Nieuws

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp. Ik vond ze zelfs gevaarlijk en heb er me toen wel eens aan gesneden. Maar messen worden na een tijdje een stuk botter. En ik moet toegeven: in al die tijd heb ik die messen nooit laten slijpen. En zelfs de set messen die ik in Lochristi heb zijn nog nooit professioneel geslepen, en die heb ik al 14 jaar. Dat lijkt veiliger of zo, maar dat is het helemaal niet.

Messen moeten afhankelijk van het gebruik volgens experts eens per 6 tot 12 maanden worden geslepen, en nog veel vaker bij intensief gebruik, zoals in een professionele keuken. Je kunt dit doen met een slijpsteen, aanzetstaal, of elektrische messenslijper. Het slijpen behoudt de scherpte en zorgt dat je dus evengoed kunt blijven snijden, maar dat is niet alles.

Bij botte messen is er een  verhoogd risico op ongelukken door uitglijden, en beschadiging van het voedsel of het mes zelf. Een bot mes vereist ook meer kracht, en dat kan dan weer leiden tot vermoeidheid en een hogere kans op snijwonden als het mes toch eens onverwacht wegglijdt. Regelmatig slijpen is dus essentieel voor zowel efficiëntie als veiligheid.

Ik ga er denk ik, toch maar eens werk van maken. Want de gedachte dat een bot mes veiliger zou zijn dan een scherp slaat werkelijk nergens op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kan zwarte chocolade tijdens een dieet?

Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer

Vier de nationale feestdag van Mexico met dit zalige eten!

16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer

Ken jij het verschil tussen linguini, spaghetti en tagliatelle?

Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Buns met pulled duck, gepekelde rode ui en hoisin mayonaise

22 augustus is Bao Day! Laat ons dat vieren met dit toprecept.

Ik ben een grote fan van Bao buns, en heel vaak als mensen bij me komen eten serveer ik dit als een van de gerechten. Een bao, ook wel bekend als baozi of bao bun, is een gestoomd broodje afkomstig uit de Chinese keuken … Lees meer