Eén ding zou de horeca moeten onthouden van de lockdown

Vandaag is het eindelijk zo ver: de horeca mag weer open. Na maanden lockdown kan gelukkig ook deze sowieso al beproefde sector weer op gang komen. Beproefd omdat de winstmarges bij restaurants echt heel klein zijn. Het is sowieso al rekenen en puzzelen om alles te laten kloppen; en de verplichte sluiting heeft het water aan de lippen gebracht van heel veel zaken.

Maar laat ons positief zijn vandaag. De horeca-uitbaters mogen weer doen wat ze het liefste doen: gasten ontvangen en ze verwennen met drank en spijs. Van de sterrenrestaurants tot de brasserieën, allemaal willen ze hun klanten verwennen met lekkers, en daar zelf hun brood mee verdienen. Vanaf vandaag mag dat weer.

Eén ding zou ik de horeca-uitbaters willen aanraden: blijf zeker in eerste instantie, maar best ook op langere termijn, afhaal organiseren. Velen hebben tijdens de lockdown menu’s bedacht die of thuis werden geleverd, of konden worden afgehaald. Heel veel mensen hebben het gemak daarvan leren kennen, en het was een mooi alternatief voor op restaurant gaan: het restauranteten bij je thuis brengen.

Fleur de Lys is een restaurant in Lochristi, tegenover ons nieuwe huis, dat het slim aanpakt. Ze hebben in een zaaltje van hun restaurant een foodboetiek geopend, waar je heerlijke gerechten mee kunt nemen, mooi voorbereid en verpakt, als je wil met een aangepast flesje wijn bij. Ze zijn ermee gestart tijdens de lockdown, en zijn ook van plan om er mee verder te gaan. Slim vind ik dat. En handig, zo vlak bij de deur.

We weten niet of er nog eens een heropflakkering van het virus, en een bijhorende lockdown komt, en dan is het toch wel slim om goed draaiende alternatieven achter de hand te houden. En het is sowieso zalig dat je als klant de keuze hebt: daar ter plekke eten, of gezellig thuis. Allebei zijn fijn; er is een moment voor alles.

Beste horeca, veel succes vandaag. Hou het zo veilig mogelijk, maar maak het ook gezellig. Geniet van je job, en laat de klanten ook genieten, want daar draait alles om.