Eén "truc" van intermittent fasting die zeker werkt!
Nieuws

Eén “truc” van intermittent fasting die zeker werkt!

Doe jij al mee? Met de nieuwe trend van “intermittent fasting”? Het idee is dat je 16 uur per dag vast. Niks eet dus. Maar dan echt niks. Je mag enkel koffie, (matcha) thee of water drinken. Maar zonder suiker of melk bij. De 8 uur dat je dan wel eet mag je werkelijk alles eten, zonder echter te overdrijven met de inname van calorieën. Sommige intermittent fasting diëten pakken het iets rustiger aan, met twaalf uur vasten en twaalf uur eten… het instapmodelletje zeg maar…

Er zijn volgens (sommige) experts veel voordelen aan dit nieuwe en dus weer oh zo trendy dieet. Volgens verschillende wetenschappers helpt het je uiteraard om gewicht te verliezen, maar het zou ook je suikerspiegel verbeteren en de kans op hartziektes verminderen en volgens sommige neurologen kan het zelfs de kans op ziektes zoals Alzheimer en Parkinson verminderen. Klinkt weer te mooi om waar te zijn.

Ik ben geen expert. Wel een ervaringsdeskundige maar geen diëtist. Dus ik ga voorzichtig zijn met uitspraken te doen over dit hippe dieet. Toch heb ik een paar kleine bedenkingen. Eens een periode vasten is natuurlijk nooit een slecht idee. Het geeft je spijsvertering rust, het zuivert je lichaam, het helpt je ook om überhaupt minder te eten. En dan is het rekensommetje snel gemaakt. Minder calorieën opnemen is minder moeten verbranden, is meer kans op afvallen. Dus ja, ik kan er me iets bij voorstellen.

Toch ben ik bij elk specifiek dieet ook altijd bijzonder argwanend. Geef nu zelf toe, er zijn in de loop der tijden al zoveel wonderformules gepasseerd. En nadien bleek er altijd wel iets te schorten aan het dieet in kwestie. En toen moesten er nieuwe boeken of formules aan de man gebracht worden en kwam er wel weer een nieuwe methode. De geschiedenis herhaalt zich in mijn ogen. En als je zo iemand bent die de vorige diëten niet kon volhouden, vraag ik me eerlijk gezegd af waarom deze nieuwe formule voor jou wel zou werken. Het heeft ook altijd met (kunnen) volhouden te maken.

Daarom denk ik altijd: een evenwichtig leven en eetpatroon is voor de grote meerderheid van de mensen toch gewoon het beste. En dan denk ik meteen aan: eet met mate maar gezond. Overdrijf met niks. Probeer voldoende te blijven bewegen (wandelen werkt goed voor mij) en zorg vooral dat je de methode die voor je werkt ook vol te houden is. Anders val je misschien op korte tijd flink af maar gaat de jojo voor je het weet weer naar boven.

Nu één ding waar ik zeker wel in geloof bij het fameuze “intermittent fasting” is om ’s morgens op je nuchtere maag te gaan sporten. Daar waren heel veel diëtisten en sportcoaches het trouwens al lang over eens: vertrek naar de sportschool of voor je loopje of wandeling met een nuchtere maag. En als je dan ook nog eens koffie of groene thee drinkt, gaat je lichaam een boost krijgen, en door de cafeïne ga je sneller vet verbranden.

Cafeïne activeert immers de lipolyse (het afbreken van vet in vrije vetzuren) en dus de vetstofwisseling, waardoor een glycogeen besparend effect optreedt. Van de werking van cafeïne profiteren vooral duursporters, zoals marathonlopers, of wandelaars. Aanrader dus. En als je dat doet op een nuchtere maag (dus zeker geen koolhydraten eten voor het sporten) dan ga je sowieso veel meer lichaamsvet verbranden.

Ik doe dat intussen al lang. Wanneer ik bijvoorbeeld in Barcelona ben, dan gaan we ’s avonds nog wel iets eten op restaurant. Maar ’s ochtends voor ik vertrek eet ik niks. En dan maak ik een superlange wandeling. Eén bedenking weliswaar. Altijd uitkijken voor een sugardrop als je echt urenlang gaat wandelen. Want dat wil je natuurlijk ook niet meemaken!!!

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer