Corona is een lelijk monster, dat weten we al langer. Het tast de gezondheid van zoveel mensen wereldwijd aan, en ook de economie krijgt gigantische klappen. En dat er ook in de horeca veel slachtoffers gaan vallen is wel duidelijk. Ik hou m’n hart vast. Ik zou het echt zo jammer vinden dat restaurants of tavernes waar ik graag naartoe gaan de deuren moeten sluiten. En gisteren ontdekte ik dat één van de plekken waar ik graag kom al mag sluiten.
De Chileense interieur-architect Jaime Beriestain heeft in het centrum van Barcelona een unieke zaak. De ene helft is een gezellig restaurant waar je lekker kunt lunchen en dineren, en de andere helft is een zalige interieurwinkel. En daar zit dan ook nog een stukje bloemenwinkel in en een mooi desserten-kabinet. Je kunt er mooie kaarsen kopen, prima olijfolie, zetels, boeken, wenskaarten, borden, honing, noem het op. Allemaal Echt uniek.
Maar gisteren bracht de sympathieke eigenaar op Instagram triestig nieuws. Hij stopt er voorgoed mee. Het is over en uit. Corona heeft zijn verhaal financieel stuk gekregen. Ik vind het ontzettend jammer. Dit was niet het beste restaurant van de stad, maar het was er wel lekker en reuze gezellig. Een prachtig interieur, tof personeel, en heel veel mooie spullen om te bekijken, en soms te kopen.
Het is over en uit. Afgelopen. Corona heeft Jaime en z’n team klein gekregen. Zonde. Ik liep er bijna elk weekend dat ik in Barcelona was wel eens binnen. Ik dronk er een glas, at er een kroketje, kocht er kaarsjes of een boek. Dat gaat nu niet meer lukken. Verdorie zeg. En ik ben eerlijk gezegd bang welk van mijn favoriete plekjes binnenkort overkop zou kunnen gaan. Ik hoop oprecht dat de iets langere financiële adem van de Belgische restaurateurs en de steunmaatregelen van de overheid hier bij ons gedwongen sluitingen kan vermijden.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer