Nieuws

Dit was onze eerste dag als God in Frankrijk

We zijn op reis, eens niet in Barcelona voor een klein weekje dus, maar we maken een gezellige roadtrip door het Zuiden van Frankrijk en het Noorden van Spanje. Gisteren was alvast een heerlijke eerste vakantiedag. Zolang het geen duizend kilometer is, vind ik rijden eigenlijk geen straf, integendeel, ik geniet daar wel van. Franse muziek op, en rustig genieten van het wisselende landschap. We hebben deze keer een cabriootje gehuurd, en dan is het extra leuk cruisen langs de Franse wegen.

Na een 450 kilometer rustig rijden zijn we veilig aangekomen in de prachtige Provence. Met het dak open hoorden we wanneer we arriveerden meteen het zo herkenbare geluid van deze voor de rest zo rustige streek: het zingen van de cigales. Ik noemde het in mijn verslag het heerlijke geluid van de krekels. Maar dat klopt niet. De cigale lijkt op een kever maar is een ander insect. Anyway… ze klinken zo ontzettend zomers… je voelt je meteen thuis in het Zuiden.

We logeren twee daagjes in Baumanière in Les Baux De Provence. Het is een redelijk oud maar wel mooi en behoorlijk authentiek hotel in een prachtige tuin vlak aan les Alpilles. De kamers zijn ruim en typisch Provençaals ingericht en alle faciliteiten zijn op het domein aanwezig. Jammer dat door een technisch probleem het grote zwembad op dit moment leeg staat, maar er is ook een kleiner zwembad en dat is ook best gezellig.

Omdat we pas rond twee uur arriveerden in ons hotel en geen ontbijt hadden genomen aten we iets aan het zwembad. Er werd ons “een picknickmand” voorgesteld. Dat bleek een mand te zijn gevuld met heerlijke “tapas” (al noemen ze dat hier wel anders). Wat tomaat met mozzarella en pesto, sardientjes op aardappelen, een gevulde courgettebloem, wat plakjes kip op een soort van Provençaalse ratatouille, wat gazpacho, allemaal mooi en verzorgd gepresenteerd. Met een glaasje rosé bij. Heerlijk.

Na een lekkere siësta zijn we een tourtje gaan maken in de buurt met de cabrio, en ook even gestopt in Eygalières. Ik heb zo’n goede herinneringen aan dat prachtige dorpje. Mijn goede vriend Felicé had er een huis en we zijn er meermaals gaan logeren in het prachtige Mas de la Rose. En vooral: we hebben er verschillende keren fantastisch gedineerd bij Wout Bru die er toen een schitterend 2 sterrenrestaurant had: Chez Bru. Eerst in het centrum van het dorp, en later in een prachtig domein wat verderop. Waar is de tijd? Jo, een goede vriend van ons heeft in Eygalières een vakantiehuis, en we hebben hem en z’n gezin even overvallen, wat ze niet erg vonden, want meteen ging de fles champagne open, kwamen er hapjes op tafel, en hebben we een aperitiefje genomen en lekker bijgekletst.  Heerlijk.

Terug aangekomen in ons hotel zijn we gaan dineren in La Cabro d’Or, een restaurant dat hoort bij Baumanière. Alle tafels staan buiten op een prachtig terras, je kijkt uit op de geweldige tuin, en de gerechten zijn er lekker Provençaals, geen overdreven verfijnde sterrenkeuken dat niet, maar wel mooi verzorgde lokale gerechten met ingrediënten uit de eigen tuin. En daar dronken we dan een uitstekende lokale wijn bij uit de streek. Dit was onze maaltijd gisteren. We namen eerst hetzelfde voorgerecht (met de escargots) en daarna allebei verschillende gerechtjes.

Les escargots de Saint-Rémy cuisinés au parfum d’ail doux, mitonnée de haricots coco au persil plat et Jabugo, écume à la moutarde

Merlu de ligne rôti à la plancha, croustillant de tourteau au confit de tomate citronnée, crémeux de roquette, jus de crustacés

La lotte cuisinée en grenadin, crémeux d’avocat au wasabi, petit pain soufflé au citron confit, jus parfumé à la citronnelle et gingembre.

Noix de joues de cochon lentement braisées aux épices douces, nectarine rôtie au miel de Provence, chutney de pêche aux amandes fraiches.

Suprême de pintade fermière lentement dorée en cocotte, cappelletis au lard noir paysan, girolles fraiches au jus d’une Carbonara.

Assiette de fromages, condiments, huile d’olive fruitée

Fin sablé au fromage frais et citron vert, confit de rhubarbe, fraises d’ici crues et cuites, sorbet au basilic.

Dans l’esprit d’un « After Eight »sur un fin sablé au chocolat, mousseux à la menthe fraiche et vanille Bourbon, sorbet thé vert-citron.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer