Een keuken zonder dampkap? Een goed idee?

OK, dit klinkt misschien heel stom. Maar we zijn nu volop beslissingen over onze nieuwe keuken in Lochristi aan het nemen, en ik besef dat die beslissingen definitief zijn, en ik wil zo weinig mogelijk fouten maken. Ik heb de standaardhoogte van het werkblad op aanraden van vele volgers van deze blog al laten aanpassen. Normaal blijkt dat 90 cm te zijn, maar ik heb het naar 95 laten brengen. Het lijkt me net iets makkelijker om op die hoogte een werkblad te hebben.

Net als in ons huis in Rijmenam ga ik ook deze keer voor twee vaatwassers. Dat klinkt misschien overdreven. Maar als je een etentje geeft voor tien man met zeven of acht gangen, dan is dat zo superhandig. We hebben er hier het voorbije anderhalve decennium zoveel plezier aan beleefd, dat we daar nu ook weer voor willen gaan. Zo handig.

Ook de ovens en het inductievuur zijn intussen beslist. Ik heb maar één grote twijfel over. De dampkap. De bedoeling is namelijk dat ik ga koken op een kookeiland, en we willen eigenlijk geen dampkap die uit het plafond komt. De enige optie is dus een dampkap op werkblad-hoogte. Maar eerlijk: ik twijfel toch een beetje of ik dat echt wel wil… Zo’n damkap komt dan naar boven uit het werkblad, en de vraag is of dat wel aangenaam is, en mooi? En vooral: is het wel nodig?

Nu kook ik al erg vaak zonder dampkap. Ik laat ze gewoon uit. Dus vraag ik me oprecht af: wanneer kun je echt niet zonder? Wat gebeurt er als je er geen hebt? Geurhinder in het huis? Gaan de ramen aandampen? Ga je een vettig plafond krijgen? Zorgt het voor vochtproblemen? Ik vraag het me echt af. Iemand ervaring met een keuken zonder dampkap? Ben ik gek om het te overwegen? Kortom: als iemand goede raad heeft, please, help me!