Een keuken zonder dampkap? Een goed idee?
Nieuws

Een keuken zonder dampkap? Een goed idee?

OK, dit klinkt misschien heel stom. Maar we zijn nu volop beslissingen over onze nieuwe keuken in Lochristi aan het nemen, en ik besef dat die beslissingen definitief zijn, en ik wil zo weinig mogelijk fouten maken. Ik heb de standaardhoogte van het werkblad op aanraden van vele volgers van deze blog al laten aanpassen. Normaal blijkt dat 90 cm te zijn, maar ik heb het naar 95 laten brengen. Het lijkt me net iets makkelijker om op die hoogte een werkblad te hebben.

Net als in ons huis in Rijmenam ga ik ook deze keer voor twee vaatwassers. Dat klinkt misschien overdreven. Maar als je een etentje geeft voor tien man met zeven of acht gangen, dan is dat zo superhandig. We hebben er hier het voorbije anderhalve decennium zoveel plezier aan beleefd, dat we daar nu ook weer voor willen gaan. Zo handig.

Ook de ovens en het inductievuur zijn intussen beslist. Ik heb maar één grote twijfel over. De dampkap. De bedoeling is namelijk dat ik ga koken op een kookeiland, en we willen eigenlijk geen dampkap die uit het plafond komt. De enige optie is dus een dampkap op werkblad-hoogte. Maar eerlijk: ik twijfel toch een beetje of ik dat echt wel wil… Zo’n damkap komt dan naar boven uit het werkblad, en de vraag is of dat wel aangenaam is, en mooi? En vooral: is het wel nodig?

Nu kook ik al erg vaak zonder dampkap. Ik laat ze gewoon uit. Dus vraag ik me oprecht af: wanneer kun je echt niet zonder? Wat gebeurt er als je er geen hebt? Geurhinder in het huis? Gaan de ramen aandampen? Ga je een vettig plafond krijgen? Zorgt het voor vochtproblemen? Ik vraag het me echt af. Iemand ervaring met een keuken zonder dampkap? Ben ik gek om het te overwegen? Kortom: als iemand goede raad heeft, please, help me!

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer