Een nieuw jaar, nieuwe plannen. Ik heb eind november vorig jaar, na lange voorbereidingen, mijn eigen wijnmerk en online wijnwinkel gelanceerd. Op dit moment heb ik zeven wijnen die ik onder eigen merk aanbieden kan. Mijn Belgische wijn Nobel Chardonnay, een bourgondische Chardonnay uit de Pays D’Oc, een Merlot Cabernet uit diezelfde streek, een sprankelende Cava Brut Reserva, een frisse Pouilly-Fumé, een Gran Reserva uit mijn geliefde Spanje en een klassevolle Barolo uit Italië. Stuk voor stuk wijnen die, tot mijn grote vreugde in de smaak blijken te vallen want deze wijnen vlogen echt de deur uit de voorbije maand. Bijna konden we niet meer volgen zelfs.
Op dit moment ben ik echter alweer bezig met nieuwe wijnen te zoeken, bij lokale wijnboeren, wijnen die ik de komende maanden zou willen aan je voorstellen. En er is één wijn die me op dit moment bijzonder gecharmeerd heeft. Het is, net als de Barola, een echte Italiaanse krachtpatser. Ik heb op dit moment gesprekken met een wijnboer die schitterende Amarone voor ons kan maken. Ik ben zelf gek op Amarone om eerlijk te zijn, dus ik heb zoveel zin om het te proberen. Maar er is wel een vraag die ik me stel. Enfin: die ik jullie wil stellen. Houden jullie ook van Amarone?
Een Amarone is een zogenaamde Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) die geproduceerd wordt in 19 gemeenten onder het Gardameer, in de streek Valpolicella in de provincie Verona. Het is een wijn die wordt gemaakt van gedroogde druiven. Die druiven die geen schimmel hebben en die niet te dicht bij elkaar staan worden in oktober geselecteerd, maar worden nadien twee tot vier maanden gedroogd op houten rekken in speciaal geventileerde ruimtes. Tegen eind januari, begin februari hebben ze ongeveer een derde van hun gewicht verloren en dan worden ze pas geperst. Het levert een prachtige intense fluweelzachte wijn op met veel stevigheid en karakter waar ik persoonlijk enorm van hou, maar die sommige critici van het genre wat te zwaar kunnen vinden en die ook behoorlijk hoog zit in alcohol (minimum 14 graden, tot zelfs 17 graden).
De Amarone die ik op het hoog heb gaat de liefhebbers van het genre absoluut niet teleurstellen, integendeel. Ik zou dus weer een topwijn kunnen aanbieden tegen alweer een erg scherpe prijs. Dus ik heb echt veel goesting om er keihard voor te gaan. Maar ik wil natuurlijk echt wel wijnen op de markt brengen waar jullie, de volgers van Would Be Chef en van Wijn Ornelis van houden en voor open staan. En daarom mijn vraag: zou jij zo’n heerlijke Amarone lekker vinden? Zo’n stevige Italiaan? Laat het me even weten via onze contactpagina of in de comments hieronder. Nu al merci voor je goede raad!
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer