Een beetje ouderwets zijn. Ik kan het je van harte aanraden!
Nieuws

Een beetje ouderwets zijn. Ik kan het je van harte aanraden!

Ik zal het maar toegeven: ik ben een beetje ouderwets. Of noem het: nostalgisch. Ik hou natuurlijk van sociale media, ik was één van de eerste Twitteraars en zit nog altijd op het controversiële kanaal. Net als op Instagram en Facebook. Ik maak elke dag nieuwe artikels voor deze blog, en dat is toch ook een online kanaal. En ik heb nu toch ook mijn eigen wijnshop online staan: www.wijnornelis.be Dat loopt allemaal lekker en ik vind het logisch om mee te zijn met de tijd. We zijn tenslotte 2021. Dus ik loop niet over van weemoed naar “die goede oude tijd”.

En toch schuilt er ook een onverbeterlijke nostalgicus in mij. Het is fijn om via de sociale media met de wereld in contact te staan. Maar het is ook snel en oppervlakkig en de vraag is maar of je echt echt echt in contact bent met de mensen en de wereld. Ik lees ook al eens graag een boek. Daar swipe je mensen en karakters niet meteen weg, maar bladzijde na bladzijde krijgen de personages in een goed boek nieuwe laagjes diepgang; en dat is zoooo boeiend. Niet voor niks breng ik mijn dagen graag door in onze knusse warme bibliotheek. Want papier maakt geduldig. En gelukkig.

Ik hou ook ontzettend van de dingen uit mijn jeugd. Oude muziek bijvoorbeeld. Die speel ik dan zoals de meeste mensen af via Spotify op alle boxen in ons huis. Makkelijk. Maar ik heb ook stapels oude platen liggen, en ik heb vorig jaar zelfs een platenspeler gekocht die bij ons in het salon staat. Niks zo leuk en gezellig als een oude LP van Brel opzetten, of van Dean Martin, van Julio Iglesias of Will Tura of Miel Cools. Met kraakjes en al. Maar dat hoort bij de geschiedenis van de plaat. Heerlijk.

Tot 2 jaar geleden woonden we in een strakke moderne villa. Die hadden we zelf laten bouwen. Echt een mooi huis. Onze droomvilla in 2006. Maar de nostalgicus in mij had zin in een nieuw avontuur. Enfin, in een oud avontuur. We kochten een huis uit 1903 met heel veel geschiedenis. Op oude foto’s kun je zien hoe het huis in alle glorie werd opgericht nu bijna 120 jaar geleden. Villa Braeckman (want zo is het genoemd, naar de opdrachtgever) werd tijdens de eerste wereldoorlog zelfs in beslag genomen en omgevormd tot een Soldatenheim. Duitse officieren konden er komen recupereren. Soms denk ik: als ons huis zou kunnen praten, we zouden onze oren wellicht niet geloven. Ik hou er van om in een huis met zoveel geschiedenis te leven. Dat leeft anders. Dat kraakt lekkerder.

En ook in de keuken, waar ik alle hypermoderne hulpmiddelen heb om hedendaagser dan ooit te koken, beleef ik mijn grootste plezier aan het koken van klassiekers uit mijn mama’s of zelfs mijn meme’s keuken. Van die (h)eerlijke gerechten, doorgegeven van generatie tot generatie. Of ik laat mij inspireren door de vele oude kookboeken die ik van vrienden en familie geërfd heb. De gerechten die ik daar in terug kan vinden inspireren mij vaak om echte klassiekers te maken. Met een twist van vandaag soms, maar vaak ook net zoals ze bedoeld waren in pakweg 1924.

Ik hink graag op die twee benen, op die twee gedachten. Vooruit kijken, meegaan met de media van tegenwoordig ook de sociale media, maar tegelijk wil ik onze roots, onze geschiedenis niet uit het oog verliezen. Zonder te overdrijven en weemoedig te worden. Want neen, niet alles was vroeger beter. Maar van sommige dingen van vroeger kunnen we vandaag wel wat leren. En we kunnen er vooral nog steeds onbeschaamd van genieten.

Een taart van mijn meme bakken, in de keuken van ons oude huis, met uitzicht op de gigantische beuken in onze tuin die zeker 100 jaar oud zijn, terwijl er een plaat van Frank Sinatra kraakt op de platenspeler, dat is voor mij geluk. Puur geluk. Dat geeft mij rust, kracht, geluk en energie. En dat nu delen op sociale media, tja, dat hoort dan weer bij 2021 zeker…

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer