We zijn op reis, eens niet in Barcelona voor een klein weekje dus, maar we maken een gezellige roadtrip door het Zuiden van Frankrijk en het Noorden van Spanje. Gisteren was alvast een heerlijke eerste vakantiedag. Zolang het geen duizend kilometer is, vind ik rijden eigenlijk geen straf, integendeel, ik geniet daar wel van. Franse muziek op, en rustig genieten van het wisselende landschap. We hebben deze keer een cabriootje gehuurd, en dan is het extra leuk cruisen langs de Franse wegen.
Na een 450 kilometer rustig rijden zijn we veilig aangekomen in de prachtige Provence. Met het dak open hoorden we wanneer we arriveerden meteen het zo herkenbare geluid van deze voor de rest zo rustige streek: het zingen van de cigales. Ik noemde het in mijn verslag het heerlijke geluid van de krekels. Maar dat klopt niet. De cigale lijkt op een kever maar is een ander insect. Anyway… ze klinken zo ontzettend zomers… je voelt je meteen thuis in het Zuiden.
We logeren twee daagjes in Baumanière in Les Baux De Provence. Het is een redelijk oud maar wel mooi en behoorlijk authentiek hotel in een prachtige tuin vlak aan les Alpilles. De kamers zijn ruim en typisch Provençaals ingericht en alle faciliteiten zijn op het domein aanwezig. Jammer dat door een technisch probleem het grote zwembad op dit moment leeg staat, maar er is ook een kleiner zwembad en dat is ook best gezellig.
Omdat we pas rond twee uur arriveerden in ons hotel en geen ontbijt hadden genomen aten we iets aan het zwembad. Er werd ons “een picknickmand” voorgesteld. Dat bleek een mand te zijn gevuld met heerlijke “tapas” (al noemen ze dat hier wel anders). Wat tomaat met mozzarella en pesto, sardientjes op aardappelen, een gevulde courgettebloem, wat plakjes kip op een soort van Provençaalse ratatouille, wat gazpacho, allemaal mooi en verzorgd gepresenteerd. Met een glaasje rosé bij. Heerlijk.
Na een lekkere siësta zijn we een tourtje gaan maken in de buurt met de cabrio, en ook even gestopt in Eygalières. Ik heb zo’n goede herinneringen aan dat prachtige dorpje. Mijn goede vriend Felicé had er een huis en we zijn er meermaals gaan logeren in het prachtige Mas de la Rose. En vooral: we hebben er verschillende keren fantastisch gedineerd bij Wout Bru die er toen een schitterend 2 sterrenrestaurant had: Chez Bru. Eerst in het centrum van het dorp, en later in een prachtig domein wat verderop. Waar is de tijd? Jo, een goede vriend van ons heeft in Eygalières een vakantiehuis, en we hebben hem en z’n gezin even overvallen, wat ze niet erg vonden, want meteen ging de fles champagne open, kwamen er hapjes op tafel, en hebben we een aperitiefje genomen en lekker bijgekletst. Heerlijk.
Terug aangekomen in ons hotel zijn we gaan dineren in La Cabro d’Or, een restaurant dat hoort bij Baumanière. Alle tafels staan buiten op een prachtig terras, je kijkt uit op de geweldige tuin, en de gerechten zijn er lekker Provençaals, geen overdreven verfijnde sterrenkeuken dat niet, maar wel mooi verzorgde lokale gerechten met ingrediënten uit de eigen tuin. En daar dronken we dan een uitstekende lokale wijn bij uit de streek. Dit was onze maaltijd gisteren. We namen eerst hetzelfde voorgerecht (met de escargots) en daarna allebei verschillende gerechtjes.
Les escargots de Saint-Rémy cuisinés au parfum d’ail doux, mitonnée de haricots coco au persil plat et Jabugo, écume à la moutarde
Merlu de ligne rôti à la plancha, croustillant de tourteau au confit de tomate citronnée, crémeux de roquette, jus de crustacés
La lotte cuisinée en grenadin, crémeux d’avocat au wasabi, petit pain soufflé au citron confit, jus parfumé à la citronnelle et gingembre.
Noix de joues de cochon lentement braisées aux épices douces, nectarine rôtie au miel de Provence, chutney de pêche aux amandes fraiches.
Suprême de pintade fermière lentement dorée en cocotte, cappelletis au lard noir paysan, girolles fraiches au jus d’une Carbonara.
Assiette de fromages, condiments, huile d’olive fruitée
Fin sablé au fromage frais et citron vert, confit de rhubarbe, fraises d’ici crues et cuites, sorbet au basilic.
Dans l’esprit d’un « After Eight »sur un fin sablé au chocolat, mousseux à la menthe fraiche et vanille Bourbon, sorbet thé vert-citron.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer