Eén ding wil ik echt niet op Valentijn!

Vandaag is het 14 februari, Valentijn, het feest van de geliefden. Een moment om je partner eens extra lief te hebben, om elkaar een cadeautje te geven, om eens goed op restaurant te gaan of romantisch te koken voor of met elkaar, en om te genieten van een heerlijke vrijpartij. Misschien. Kan allemaal. Mag allemaal. Maar één ding wil ik echt niet op Valentijn: moeten.

Je moet niks. Ik moet niks. We mogen. Maar dat dwingende van de commercie rond Valentijn, daar moeten we ons nu eens niks van aantrekken. Het gegeven van Valentijn komt net zoals al het gedoe rond Halloween in feite overgewaaid uit de Verenigde Staten en is pas sinds midden de jaren 90 in de Lage Landen doorgedrongen. Voordien sprak nauwelijks iemand over dit feest van de geliefden. De populariteit van Valentijn gaat trouwens met ups en downs. En in feite doet maar een kwart van de mensen er echt aan mee. Er zijn mensen die geen partner hebben, en vele andere vinden het een beetje een geforceerde traditie.

De oorsprong van Valentijn (een heilige die leefde in de derde of vierde eeuw na Christus is,) anders wel erg boeiend. Wikipedia schrijft het volgende: “Volgens een legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. “Van je Valentijn”, stond erop.

Hard, maar wel een mooi en inspirerend verhaal. En dus echt geen slechte aanleiding om de liefde te vieren. En elke aanleiding is overigens goed genoeg als je elkaar eens extra graag ziet. Maar uiteraard kun je de liefde op elke dag van het jaar vieren. Vandaag of volgend weekend, of wanneer je maar wil. Doe het vooral op de manier en de dagen dat het voor jullie als koppel goed voelt. En laat je tot niks verplichten. Alles kan en mag. Niks moet!