Een simpele truc om ochtendhumeur tegen te gaan!
Nieuws

Een simpele truc om ochtendhumeur tegen te gaan!

Ochtendhumeur. Je hebt er last van, of niet. Sommige mensen springen een halve minuut na de wekker vrolijk onder de douche. Anderen sloffen met verschrikkelijke tegenzin de dag in, en zijn een uur na de wekkerradio nog steeds niet aanspreekbaar. Ik behoor (gelukkig) tot de eerste groep. Zelfs na een korte nachtrust start m’n dag meestal goed en snel op. Gelukkig maar. Als de wekker elke weekdag om kwart over 4 staat, en je om 6 uur al aan je ochtendshow begint dan kun je beter geen last hebben van ochtendhumeur. Maar dat vroeg opstaan gaat me goed af. Ik ben dus echt zelden grumpy.

Voor mensen met een echt hardnekkig ochtendhumeur is er wellicht weinig of geen hoop. En hun huisgenoten kunnen dus maar beter leren leven met hun nukkig ochtendhumeur. Maar, en dat is goed nieuws: er zijn wel wat trucjes voor de gematigde gevallen om de dag wat betergezind te starten. En een hele doetreffende heeft met eten te maken. Een ontbijt mag stevig zijn, dat kan geen kwaad, dus daar zijn weinig beperkingen… Ja, je kunt best gezond ontbijten, dat spreekt voor zich. Maar echt humeurige ochtendmensen moeten eens proberen om de dag te starten met hun lievelingseten. En ze moeten vooral eens proberen om die maaltijd de dag ervoor al klaar te zetten. Dat doet voor sommige mensen echt wonderen.

Ik ken een vriendin die zegt “ik hou zo hard van die ene granola, dat m’n dag beter start wanneer ik die in huis heb gehaald. En als ik die dan in de ochtend kan eten raak ik meteen goed gezind.” Doen dus! Verwen jezelf maar aan het begin van de dag. Hou je van chocolade? Leg ’s avonds al een lekker reep klaar voor de volgende ochtend. Je favoriete honing vanuit de Provence doet je aan vakantie denken? Klaarzetten ’s avonds al. En dan ga je er meteen aan denken in de ochtend, en dat geeft je energie. Doet een spiegeleitje je aan het weekend denken? Bak er gewoon één in de ochtend. Het kost een paar minuutjes. Maar als het jou gelukkig maakt, doe dat dan. Vers geperst fruitsap geeft je een boost? Idem! Trakteer jezelf.

Ik ken mensen die zelfs verder gaan. Die zorgen dat hun wekker ’s ochtend meteen gevolgd wordt door een pop-up berichtje in hun agenda met iets lekkers dat ze die dag gaan eten. Heb je ’s avonds bijvoorbeeld een etentje met je lief gepland? Toch fijn wanneer je dat meteen na de wekker al leest. Is een mooie herinnering, en het geeft je vleugels. Staan er frietjes van de frituur op het programma? Denk er al aan meteen na de wekker! Staan er witloofrolletjes in de oven met zo’n lekker korstje op het menu die avond? Denk er al aan bij het ontbijt en je begint de dag vrolijker.

Anke Buckinx, met wie ik de ochtendshow op Joe presenteer is de zotste van de hoop. Die houdt er ontzettend van om ’s ochtendsvroeg de restjes van de dag voordien op te warmen en op te eten. Spaghetti om 5 uur? Zij kan dat. Ik niet. Maar: waarom niet? Als ze daar goedgezind van is, en het haar energie geeft om de dag te starten, is daar niks verkeerd mee. En ik verzeker je: Anke is altijd goedgezind. Die kip met curry, rijst en wokgroentjes, die ze wel eens durft op te warmen op de radiovloer, terwijl ik amper een appel en een gezonde reep binnen heb, ruikt dan wel raar op de vroege werkvloer. Maar van ochtendhumeur is nooit sprake! Ideaal.

Gerelateerde nieuwsberichten

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Boeken Hockney

Zaterdag is er nog eens een boekverkoop bij ons in de tuin!

Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer