OK, dit klinkt misschien heel stom. Maar we zijn nu volop beslissingen over onze nieuwe keuken in Lochristi aan het nemen, en ik besef dat die beslissingen definitief zijn, en ik wil zo weinig mogelijk fouten maken. Ik heb de standaardhoogte van het werkblad op aanraden van vele volgers van deze blog al laten aanpassen. Normaal blijkt dat 90 cm te zijn, maar ik heb het naar 95 laten brengen. Het lijkt me net iets makkelijker om op die hoogte een werkblad te hebben.
Net als in ons huis in Rijmenam ga ik ook deze keer voor twee vaatwassers. Dat klinkt misschien overdreven. Maar als je een etentje geeft voor tien man met zeven of acht gangen, dan is dat zo superhandig. We hebben er hier het voorbije anderhalve decennium zoveel plezier aan beleefd, dat we daar nu ook weer voor willen gaan. Zo handig.
Ook de ovens en het inductievuur zijn intussen beslist. Ik heb maar één grote twijfel over. De dampkap. De bedoeling is namelijk dat ik ga koken op een kookeiland, en we willen eigenlijk geen dampkap die uit het plafond komt. De enige optie is dus een dampkap op werkblad-hoogte. Maar eerlijk: ik twijfel toch een beetje of ik dat echt wel wil… Zo’n damkap komt dan naar boven uit het werkblad, en de vraag is of dat wel aangenaam is, en mooi? En vooral: is het wel nodig?
Nu kook ik al erg vaak zonder dampkap. Ik laat ze gewoon uit. Dus vraag ik me oprecht af: wanneer kun je echt niet zonder? Wat gebeurt er als je er geen hebt? Geurhinder in het huis? Gaan de ramen aandampen? Ga je een vettig plafond krijgen? Zorgt het voor vochtproblemen? Ik vraag het me echt af. Iemand ervaring met een keuken zonder dampkap? Ben ik gek om het te overwegen? Kortom: als iemand goede raad heeft, please, help me!
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer