Een beetje ouderwets zijn. Ik kan het je van harte aanraden!
Nieuws

Een beetje ouderwets zijn. Ik kan het je van harte aanraden!

Ik zal het maar toegeven: ik ben een beetje ouderwets. Of noem het: nostalgisch. Ik hou natuurlijk van sociale media, ik was één van de eerste Twitteraars en zit nog altijd op het controversiële kanaal. Net als op Instagram en Facebook. Ik maak elke dag nieuwe artikels voor deze blog, en dat is toch ook een online kanaal. En ik heb nu toch ook mijn eigen wijnshop online staan: www.wijnornelis.be Dat loopt allemaal lekker en ik vind het logisch om mee te zijn met de tijd. We zijn tenslotte 2021. Dus ik loop niet over van weemoed naar “die goede oude tijd”.

En toch schuilt er ook een onverbeterlijke nostalgicus in mij. Het is fijn om via de sociale media met de wereld in contact te staan. Maar het is ook snel en oppervlakkig en de vraag is maar of je echt echt echt in contact bent met de mensen en de wereld. Ik lees ook al eens graag een boek. Daar swipe je mensen en karakters niet meteen weg, maar bladzijde na bladzijde krijgen de personages in een goed boek nieuwe laagjes diepgang; en dat is zoooo boeiend. Niet voor niks breng ik mijn dagen graag door in onze knusse warme bibliotheek. Want papier maakt geduldig. En gelukkig.

Ik hou ook ontzettend van de dingen uit mijn jeugd. Oude muziek bijvoorbeeld. Die speel ik dan zoals de meeste mensen af via Spotify op alle boxen in ons huis. Makkelijk. Maar ik heb ook stapels oude platen liggen, en ik heb vorig jaar zelfs een platenspeler gekocht die bij ons in het salon staat. Niks zo leuk en gezellig als een oude LP van Brel opzetten, of van Dean Martin, van Julio Iglesias of Will Tura of Miel Cools. Met kraakjes en al. Maar dat hoort bij de geschiedenis van de plaat. Heerlijk.

Tot 2 jaar geleden woonden we in een strakke moderne villa. Die hadden we zelf laten bouwen. Echt een mooi huis. Onze droomvilla in 2006. Maar de nostalgicus in mij had zin in een nieuw avontuur. Enfin, in een oud avontuur. We kochten een huis uit 1903 met heel veel geschiedenis. Op oude foto’s kun je zien hoe het huis in alle glorie werd opgericht nu bijna 120 jaar geleden. Villa Braeckman (want zo is het genoemd, naar de opdrachtgever) werd tijdens de eerste wereldoorlog zelfs in beslag genomen en omgevormd tot een Soldatenheim. Duitse officieren konden er komen recupereren. Soms denk ik: als ons huis zou kunnen praten, we zouden onze oren wellicht niet geloven. Ik hou er van om in een huis met zoveel geschiedenis te leven. Dat leeft anders. Dat kraakt lekkerder.

En ook in de keuken, waar ik alle hypermoderne hulpmiddelen heb om hedendaagser dan ooit te koken, beleef ik mijn grootste plezier aan het koken van klassiekers uit mijn mama’s of zelfs mijn meme’s keuken. Van die (h)eerlijke gerechten, doorgegeven van generatie tot generatie. Of ik laat mij inspireren door de vele oude kookboeken die ik van vrienden en familie geërfd heb. De gerechten die ik daar in terug kan vinden inspireren mij vaak om echte klassiekers te maken. Met een twist van vandaag soms, maar vaak ook net zoals ze bedoeld waren in pakweg 1924.

Ik hink graag op die twee benen, op die twee gedachten. Vooruit kijken, meegaan met de media van tegenwoordig ook de sociale media, maar tegelijk wil ik onze roots, onze geschiedenis niet uit het oog verliezen. Zonder te overdrijven en weemoedig te worden. Want neen, niet alles was vroeger beter. Maar van sommige dingen van vroeger kunnen we vandaag wel wat leren. En we kunnen er vooral nog steeds onbeschaamd van genieten.

Een taart van mijn meme bakken, in de keuken van ons oude huis, met uitzicht op de gigantische beuken in onze tuin die zeker 100 jaar oud zijn, terwijl er een plaat van Frank Sinatra kraakt op de platenspeler, dat is voor mij geluk. Puur geluk. Dat geeft mij rust, kracht, geluk en energie. En dat nu delen op sociale media, tja, dat hoort dan weer bij 2021 zeker…

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer