Maandag dip? Deze 5 ingrediënten geven een mentale boost!

Maandagochtend. Na een lekker gezellig weekend weer aan de werkweek moeten beginnen is altijd wel een dingetje. Er zijn mensen die, als een Nafi Thiam op speed, vrolijk gezind over de drempel van de nieuwe week springen, maar bij veel mensen hangt er op die eerste dag na het weekend toch nog een spreekwoordelijk blok aan hun been.

Eten helpt! Geen troost-eten, want dat is natuurlijk geen goed eten. Maar deze vijf ingrediënten aan je ontbijt toevoegen zal je vandaag wel een flinke boost geven. En dat is niet onlogisch, het komt gewoon door de chemische bestanddelen in deze ingrediënten die zorgen voor een goed gevoel en extra energie. Wetenschappelijk bewezen! Dus doe er vooral je voordeel mee.

BANANEN

Bananen bevatten serotonine, en die heeft invloed op het geheugen, op onze stemming, ons zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. En ook bij de verwerking van pijnprikkels. En bananen bevatten ook vitamine B, ideaal om je humeur op te krikken.

GROENTE EN FRUIT IN FRISSE KLEUREN

Bieten, wortels, zoete paprika’s, sinaasappels, en andere groenten en fruit met vrolijke frisse kleuren, kunnen je een boost geven. Het ligt aan de kleuren zelf, uit psychologisch onderzoek blijkt dat die je happy maken. Maar het is ook pure wetenschap. Kleuren helpen de circulatie van bloed naar je hersenen, en geven die dus meer zuurstof, en dat geeft je een beter gevoel.

NOTEN

Noten bevatten Omega-3 vetzuren (die je ook in vette vis zoals zalm, haring en serdines kan vinden trouwens). Die vetzuren helpen bij slecht leergedrag, depressiviteit, en dementie.

CHOCOLADE

Cacaobonen bevatten phenythelamine. Dat wordt gebruikt ter bestrijding van depressie, om de focus te kunnen versterken en om angsten te bestrijden. En ze zorgen voor een hoger dopamine niveau. Dopamine is de stof die wordt afgescheiden wanneer we vrolijke gebeurtenissen ervaren. Een beetje chocolade in de ochtend is dus een prima idee.

KAAS

Een stukje kaas in de ochtend is ook een goed idee, want ook kaas bevat aminozuren, die je ook dezelfde boost kunnen geven. Smakelijk ontbijten! En een top weekje gewenst.