Vandaag is het 14 februari, Valentijn, het feest van de geliefden. Een moment om je partner eens extra lief te hebben, om elkaar een cadeautje te geven, om eens goed op restaurant te gaan of romantisch te koken voor of met elkaar, en om te genieten van een heerlijke vrijpartij. Misschien. Kan allemaal. Mag allemaal. Maar één ding wil ik echt niet op Valentijn: moeten.
Je moet niks. Ik moet niks. We mogen. Maar dat dwingende van de commercie rond Valentijn, daar moeten we ons nu eens niks van aantrekken. Het gegeven van Valentijn komt net zoals al het gedoe rond Halloween in feite overgewaaid uit de Verenigde Staten en is pas sinds midden de jaren 90 in de Lage Landen doorgedrongen. Voordien sprak nauwelijks iemand over dit feest van de geliefden. De populariteit van Valentijn gaat trouwens met ups en downs. En in feite doet maar een kwart van de mensen er echt aan mee. Er zijn mensen die geen partner hebben, en vele andere vinden het een beetje een geforceerde traditie.
De oorsprong van Valentijn (een heilige die leefde in de derde of vierde eeuw na Christus is,) anders wel erg boeiend. Wikipedia schrijft het volgende: “Volgens een legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. “Van je Valentijn”, stond erop.
Hard, maar wel een mooi en inspirerend verhaal. En dus echt geen slechte aanleiding om de liefde te vieren. En elke aanleiding is overigens goed genoeg als je elkaar eens extra graag ziet. Maar uiteraard kun je de liefde op elke dag van het jaar vieren. Vandaag of volgend weekend, of wanneer je maar wil. Doe het vooral op de manier en de dagen dat het voor jullie als koppel goed voelt. En laat je tot niks verplichten. Alles kan en mag. Niks moet!
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer