Het zijn de laatste uren van 2021. Alweer een wisselvallig jaar achter de kiezen. Persoonlijk kan ik niet klagen. Ikzelf en mijn geliefden zijn gezond gebleven, ik heb fijne radio mogen maken, deze blog is weer mooi gegroeid, ik heb een pop-up restaurant in Gent gehad in het voorjaar samen met Deliveroo, en in november heb ik www.wijnornelis.be gelanceerd. Kortom, een mooi jaar. Maar er was natuurlijk ook de pandemie, die het ons niet gemakkelijk heeft gemaakt. Ik ben, net als iedereen, ook behoorlijk pandemoe, maar wat doe je eraan? Je kunt niet anders doen dan er het beste van maken.
En dat gaan we het komende jaar dus ook proberen te doen. 2022 mag weer een grand cru jaar worden. Ik vrees dat we nog door wat lastige maanden heen moeten. Misschien komt er zelfs weer een soort van lockdown, maar intussen zijn we ook weer een pak slimmer en weten we hoe we ons daar door moeten slaan, op een zo veilig mogelijke manier. En na regen komt altijd zon, na de winter wordt het sowieso weer lente. De dagen zullen lengen en beetje bij beetje zullen we de pandemie ook meer onder controle krijgen.
Om twaalf uur, bij het slaan van de klok, gaan we klinken op een mooi nieuw jaar. En in Spanje worden dan druiven gegeten. Om middernacht op oudejaarsavond, dus aan het begin van het nieuwe jaar wordt bij elke klokslag een druif gegeten, twaalf in totaal. Die twaalf druiven staan voor de twaalf maanden van het jaar en zouden geluk brengen. Deze traditie ontstond blijkbaar in 1909 toen uit Alicante een partij verse druiven aankwam, midden in de winter. Om de goede oogst te vieren, en om iedereen geluk toe te wensen voor het nieuwe jaar werd toen bij elke klokslag een druif gegeten.
Overal in de groentewinkels en supermarkten in Spanje kun je nu kleine feestelijke verpakkingen kopen met twaalf druifjes, zodat je zelf niet moet beginnen tellen op oudejaarsavond. Gewoon een pakje druiven per gast kopen en je bent klaar voor de feestelijkheden. Ook op café en restaurant worden die sowieso voorzien, en iedereen smult mee op het ritme van de middernacht-klok. Je kunt het misschien in België ook proberen, waarom niet. En als je geen druiven hebt, neem dan een glas goede bubbels in de hand, dat zijn tenslotte ook druiven, en klink op een prachtig nieuw jaar.
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer
19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer
Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer