Eerlijk: Hoeveel val je nu echt af van wandelen?

Ik kreeg de vraag binnen de voorbije weken van vele volgers van deze blog: “Ik ben nu echt veel aan het wandelen, maar wanneer ga ik afvallen?” Veel mensen beginnen nu namelijk “Orneliskes” te doen, ze maken hun dagelijkse wandeling. Al was het maar om even aan de verplichte quarantaine te ontsnappen. Dat is goed. Als je afstand blijft houden van elkaar is wandelen natuurlijk erg gezond.

Door al dat wandelen ben ik in 2011 ook meer dan 35 kilo kwijt geraakt. Dus mensen denken en hopen dat wandelen voor hen ook wonderen gaat doen. Dus ze hopen dat de kilo’s nu gaan smelten als sneeuw voor de zon. Ik wil hun hoop toch een klein beetje temperen. Afvallen door wandelen gaat niet aan het tempo van drie kilo per week.

Ik combineerde mijn inspanningen met anders en gezonder gaan eten. Met veel water drinken en nauwelijks alcohol. Ik wandelde echt veel. En ik hield het bijna een jaar vol. In deze corona-tijden eten mensen ook wel wat meer, en ze drinken ook hun glaasje bier of wijn, of ze snoepen meer. Dan mag je al blij zijn dat je door je wandelen kunt vermijden dat je überhaupt verzwaart.

Dus als je echt af wil vallen leven zullen je voor het volledige pakket moeten gaan, en met wandelen alleen zul je er dan natuurlijk niet raken wanneer je ook blijft zondigen. Probeer dus gezond te koken, met veel groentjes en fruit. Let op dat je niet teveel snoept. Want als je onderstaande lijstje er even bij gaat nemen zul je merken dat je al een flink eind moet stappen om de calorieën van al je snoepgoed weg te wandelen.

 

Een klein zakje chips: 150 kCal… Dat wil zeggen, een half uur wandelen.

Een Twix: 248 kCal… Toch al zeker vijftig minuten wandelen.

Een (normaal) pakje friet met mayonaise: 600 kCal… Twee uur wandelen.

Een smoske: 700 kCal… Twee uur en twintig minuten wandelen.

Pizza Dr Oetker: 839 kCal… Bijna drie uur wandelen.

Big Mac Menu: 1305 kCal… Maar liefst vier en een half uur wandelen.