Het zijn de laatste uren van 2021. Alweer een wisselvallig jaar achter de kiezen. Persoonlijk kan ik niet klagen. Ikzelf en mijn geliefden zijn gezond gebleven, ik heb fijne radio mogen maken, deze blog is weer mooi gegroeid, ik heb een pop-up restaurant in Gent gehad in het voorjaar samen met Deliveroo, en in november heb ik www.wijnornelis.be gelanceerd. Kortom, een mooi jaar. Maar er was natuurlijk ook de pandemie, die het ons niet gemakkelijk heeft gemaakt. Ik ben, net als iedereen, ook behoorlijk pandemoe, maar wat doe je eraan? Je kunt niet anders doen dan er het beste van maken.
En dat gaan we het komende jaar dus ook proberen te doen. 2022 mag weer een grand cru jaar worden. Ik vrees dat we nog door wat lastige maanden heen moeten. Misschien komt er zelfs weer een soort van lockdown, maar intussen zijn we ook weer een pak slimmer en weten we hoe we ons daar door moeten slaan, op een zo veilig mogelijke manier. En na regen komt altijd zon, na de winter wordt het sowieso weer lente. De dagen zullen lengen en beetje bij beetje zullen we de pandemie ook meer onder controle krijgen.
Om twaalf uur, bij het slaan van de klok, gaan we klinken op een mooi nieuw jaar. En in Spanje worden dan druiven gegeten. Om middernacht op oudejaarsavond, dus aan het begin van het nieuwe jaar wordt bij elke klokslag een druif gegeten, twaalf in totaal. Die twaalf druiven staan voor de twaalf maanden van het jaar en zouden geluk brengen. Deze traditie ontstond blijkbaar in 1909 toen uit Alicante een partij verse druiven aankwam, midden in de winter. Om de goede oogst te vieren, en om iedereen geluk toe te wensen voor het nieuwe jaar werd toen bij elke klokslag een druif gegeten.
Overal in de groentewinkels en supermarkten in Spanje kun je nu kleine feestelijke verpakkingen kopen met twaalf druifjes, zodat je zelf niet moet beginnen tellen op oudejaarsavond. Gewoon een pakje druiven per gast kopen en je bent klaar voor de feestelijkheden. Ook op café en restaurant worden die sowieso voorzien, en iedereen smult mee op het ritme van de middernacht-klok. Je kunt het misschien in België ook proberen, waarom niet. En als je geen druiven hebt, neem dan een glas goede bubbels in de hand, dat zijn tenslotte ook druiven, en klink op een prachtig nieuw jaar.
Journalisten die zo in de eerste week van het jaar een halve pagina moeten vullen, terwijl het nieuws redelijk plat ligt, vragen er wel eens naar. Sommige tantes op nieuwjaarsfeesten ook … Lees meer
Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf … Lees meer
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer