Eén ding dat ik echt haat (aan mezelf) in de keuken

Ik zal eerlijk zijn: we maken allemaal wel eens foutjes. In het leven. En in de keuken. Missen is gewoon menselijk. En je mag ook niet al te streng voor jezelf zijn. Maar er is één ding dat ik echt niet zo goed verdragen kan. Niet van andere mensen, en al zeker niet van mezelf. En dat is “eten weggooien”.

Ik ben absoluut geen heilige, en ik zondig ook wel eens, maar ik doe wel mijn uiterste best om zo weinig mogelijk eten verloren te laten gaan. Uit respect voor het harde werk van de producenten en uit respect voor hun mooie producten. Maar ook omdat er zoveel mensen zijn die het heel wat minder hebben. Er gaat zoveel eten verloren in de wereld, terwijl er ook nog zoveel armoede en zelfs hongersnood is. Daarom probeer ik al de voedingswaren in mijn koelkast en kelder op tijd te verwerken, en er iets lekkers van te maken.

Vandaag is het Stop Food Waste Day. En daarom wil ik iedereen vragen om net iets slimmer en creatiever met restjes om te gaan. Je kunt met overschotjes zoveel leuke nieuwe gerechten verzinnen. Tussendoortjes. Salades. Spreads voor op de boterham. Pasta’s. Ovenschotels. Gooi daarom niks weg. Check op tijd de houdbaarheidsdata van alle producten en koop nooit teveel eten dat je nadien toch weer weggooit. Het is ook weggegooid geld. Het is gewoon zonde.

En nog een tip: check zeker eens de recepten op deze blog. Ik maak er echt een erezaak van om zoveel mogelijk met gewone ingrediënten te werken, en ook niet teveel ingrediënten in één gerecht te verwerken, zodat je niet met teveel overschot zit. Maar verder heb ik ook een heleboel gerechten staan die net verzonnen zijn op basis van restjes, en die je dus wel zullen kunnen inspireren.