Een beetje illegaal naar Spanje gaan. Zou ik durven?

Morgen vertrek ik op reis. Naar Barcelona. Eindelijk. Vliegen doe ik liever nog niet. Dat doe ik wel weer na mijn tweede prik. Dus ik rij met de auto. Niet in 1 keer. Daar ben ik aan het einde van dit lange radioseizoen toch net iets te moe voor. Straks ga ik een PCR-test nemen, om Frankrijk binnen te mogen, en dan kan ik veilig èn legaal vertrekken.

Morgen ga ik in een fijne hotelletje in de Loire-streek slapen. En daarna ga ik één of twee daagjes logeren bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk. Bedoeling was om maandag door te rijden naar Spanje. Qua planning leek me dat ideaal. Maar, en nu komt de kopbreker: hoe ga ik Spanje binnen gaan. Spanje eist, net als Frankrijk, een test. Maar de vraag is natuurlijk of ik met een negatieve test van donderdag legaal Spanje binnenkan.

Mijn vrienden in Frankrijk zijn al meermaals de grens over gegaan de voorbije weken. En nooit gecontroleerd. En ze zeggen me: doen gewoon. Je test uit België zal dan vier dagen oud zijn. Dat kan toch echt geen probleem opleveren. Maar ik vrees dat dat niet wettelijk volgens de regels is. Ik hoorde van iemand anders dat de test voor Spanje zelfs niet ouder dan 48 uur mag zijn. Anderen zeggen me: neem een sneltest mee in de auto. Die is voor Spanje voldoende. Nog anderen zeggen me: die regels worden eigenlijk enkel op de luchthaven gecontroleerd. Maar niet meer als je met de auto komt. En tenslotte heb je sowieso je test van donderdag, dat zal wel voldoende zijn.

Alles zegt me, take the risk. Je kunt aan de Spaanse grens altijd nog zeggen: oei, dat wist ik niet dat die test zo recent moest zijn. Maar ik heb me de voorbije anderhalf jaar altijd aan de regeltjes gehouden. Waarom zou ik ze nu ook niet strikt opvolgen. Dat zou zeggen dat ik het verblijf van twee dagen bij mijn vrienden in Frankrijk moet skippen, wat eigenlijk geen optie is. Of ik moet in het Zuiden van Frankrijk ook ergens een afspraak zien te regelen, om twee dagen na de Belgische test een Franse test te doen om Spanje 100% safe binnen te rijden.

Vraagje: wat zou jij doen? Of heeft iemand een manier om zonder teveel gesjoemel met één test, de Belgische, Spanje binnen te gaan? Alle tips zijn welkom…