Vandaag is het eindelijk zo ver: de horeca mag weer open. Na maanden lockdown kan gelukkig ook deze sowieso al beproefde sector weer op gang komen. Beproefd omdat de winstmarges bij restaurants echt heel klein zijn. Het is sowieso al rekenen en puzzelen om alles te laten kloppen; en de verplichte sluiting heeft het water aan de lippen gebracht van heel veel zaken.
Maar laat ons positief zijn vandaag. De horeca-uitbaters mogen weer doen wat ze het liefste doen: gasten ontvangen en ze verwennen met drank en spijs. Van de sterrenrestaurants tot de brasserieën, allemaal willen ze hun klanten verwennen met lekkers, en daar zelf hun brood mee verdienen. Vanaf vandaag mag dat weer.
Eén ding zou ik de horeca-uitbaters willen aanraden: blijf zeker in eerste instantie, maar best ook op langere termijn, afhaal organiseren. Velen hebben tijdens de lockdown menu’s bedacht die of thuis werden geleverd, of konden worden afgehaald. Heel veel mensen hebben het gemak daarvan leren kennen, en het was een mooi alternatief voor op restaurant gaan: het restauranteten bij je thuis brengen.
Fleur de Lys is een restaurant in Lochristi, tegenover ons nieuwe huis, dat het slim aanpakt. Ze hebben in een zaaltje van hun restaurant een foodboetiek geopend, waar je heerlijke gerechten mee kunt nemen, mooi voorbereid en verpakt, als je wil met een aangepast flesje wijn bij. Ze zijn ermee gestart tijdens de lockdown, en zijn ook van plan om er mee verder te gaan. Slim vind ik dat. En handig, zo vlak bij de deur.
We weten niet of er nog eens een heropflakkering van het virus, en een bijhorende lockdown komt, en dan is het toch wel slim om goed draaiende alternatieven achter de hand te houden. En het is sowieso zalig dat je als klant de keuze hebt: daar ter plekke eten, of gezellig thuis. Allebei zijn fijn; er is een moment voor alles.
Beste horeca, veel succes vandaag. Hou het zo veilig mogelijk, maar maak het ook gezellig. Geniet van je job, en laat de klanten ook genieten, want daar draait alles om.
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer