Druiven om middernacht brengen geluk!

Het zijn de laatste uren van 2021. Alweer een wisselvallig jaar achter de kiezen. Persoonlijk kan ik niet klagen. Ikzelf en mijn geliefden zijn gezond gebleven, ik heb fijne radio mogen maken, deze blog is weer mooi gegroeid, ik heb een pop-up restaurant in Gent gehad in het voorjaar samen met Deliveroo, en in november heb ik www.wijnornelis.be gelanceerd. Kortom, een mooi jaar. Maar er was natuurlijk ook de pandemie, die het ons niet gemakkelijk heeft gemaakt. Ik ben, net als iedereen, ook behoorlijk pandemoe, maar wat doe je eraan? Je kunt niet anders doen dan er het beste van maken.

En dat gaan we het komende jaar dus ook proberen te doen. 2022 mag weer een grand cru jaar worden. Ik vrees dat we nog door wat lastige maanden heen moeten. Misschien komt er zelfs weer een soort van lockdown, maar intussen zijn we ook weer een pak slimmer en weten we hoe we ons daar door moeten slaan, op een zo veilig mogelijke manier. En na regen komt altijd zon, na de winter wordt het sowieso weer lente. De dagen zullen lengen en beetje bij beetje zullen we de pandemie ook meer onder controle krijgen.

Om twaalf uur, bij het slaan van de klok, gaan we klinken op een mooi nieuw jaar. En in Spanje worden dan druiven gegeten. Om middernacht op oudejaarsavond, dus aan het begin van het nieuwe jaar wordt bij elke klokslag een druif gegeten, twaalf in totaal. Die twaalf druiven staan voor de twaalf maanden van het jaar en zouden geluk brengen. Deze traditie ontstond blijkbaar in 1909 toen uit Alicante een partij verse druiven aankwam, midden in de winter. Om de goede oogst te vieren, en om iedereen geluk toe te wensen voor het nieuwe jaar werd toen bij elke klokslag een druif gegeten.

Overal in de groentewinkels en supermarkten in Spanje kun je nu kleine feestelijke verpakkingen kopen met twaalf druifjes, zodat je zelf niet moet beginnen tellen op oudejaarsavond. Gewoon een pakje druiven per gast kopen en je bent klaar voor de feestelijkheden. Ook op café en restaurant worden die sowieso voorzien, en iedereen smult mee op het ritme van de middernacht-klok. Je kunt het misschien in België ook proberen, waarom niet. En als je geen druiven hebt, neem dan een glas goede bubbels in de hand, dat zijn tenslotte ook druiven, en klink op een prachtig nieuw jaar.