Doe jij al mee? Met de nieuwe trend van “intermittent fasting”? Het idee is dat je 16 uur per dag vast. Niks eet dus. Maar dan echt niks. Je mag enkel koffie, (matcha) thee of water drinken. Maar zonder suiker of melk bij. De 8 uur dat je dan wel eet mag je werkelijk alles eten, zonder echter te overdrijven met de inname van calorieën. Sommige intermittent fasting diëten pakken het iets rustiger aan, met twaalf uur vasten en twaalf uur eten… het instapmodelletje zeg maar…
Er zijn volgens (sommige) experts veel voordelen aan dit nieuwe en dus weer oh zo trendy dieet. Volgens verschillende wetenschappers helpt het je uiteraard om gewicht te verliezen, maar het zou ook je suikerspiegel verbeteren en de kans op hartziektes verminderen en volgens sommige neurologen kan het zelfs de kans op ziektes zoals Alzheimer en Parkinson verminderen. Klinkt weer te mooi om waar te zijn.
Ik ben geen expert. Wel een ervaringsdeskundige maar geen diëtist. Dus ik ga voorzichtig zijn met uitspraken te doen over dit hippe dieet. Toch heb ik een paar kleine bedenkingen. Eens een periode vasten is natuurlijk nooit een slecht idee. Het geeft je spijsvertering rust, het zuivert je lichaam, het helpt je ook om überhaupt minder te eten. En dan is het rekensommetje snel gemaakt. Minder calorieën opnemen is minder moeten verbranden, is meer kans op afvallen. Dus ja, ik kan er me iets bij voorstellen.
Toch ben ik bij elk specifiek dieet ook altijd bijzonder argwanend. Geef nu zelf toe, er zijn in de loop der tijden al zoveel wonderformules gepasseerd. En nadien bleek er altijd wel iets te schorten aan het dieet in kwestie. En toen moesten er nieuwe boeken of formules aan de man gebracht worden en kwam er wel weer een nieuwe methode. De geschiedenis herhaalt zich in mijn ogen. En als je zo iemand bent die de vorige diëten niet kon volhouden, vraag ik me eerlijk gezegd af waarom deze nieuwe formule voor jou wel zou werken. Het heeft ook altijd met (kunnen) volhouden te maken.
Daarom denk ik altijd: een evenwichtig leven en eetpatroon is voor de grote meerderheid van de mensen toch gewoon het beste. En dan denk ik meteen aan: eet met mate maar gezond. Overdrijf met niks. Probeer voldoende te blijven bewegen (wandelen werkt goed voor mij) en zorg vooral dat je de methode die voor je werkt ook vol te houden is. Anders val je misschien op korte tijd flink af maar gaat de jojo voor je het weet weer naar boven.
Nu één ding waar ik zeker wel in geloof bij het fameuze “intermittent fasting” is om ’s morgens op je nuchtere maag te gaan sporten. Daar waren heel veel diëtisten en sportcoaches het trouwens al lang over eens: vertrek naar de sportschool of voor je loopje of wandeling met een nuchtere maag. En als je dan ook nog eens koffie of groene thee drinkt, gaat je lichaam een boost krijgen, en door de cafeïne ga je sneller vet verbranden.
Cafeïne activeert immers de lipolyse (het afbreken van vet in vrije vetzuren) en dus de vetstofwisseling, waardoor een glycogeen besparend effect optreedt. Van de werking van cafeïne profiteren vooral duursporters, zoals marathonlopers, of wandelaars. Aanrader dus. En als je dat doet op een nuchtere maag (dus zeker geen koolhydraten eten voor het sporten) dan ga je sowieso veel meer lichaamsvet verbranden.
Ik doe dat intussen al lang. Wanneer ik bijvoorbeeld in Barcelona ben, dan gaan we ’s avonds nog wel iets eten op restaurant. Maar ’s ochtends voor ik vertrek eet ik niks. En dan maak ik een superlange wandeling. Eén bedenking weliswaar. Altijd uitkijken voor een sugardrop als je echt urenlang gaat wandelen. Want dat wil je natuurlijk ook niet meemaken!!!
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer