Ik ben intussen aangekomen in het prachtige huis van mijn vrienden in Condom. Na een mooie rit in de lentezon in mijn gehuurde cabriootje ga ik vandaag koken met de ingrediënten die ik heb meegebracht vanop de markt in Barcelona. Mijn oude studiegenoot Jorge heeft wat heerlijke flessen uit zijn wijnkelder klaargezet voor deze middag. En samen gaan we dus vandaag uitgebreid Pasen vieren. Topdagje wordt het. Pasen is dan ook een prachtig feest. De natuur die weer verrijst na de donkere wintermaanden, daar worden we toch allemaal vrolijk van?
Vandaag schuilt er ook een nostalgicus in mij. Pasen was voor mij als kind vroeger absoluut dé mooiste feestdag van het jaar. Dat had trouwens minder met het eten te maken toen. Als kindje hield ik ook wel van de zoektocht naar paaseitjes, uiteraard. Maar mijn mooiste herinneringen blijven toch vasthangen aan de uitgebreide paasvieringen waarbij ik jarenlang misdienaar ben geweest. Vandaag ben ik niet zo gelovig meer als toen. Maar ik kijk met een soort van heimwee terug naar die dagen.
De Paasviering kwam dan ook twee dagen na goede vrijdag, en dat was zo’n beetje het dieptepunt van het religieuze jaar. Jezus was na het laatste avondmaal verraden, Judas had hem gekust, de haan had driemaal gekraaid, en uiteindelijk was de zoon van God gestorven aan het kruis. De viering op Goede Vrijdag om drie uur ’s middags was elk jaar weer een van de meest dramatische in mijn misdienaarbestaan. Maar… we wisten wel, twee dagen later zal Jezus verrijzen.
In mijn herinneringen scheen de zon altijd op Pasen, en vielen de stralen geestdriftig binnen door de gekleurde glas-in-loodramen. De pastoor droeg z’n mooiste kazuifel. Wij kregen frisgewassen witte misdienaarkleedjes. Alle klokken mochten weer luiden. Er was wierook en vers wijwater, het koor ging uit z’n dak, soms zelfs met Gregoriaanse gezangen (wat hou ik daar van) en de Paaskaars werd weer aangestoken. En we vierden feest, want Jezus was weer uit de doden opgestaan! Halleluja!
Ik ben vandaag niet zo gelovig meer. En de kerken zitten al lang niet meer vol. En ik heb zelf ook heel veel moeite met de vele wandaden binnen de kerk. En ik zou het niet kloppen vinden om vandaag uitgebreid een verrezen Jezus mee te gaan vieren waarin ik niet echt meer geloof. Maar ergens vind ik het ook best wel jammer. Ik was het gelukkigste kind vroeger op Pasen, mijn geloof gaf me kracht en vreugde. Ik mis eerlijk gezegd de rituelen en het samenzijn met andere gelovigen.
Waarom schrijf ik dit? Zomaar. Het is geen statement. Eerder een sentiment. Ongeveer al mijn volgers op deze blog zullen vandaag wel Pasen vieren, net zoals we ook kerst vieren. Maar ik vind het niet onbelangrijk om te blijven onthouden waar alles vandaan komt. Kerst is meer dan een boom, slingers, ballen en cadeautjes. Pasen is ook meer dan eitjes en rond de feesttafel zitten met de familie of vrienden. Zijn er mensen die dat gevoel een beetje herkennen? Die nostalgie naar een tijd waarin we nog (h)eerlijk durfden te geloven als een kind? Ik wens u allen een zalige Pasen.
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer