Nieuws

Dit was onze eerste dag als God in Frankrijk

We zijn op reis, eens niet in Barcelona voor een klein weekje dus, maar we maken een gezellige roadtrip door het Zuiden van Frankrijk en het Noorden van Spanje. Gisteren was alvast een heerlijke eerste vakantiedag. Zolang het geen duizend kilometer is, vind ik rijden eigenlijk geen straf, integendeel, ik geniet daar wel van. Franse muziek op, en rustig genieten van het wisselende landschap. We hebben deze keer een cabriootje gehuurd, en dan is het extra leuk cruisen langs de Franse wegen.

Na een 450 kilometer rustig rijden zijn we veilig aangekomen in de prachtige Provence. Met het dak open hoorden we wanneer we arriveerden meteen het zo herkenbare geluid van deze voor de rest zo rustige streek: het zingen van de cigales. Ik noemde het in mijn verslag het heerlijke geluid van de krekels. Maar dat klopt niet. De cigale lijkt op een kever maar is een ander insect. Anyway… ze klinken zo ontzettend zomers… je voelt je meteen thuis in het Zuiden.

We logeren twee daagjes in Baumanière in Les Baux De Provence. Het is een redelijk oud maar wel mooi en behoorlijk authentiek hotel in een prachtige tuin vlak aan les Alpilles. De kamers zijn ruim en typisch Provençaals ingericht en alle faciliteiten zijn op het domein aanwezig. Jammer dat door een technisch probleem het grote zwembad op dit moment leeg staat, maar er is ook een kleiner zwembad en dat is ook best gezellig.

Omdat we pas rond twee uur arriveerden in ons hotel en geen ontbijt hadden genomen aten we iets aan het zwembad. Er werd ons “een picknickmand” voorgesteld. Dat bleek een mand te zijn gevuld met heerlijke “tapas” (al noemen ze dat hier wel anders). Wat tomaat met mozzarella en pesto, sardientjes op aardappelen, een gevulde courgettebloem, wat plakjes kip op een soort van Provençaalse ratatouille, wat gazpacho, allemaal mooi en verzorgd gepresenteerd. Met een glaasje rosé bij. Heerlijk.

Na een lekkere siësta zijn we een tourtje gaan maken in de buurt met de cabrio, en ook even gestopt in Eygalières. Ik heb zo’n goede herinneringen aan dat prachtige dorpje. Mijn goede vriend Felicé had er een huis en we zijn er meermaals gaan logeren in het prachtige Mas de la Rose. En vooral: we hebben er verschillende keren fantastisch gedineerd bij Wout Bru die er toen een schitterend 2 sterrenrestaurant had: Chez Bru. Eerst in het centrum van het dorp, en later in een prachtig domein wat verderop. Waar is de tijd? Jo, een goede vriend van ons heeft in Eygalières een vakantiehuis, en we hebben hem en z’n gezin even overvallen, wat ze niet erg vonden, want meteen ging de fles champagne open, kwamen er hapjes op tafel, en hebben we een aperitiefje genomen en lekker bijgekletst.  Heerlijk.

Terug aangekomen in ons hotel zijn we gaan dineren in La Cabro d’Or, een restaurant dat hoort bij Baumanière. Alle tafels staan buiten op een prachtig terras, je kijkt uit op de geweldige tuin, en de gerechten zijn er lekker Provençaals, geen overdreven verfijnde sterrenkeuken dat niet, maar wel mooi verzorgde lokale gerechten met ingrediënten uit de eigen tuin. En daar dronken we dan een uitstekende lokale wijn bij uit de streek. Dit was onze maaltijd gisteren. We namen eerst hetzelfde voorgerecht (met de escargots) en daarna allebei verschillende gerechtjes.

Les escargots de Saint-Rémy cuisinés au parfum d’ail doux, mitonnée de haricots coco au persil plat et Jabugo, écume à la moutarde

Merlu de ligne rôti à la plancha, croustillant de tourteau au confit de tomate citronnée, crémeux de roquette, jus de crustacés

La lotte cuisinée en grenadin, crémeux d’avocat au wasabi, petit pain soufflé au citron confit, jus parfumé à la citronnelle et gingembre.

Noix de joues de cochon lentement braisées aux épices douces, nectarine rôtie au miel de Provence, chutney de pêche aux amandes fraiches.

Suprême de pintade fermière lentement dorée en cocotte, cappelletis au lard noir paysan, girolles fraiches au jus d’une Carbonara.

Assiette de fromages, condiments, huile d’olive fruitée

Fin sablé au fromage frais et citron vert, confit de rhubarbe, fraises d’ici crues et cuites, sorbet au basilic.

Dans l’esprit d’un « After Eight »sur un fin sablé au chocolat, mousseux à la menthe fraiche et vanille Bourbon, sorbet thé vert-citron.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer