Een simpele truc om ochtendhumeur tegen te gaan!
Nieuws

Een simpele truc om ochtendhumeur tegen te gaan!

Ochtendhumeur. Je hebt er last van, of niet. Sommige mensen springen een halve minuut na de wekker vrolijk onder de douche. Anderen sloffen met verschrikkelijke tegenzin de dag in, en zijn een uur na de wekkerradio nog steeds niet aanspreekbaar. Ik behoor (gelukkig) tot de eerste groep. Zelfs na een korte nachtrust start m’n dag meestal goed en snel op. Gelukkig maar. Als de wekker elke weekdag om kwart over 4 staat, en je om 6 uur al aan je ochtendshow begint dan kun je beter geen last hebben van ochtendhumeur. Maar dat vroeg opstaan gaat me goed af. Ik ben dus echt zelden grumpy.

Voor mensen met een echt hardnekkig ochtendhumeur is er wellicht weinig of geen hoop. En hun huisgenoten kunnen dus maar beter leren leven met hun nukkig ochtendhumeur. Maar, en dat is goed nieuws: er zijn wel wat trucjes voor de gematigde gevallen om de dag wat betergezind te starten. En een hele doetreffende heeft met eten te maken. Een ontbijt mag stevig zijn, dat kan geen kwaad, dus daar zijn weinig beperkingen… Ja, je kunt best gezond ontbijten, dat spreekt voor zich. Maar echt humeurige ochtendmensen moeten eens proberen om de dag te starten met hun lievelingseten. En ze moeten vooral eens proberen om die maaltijd de dag ervoor al klaar te zetten. Dat doet voor sommige mensen echt wonderen.

Ik ken een vriendin die zegt “ik hou zo hard van die ene granola, dat m’n dag beter start wanneer ik die in huis heb gehaald. En als ik die dan in de ochtend kan eten raak ik meteen goed gezind.” Doen dus! Verwen jezelf maar aan het begin van de dag. Hou je van chocolade? Leg ’s avonds al een lekker reep klaar voor de volgende ochtend. Je favoriete honing vanuit de Provence doet je aan vakantie denken? Klaarzetten ’s avonds al. En dan ga je er meteen aan denken in de ochtend, en dat geeft je energie. Doet een spiegeleitje je aan het weekend denken? Bak er gewoon één in de ochtend. Het kost een paar minuutjes. Maar als het jou gelukkig maakt, doe dat dan. Vers geperst fruitsap geeft je een boost? Idem! Trakteer jezelf.

Ik ken mensen die zelfs verder gaan. Die zorgen dat hun wekker ’s ochtend meteen gevolgd wordt door een pop-up berichtje in hun agenda met iets lekkers dat ze die dag gaan eten. Heb je ’s avonds bijvoorbeeld een etentje met je lief gepland? Toch fijn wanneer je dat meteen na de wekker al leest. Is een mooie herinnering, en het geeft je vleugels. Staan er frietjes van de frituur op het programma? Denk er al aan meteen na de wekker! Staan er witloofrolletjes in de oven met zo’n lekker korstje op het menu die avond? Denk er al aan bij het ontbijt en je begint de dag vrolijker.

Anke Buckinx, met wie ik de ochtendshow op Joe presenteer is de zotste van de hoop. Die houdt er ontzettend van om ’s ochtendsvroeg de restjes van de dag voordien op te warmen en op te eten. Spaghetti om 5 uur? Zij kan dat. Ik niet. Maar: waarom niet? Als ze daar goedgezind van is, en het haar energie geeft om de dag te starten, is daar niks verkeerd mee. En ik verzeker je: Anke is altijd goedgezind. Die kip met curry, rijst en wokgroentjes, die ze wel eens durft op te warmen op de radiovloer, terwijl ik amper een appel en een gezonde reep binnen heb, ruikt dan wel raar op de vroege werkvloer. Maar van ochtendhumeur is nooit sprake! Ideaal.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer