Ooit woog ik 114 kilo. Dat was dramatisch veel. Dat was exact tien jaar geleden. Toen ben ik als een gek gaan wandelen, en anders gaan eten, en geen jaar later was ik 35 kilo kwijt, zelfs bijna 40 kilo. Dat was elf jaar geleden. Nadien kwamen er tien jaar met ups and downs. Ik ging eens boven de tachtig kilo. Dan viel ik weer af. Een paar jaar geleden, na een moeilijkere periode op het werk, met een kwetsuur er bovenop, ging ik plots weer boven de negentig kilo, maar ik kreeg het uiteindelijk weer onder controle. Net op tijd. Wat een calvarietocht zeg.
Ik heb aanleg voor ge-jojo. Maar ik red het altijd net op tijd. Nu dus niet. Nu is het echt echt niet OK. Ik wijt het aan corona. Ik heb de laatste maanden wat vaker gesnoept, een chocolaatje links, een stukje kaas rechts. Ik kookte elke dag uitgebreid, gezellig toch? Je moet toch iets doen om die lockdown te overleven? Ik wandelde wel, maar dat was de laatste weken ook wel wat minder. Ik wijt dat dan weer aan het weer, en de drukte of zo, ook al is dat geen goed excuus. En ik drink echt wel een glas meer tegenwoordig. Mijn excuus: je mag zo weinig, een glaasje elke dag kan geen kwaad.
Op 1 januari ging ik bij mijn ouders langs. Veilig, buiten, uiteraard. En toen gebeurde iets vervelend. Mijn lieve papa wenste mij plotseling veel goede wandelingen toe, want hij vond dat het echt wel nodig was. “Je staat weer veel te dik hé,” zei hij. Auwch. Dat kwam aan. Vooral omdat hij natuurlijk gelijk heeft… ik sta weer veel te zwaar. Ik ben in tien jaar niet meer zo zwaar geweest. Ik kan het echt niet meer wegstoppen.
Tien jaar geleden ging ik van XXXL naar XXL naar XL naar L naar M en zelfs naar S voor bepaalde kleren. Mijn kleren in grote maten heb ik toen allemaal weggegeven. Had ik niet meer nodig. En ik zweerde dat ik die ook nooit meer nodig zou hebben. Zo zwaar zou ik nooit meer worden. Nu vind ik in mijn kleerkast nauwelijks nog kleren terug die mij vandaag nog lekker passen, de L-maat is gewoon te klein geworden, de XL spant ook al. Verschrikkelijk. Ik ben weer slecht bezig.
G*dv*rd*mm* ik ben boos op mezelf. Hoe heb ik het weer zover kunnen laten komen? Net nu ik mijn wandelboek bijna af heb waarin ik mensen exact ga uitleggen hoe je gezond moet leven en afvallen, puf ik zelf alweer om de trap op te raken. Binnenkort moeten de foto’s voor het boek gemaakt worden, maar ik ben op dit moment geen goed voorbeeld van hoe het moet.
OK… de 92,8 kilo van vandaag zijn nog ver van de 114 kilo die ik ooit woog, maar ook ver van de 74 die ik in 2011 door veel sporten en gezond eten wist te bereiken. Er moet iets gebeuren, want ik voel me niet meer goed in mijn vel. Dus ik wil en zal ingrijpen, en snel. Pas op, ik hou niet van goede voornemens. Ik twijfel sterk of zoiets wel werkt. Maar het moet gewoon, vanaf morgen ga ik er weer volle bak tegenaan.
Misschien daarom dat ik dit artikel vanavond al schrijf. Ik wil jullie allemaal als mijn getuigen. Vanaf morgenvroeg ga ik weer mijn eigen principes volgen. Ik ga weer proberen gezonder te leven, ik ga geen alcohol meer drinken door de week, massa’s water drinken, heel veel wandelen en gezonder en minder eten. Hou me maar goed in de gaten, en vraag maar voldoende of het me lukt. Ik moet er gewoon keihard voor gaan. Ik moet weer tien kilo kwijt.
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer