Eerste van m’n favoriete restaurants definitief dicht door corona

Corona is een lelijk monster, dat weten we al langer. Het tast de gezondheid van zoveel mensen wereldwijd aan, en ook de economie krijgt gigantische klappen. En dat er ook in de horeca veel slachtoffers gaan vallen is wel duidelijk. Ik hou m’n hart vast. Ik zou het echt zo jammer vinden dat restaurants of tavernes waar ik graag naartoe gaan de deuren moeten sluiten. En gisteren ontdekte ik dat één van de plekken waar ik graag kom al mag sluiten.

De Chileense interieur-architect Jaime Beriestain heeft in het centrum van Barcelona een unieke zaak. De ene helft is een gezellig restaurant waar je lekker kunt lunchen en dineren, en de andere helft is een zalige interieurwinkel. En daar zit dan ook nog een stukje bloemenwinkel in en een mooi desserten-kabinet. Je kunt er mooie kaarsen kopen, prima olijfolie, zetels, boeken, wenskaarten, borden, honing, noem het op. Allemaal Echt uniek.

Maar gisteren bracht de sympathieke eigenaar op Instagram triestig nieuws. Hij stopt er voorgoed mee. Het is over en uit. Corona heeft zijn verhaal financieel stuk gekregen. Ik vind het ontzettend jammer. Dit was niet het beste restaurant van de stad, maar het was er wel lekker en reuze gezellig. Een prachtig interieur, tof personeel, en heel veel mooie spullen om te bekijken, en soms te kopen.

Het is over en uit. Afgelopen. Corona heeft Jaime en z’n team klein gekregen. Zonde. Ik liep er bijna elk weekend dat ik in Barcelona was wel eens binnen. Ik dronk er een glas, at er een kroketje, kocht er kaarsjes of een boek. Dat gaat nu niet meer lukken. Verdorie zeg. En ik ben eerlijk gezegd bang welk van mijn favoriete plekjes binnenkort overkop zou kunnen gaan. Ik hoop oprecht dat de iets langere financiële adem van de Belgische restaurateurs en de steunmaatregelen van de overheid hier bij ons gedwongen sluitingen kan vermijden.