Een fortuin waard: de glazen die ik niet meer durf te gebruiken
Nieuws

Een fortuin waard: de glazen die ik niet meer durf te gebruiken

We hebben gisteren een wijnglas gebroken. Bij het afdrogen. Een kristallen glas. Plots waren het scherven in de handen van mijn lief. Gelukkig was er geen lichamelijke schade. Aan een gebroken glas kan een mens zich lelijk bezeren. Het was een glas in een reeks van 8. Nu zijn er nog 7 over. Bij een groot etentje na covid kunnen we deze glazen dus al niet meer inzetten. Maar dat is allemaal niet erg. Er zal langer kristal in de wereld zijn dat dat wij hier zullen rondlopen. Dus daar gaan we niet over treuren. Scherven brengen zelfs geluk, zeggen ze. Let’s hope.

En toch staan er glazen in mijn kast waar ik bijna niet aan durf te komen. Die zijn echt een fortuin waard.  En ze zijn niet van kristal nochtans of ander duur geblazen glas. In de kringloopwinkel zou ik er waarschijnlijk niet naar omkijken. En daar zou je het hele setje voor een paar euro kunnen kopen. Het zijn glaasjes die ik geërfd heb van mijn pepe en meme. Ze zijn klein en oud en mijn grootouders hebben ze volgens mij vooral gebruikt om op feestdagen een wijntje uit te drinken. Of een likeurtje.

Door hun vorm maar vooral door hun belangrijke betekenis, zijn ze voor mij geschikt om een zoet wijntje na de maaltijd of een mooie champagne uit te drinken. En in het begin gebruikte ik ze ook, net zoals we de oude borden van onze grootouders ook in de kast hebben staan. Het servies van meme Maria hebben we meegenomen naar Barcelona. En dat gebruik ik wel. Maar ook daar ben ik heel voorzichtig mee, ook al is het niet van porselein of zo. Maar het is van goudwaarde voor mij. En dat geldt dus zeker voor die kleine, bijzondere glaasjes. Ik behandel ze als waren ze van diamant.

Vijf, zes jaar geleden, meme was nog niet zo lang gestorven, is er één van die glaasjes gesneuveld. Ik herinner me het als de dag van gisteren. Twee dagen heb ik er echt rotslecht van gelopen. Ik was triest en erg boos op mezelf. Ook al zijn het voor anderen wellicht glaasjes zonder veel waarde, toen het brak in mijn handen, leek het voor mij alsof mijn lieve meme nog een stukje extra stierf. En het voelde aan alsof dat door mij kwam. Sindsdien durf ik die glaasjes niet meer uit de kast halen. Ze zijn een kleine schat op de bovenste plank.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer