Nieuws

Dit was onze eerste dag als God in Frankrijk

We zijn op reis, eens niet in Barcelona voor een klein weekje dus, maar we maken een gezellige roadtrip door het Zuiden van Frankrijk en het Noorden van Spanje. Gisteren was alvast een heerlijke eerste vakantiedag. Zolang het geen duizend kilometer is, vind ik rijden eigenlijk geen straf, integendeel, ik geniet daar wel van. Franse muziek op, en rustig genieten van het wisselende landschap. We hebben deze keer een cabriootje gehuurd, en dan is het extra leuk cruisen langs de Franse wegen.

Na een 450 kilometer rustig rijden zijn we veilig aangekomen in de prachtige Provence. Met het dak open hoorden we wanneer we arriveerden meteen het zo herkenbare geluid van deze voor de rest zo rustige streek: het zingen van de cigales. Ik noemde het in mijn verslag het heerlijke geluid van de krekels. Maar dat klopt niet. De cigale lijkt op een kever maar is een ander insect. Anyway… ze klinken zo ontzettend zomers… je voelt je meteen thuis in het Zuiden.

We logeren twee daagjes in Baumanière in Les Baux De Provence. Het is een redelijk oud maar wel mooi en behoorlijk authentiek hotel in een prachtige tuin vlak aan les Alpilles. De kamers zijn ruim en typisch Provençaals ingericht en alle faciliteiten zijn op het domein aanwezig. Jammer dat door een technisch probleem het grote zwembad op dit moment leeg staat, maar er is ook een kleiner zwembad en dat is ook best gezellig.

Omdat we pas rond twee uur arriveerden in ons hotel en geen ontbijt hadden genomen aten we iets aan het zwembad. Er werd ons “een picknickmand” voorgesteld. Dat bleek een mand te zijn gevuld met heerlijke “tapas” (al noemen ze dat hier wel anders). Wat tomaat met mozzarella en pesto, sardientjes op aardappelen, een gevulde courgettebloem, wat plakjes kip op een soort van Provençaalse ratatouille, wat gazpacho, allemaal mooi en verzorgd gepresenteerd. Met een glaasje rosé bij. Heerlijk.

Na een lekkere siësta zijn we een tourtje gaan maken in de buurt met de cabrio, en ook even gestopt in Eygalières. Ik heb zo’n goede herinneringen aan dat prachtige dorpje. Mijn goede vriend Felicé had er een huis en we zijn er meermaals gaan logeren in het prachtige Mas de la Rose. En vooral: we hebben er verschillende keren fantastisch gedineerd bij Wout Bru die er toen een schitterend 2 sterrenrestaurant had: Chez Bru. Eerst in het centrum van het dorp, en later in een prachtig domein wat verderop. Waar is de tijd? Jo, een goede vriend van ons heeft in Eygalières een vakantiehuis, en we hebben hem en z’n gezin even overvallen, wat ze niet erg vonden, want meteen ging de fles champagne open, kwamen er hapjes op tafel, en hebben we een aperitiefje genomen en lekker bijgekletst.  Heerlijk.

Terug aangekomen in ons hotel zijn we gaan dineren in La Cabro d’Or, een restaurant dat hoort bij Baumanière. Alle tafels staan buiten op een prachtig terras, je kijkt uit op de geweldige tuin, en de gerechten zijn er lekker Provençaals, geen overdreven verfijnde sterrenkeuken dat niet, maar wel mooi verzorgde lokale gerechten met ingrediënten uit de eigen tuin. En daar dronken we dan een uitstekende lokale wijn bij uit de streek. Dit was onze maaltijd gisteren. We namen eerst hetzelfde voorgerecht (met de escargots) en daarna allebei verschillende gerechtjes.

Les escargots de Saint-Rémy cuisinés au parfum d’ail doux, mitonnée de haricots coco au persil plat et Jabugo, écume à la moutarde

Merlu de ligne rôti à la plancha, croustillant de tourteau au confit de tomate citronnée, crémeux de roquette, jus de crustacés

La lotte cuisinée en grenadin, crémeux d’avocat au wasabi, petit pain soufflé au citron confit, jus parfumé à la citronnelle et gingembre.

Noix de joues de cochon lentement braisées aux épices douces, nectarine rôtie au miel de Provence, chutney de pêche aux amandes fraiches.

Suprême de pintade fermière lentement dorée en cocotte, cappelletis au lard noir paysan, girolles fraiches au jus d’une Carbonara.

Assiette de fromages, condiments, huile d’olive fruitée

Fin sablé au fromage frais et citron vert, confit de rhubarbe, fraises d’ici crues et cuites, sorbet au basilic.

Dans l’esprit d’un « After Eight »sur un fin sablé au chocolat, mousseux à la menthe fraiche et vanille Bourbon, sorbet thé vert-citron.

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2942

Publiciteit: Win een citytrip naar Barcelona met Caractère

Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer