwanger zijn en daarna, om hun kalfjes te voederen. Daarom zorgen melkveehouders ervoor dat de koeien om de negen maanden bezwangerd raken. Vaak met kunstmatige inseminatie. Dat noemen ze bij Peta verkrachting. En hun kalfjes worden meteen weggenomen, wat voor veel stress zorgt bij de koeien. Deze koeien hebben geen keuze, zo schrijft Peta. Ze worden misbruikt in een perverse industrie, tegen hun persoonlijke wil.

Het is volgens de internationale dierenrechtenorganisatie ook heel onnatuurlijk om als mens melk te drinken. Melk van koeien is bedoeld voor kalfjes, niet voor mensen. Dat we dat wel doen doet ons lijken op blanke extremisten die zich beter voelen dan anderen en zonder twijfel hun perverse goestingen uitwerken ten koste van andere mensen, vaak met geweld. In dit geval, ten koste van weerloze dieren. Als we niet willen lijken op deze blanke extreem-rechtse onmensen moeten we, volgens de organisatie, stoppen met melk drinken, en het misbruiken van koeien. Er zijn volgens hen genoeg gezonde alternatieven.

Mijn opinie: wat een onwaarschijnlijke flauwe kul. Er zijn massa’s zinnige argumenten om misbruik van dieren aan te klagen, en vele mensen hebben nu al een totaal ander eetpatroon als enkele jaren geleden, met vaak vegetarische alrternatieven voor bijvoorbeeld dat dagelijkse stukje vlees. Maar mensen die melk drinken, yoghurt eten bij het ontbijt of een stukje kaas eten vergelijken met extremisten en racisten is er geen beetje, maar waanzinnig ver over.

OK, ze hebben weer hun stukje aandacht gekregen, en ja, ik schrijf er zelf ook weer een artikel over, waarin hun argumenten tegen zuivel ook op een rijtje worden gezet. Het zal waarschijnlijk ook een marketingstrategie zijn: alle aandacht is goed, zelfs al lok je ze uit met onzinnige stellingen. Maar erover is erover. Ik ben bijna zeker dat de overgrote meerderheid van de vegetariërs, en zelfs van de veganisten, deze manier van communiceren er ver over, en erg lasterlijk vinden. Want Peta bewijst hiermee vooral dat ze zelf een extremistisch clubje zijn, en niet die vrouw die een wolkje melk in haar koffie doet, of dat gezinnetje waar de kaas over de spaghetti geraspt wordt.