Eén ding dat ik echt haat (aan mezelf) in de keuken
Nieuws

Eén ding dat ik echt haat (aan mezelf) in de keuken

Ik zal eerlijk zijn: we maken allemaal wel eens foutjes. In het leven. En in de keuken. Missen is gewoon menselijk. En je mag ook niet al te streng voor jezelf zijn. Maar er is één ding dat ik echt niet zo goed verdragen kan. Niet van andere mensen, en al zeker niet van mezelf. En dat is “eten weggooien”.

Ik ben absoluut geen heilige, en ik zondig ook wel eens, maar ik doe wel mijn uiterste best om zo weinig mogelijk eten verloren te laten gaan. Uit respect voor het harde werk van de producenten en uit respect voor hun mooie producten. Maar ook omdat er zoveel mensen zijn die het heel wat minder hebben. Er gaat zoveel eten verloren in de wereld, terwijl er ook nog zoveel armoede en zelfs hongersnood is. Daarom probeer ik al de voedingswaren in mijn koelkast en kelder op tijd te verwerken, en er iets lekkers van te maken.

Vandaag is het Stop Food Waste Day. En daarom wil ik iedereen vragen om net iets slimmer en creatiever met restjes om te gaan. Je kunt met overschotjes zoveel leuke nieuwe gerechten verzinnen. Tussendoortjes. Salades. Spreads voor op de boterham. Pasta’s. Ovenschotels. Gooi daarom niks weg. Check op tijd de houdbaarheidsdata van alle producten en koop nooit teveel eten dat je nadien toch weer weggooit. Het is ook weggegooid geld. Het is gewoon zonde.

En nog een tip: check zeker eens de recepten op deze blog. Ik maak er echt een erezaak van om zoveel mogelijk met gewone ingrediënten te werken, en ook niet teveel ingrediënten in één gerecht te verwerken, zodat je niet met teveel overschot zit. Maar verder heb ik ook een heleboel gerechten staan die net verzonnen zijn op basis van restjes, en die je dus wel zullen kunnen inspireren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer