Wil je gewicht verliezen: eet meer vet!

Ik ben geen diëtist, dat weet je, maar ik ben wel een ervaringsdeskundige wat afvallen betreft. Ooit woog ik 112 kilo, nu gelukkig minder. Bij mij heeft sporten geholpen, massa’s wandelen namelijk. Want wanneer je veel sport ben je gewoon aan een sneltempo calorieën aan het verbranden, en uitgerekend bij het wandelen zit je je vetvoorraad stevig aan te spreken, omdat je hartslag relatief laag blijft.

Maar uiteraard ben ik ook anders gaan eten. Waar ik negen jaar geleden gewoon at waar ik zin in had, zonder er ook maar even bij na te denken, ben ik nu veel bewuster met eten bezig. Maar ondanks alle hypes en goede raad, sluit ik absoluut geen eten uit. Ik probeer gewoon met niks te overdrijven en evenwichtig te eten. En af en toe eens goed te zondigen, maar als je veel sport, dan mag dat wel eens.

Eén vooroordeel dat ik ook maar na verloop van tijd heb achter me gelaten, is het idee dat vet altijd slecht is. Ik ging in de supermarkt als een freak op zoek naar het percentage vet op de verpakking van voedingswaren, en net die producten met daarop de boodschap “0% vet“, belandden als eerste in mijn winkelkarretje. Het was een bevriende diëtiste die er me op wees dat dat eigenlijk een volledig kromme gedachtengang is. Ze heeft me eens haarfijn uitgelegd waarom, en ik wil haar redenering toch eens met je delen.

Vet is niet per definitie ongezond. Integendeel: sommige vetten hebben we absoluut nodig. Vetten zijn namelijk nodig voor het oplossen van vitaminen in je lichaam, voor de celopbouw en ze helpen je je weerstand te verbeteren, en ze leveren je de nodige energie.  Dat is soms de reden waarom mensen die nooit vet eten, zich futloos door de dag sleuren. Bepaalde chronische ontstekingen, gedragsproblemen, huidproblemen en leerstoornissen worden zelfs in verband gebracht met het te weinig eten van vet. Dus vet is nodig. Alleen moet je goed uitkijken welke vetten je eet.

Transvet (industrieel gecreëerd vet) kun je beter niet (teveel) eten, dat is inderdaad ongezond. Denk aan margarine en aan fastfood, aan chips en aan koekjes. Niet dat je nooit eens één keer mag zondigen, maar gezond zijn zo’n vetten nooit.

Anders is het gesteld met verzadigde vetten. Die kun je terugvinden in vlees, kaas, boter etc. Daar moet je nu ook niet mee overdrijven, maar die zijn lang niet zo ongezond als transvetten, en in een evenwichtig dieet moeten die zeker wel eens kunnen.

Veel beter zijn natuurlijk de enkelvoudige onverzadigde vetten, die je onder andere vindt in noten, avocado en olijfolie. Die links laten liggen zou zondermeer dom zijn. En dan zijn er nog de meervoudig onverzadigde vetten, die je kunt vinden in onder andere vette vissoorten zoals haring, zalm, makreel en sardientjes, en dat zijn ook echt gezonde toppers. Ze bevatten Omega 3 of Omega 6 en die zijn echt supergoed voor je gezondheid.

Ik heb, nadat ik dit “vette” pleidooi voor meer (gezond) vet van m’n vriendin de diëtiste gekregen heb vooral geleerd dat evenwichtig eten echt heel belangrijk is, en dat vet eten geen zonde is, wel integendeel. Het is noodzakelijk. Zolang je maar eerlijke producten eet.

Eens een goed stuk vlees eten, waar je van weet dat het van een gezonde koe komt, is gewoon veel minder erg dan een zakje chips tussendoor. Beter een stukje kaas dan een foute tussendoor-snack. Noten zijn ook heerlijk en ze zijn zeer gezond. Avocado’s? Kun je nauwelijks mee overdrijven. En vette vis, daar hou ik ook zo ontzettend van. Kortom: laat je niks wijs maken. Eet lekker, kijk gewoon wat uit. En vet is dus niet per se de vijand!