Een fortuin waard: de glazen die ik niet meer durf te gebruiken
Nieuws

Een fortuin waard: de glazen die ik niet meer durf te gebruiken

We hebben gisteren een wijnglas gebroken. Bij het afdrogen. Een kristallen glas. Plots waren het scherven in de handen van mijn lief. Gelukkig was er geen lichamelijke schade. Aan een gebroken glas kan een mens zich lelijk bezeren. Het was een glas in een reeks van 8. Nu zijn er nog 7 over. Bij een groot etentje na covid kunnen we deze glazen dus al niet meer inzetten. Maar dat is allemaal niet erg. Er zal langer kristal in de wereld zijn dat dat wij hier zullen rondlopen. Dus daar gaan we niet over treuren. Scherven brengen zelfs geluk, zeggen ze. Let’s hope.

En toch staan er glazen in mijn kast waar ik bijna niet aan durf te komen. Die zijn echt een fortuin waard.  En ze zijn niet van kristal nochtans of ander duur geblazen glas. In de kringloopwinkel zou ik er waarschijnlijk niet naar omkijken. En daar zou je het hele setje voor een paar euro kunnen kopen. Het zijn glaasjes die ik geërfd heb van mijn pepe en meme. Ze zijn klein en oud en mijn grootouders hebben ze volgens mij vooral gebruikt om op feestdagen een wijntje uit te drinken. Of een likeurtje.

Door hun vorm maar vooral door hun belangrijke betekenis, zijn ze voor mij geschikt om een zoet wijntje na de maaltijd of een mooie champagne uit te drinken. En in het begin gebruikte ik ze ook, net zoals we de oude borden van onze grootouders ook in de kast hebben staan. Het servies van meme Maria hebben we meegenomen naar Barcelona. En dat gebruik ik wel. Maar ook daar ben ik heel voorzichtig mee, ook al is het niet van porselein of zo. Maar het is van goudwaarde voor mij. En dat geldt dus zeker voor die kleine, bijzondere glaasjes. Ik behandel ze als waren ze van diamant.

Vijf, zes jaar geleden, meme was nog niet zo lang gestorven, is er één van die glaasjes gesneuveld. Ik herinner me het als de dag van gisteren. Twee dagen heb ik er echt rotslecht van gelopen. Ik was triest en erg boos op mezelf. Ook al zijn het voor anderen wellicht glaasjes zonder veel waarde, toen het brak in mijn handen, leek het voor mij alsof mijn lieve meme nog een stukje extra stierf. En het voelde aan alsof dat door mij kwam. Sindsdien durf ik die glaasjes niet meer uit de kast halen. Ze zijn een kleine schat op de bovenste plank.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer