Wil je gewicht verliezen: eet meer vet!
Nieuws

Wil je gewicht verliezen: eet meer vet!

Ik ben geen diëtist, dat weet je, maar ik ben wel een ervaringsdeskundige wat afvallen betreft. Ooit woog ik 112 kilo, nu gelukkig minder. Bij mij heeft sporten geholpen, massa’s wandelen namelijk. Want wanneer je veel sport ben je gewoon aan een sneltempo calorieën aan het verbranden, en uitgerekend bij het wandelen zit je je vetvoorraad stevig aan te spreken, omdat je hartslag relatief laag blijft.

Maar uiteraard ben ik ook anders gaan eten. Waar ik negen jaar geleden gewoon at waar ik zin in had, zonder er ook maar even bij na te denken, ben ik nu veel bewuster met eten bezig. Maar ondanks alle hypes en goede raad, sluit ik absoluut geen eten uit. Ik probeer gewoon met niks te overdrijven en evenwichtig te eten. En af en toe eens goed te zondigen, maar als je veel sport, dan mag dat wel eens.

Eén vooroordeel dat ik ook maar na verloop van tijd heb achter me gelaten, is het idee dat vet altijd slecht is. Ik ging in de supermarkt als een freak op zoek naar het percentage vet op de verpakking van voedingswaren, en net die producten met daarop de boodschap “0% vet“, belandden als eerste in mijn winkelkarretje. Het was een bevriende diëtiste die er me op wees dat dat eigenlijk een volledig kromme gedachtengang is. Ze heeft me eens haarfijn uitgelegd waarom, en ik wil haar redenering toch eens met je delen.

Vet is niet per definitie ongezond. Integendeel: sommige vetten hebben we absoluut nodig. Vetten zijn namelijk nodig voor het oplossen van vitaminen in je lichaam, voor de celopbouw en ze helpen je je weerstand te verbeteren, en ze leveren je de nodige energie.  Dat is soms de reden waarom mensen die nooit vet eten, zich futloos door de dag sleuren. Bepaalde chronische ontstekingen, gedragsproblemen, huidproblemen en leerstoornissen worden zelfs in verband gebracht met het te weinig eten van vet. Dus vet is nodig. Alleen moet je goed uitkijken welke vetten je eet.

Transvet (industrieel gecreëerd vet) kun je beter niet (teveel) eten, dat is inderdaad ongezond. Denk aan margarine en aan fastfood, aan chips en aan koekjes. Niet dat je nooit eens één keer mag zondigen, maar gezond zijn zo’n vetten nooit.

Anders is het gesteld met verzadigde vetten. Die kun je terugvinden in vlees, kaas, boter etc. Daar moet je nu ook niet mee overdrijven, maar die zijn lang niet zo ongezond als transvetten, en in een evenwichtig dieet moeten die zeker wel eens kunnen.

Veel beter zijn natuurlijk de enkelvoudige onverzadigde vetten, die je onder andere vindt in noten, avocado en olijfolie. Die links laten liggen zou zondermeer dom zijn. En dan zijn er nog de meervoudig onverzadigde vetten, die je kunt vinden in onder andere vette vissoorten zoals haring, zalm, makreel en sardientjes, en dat zijn ook echt gezonde toppers. Ze bevatten Omega 3 of Omega 6 en die zijn echt supergoed voor je gezondheid.

Ik heb, nadat ik dit “vette” pleidooi voor meer (gezond) vet van m’n vriendin de diëtiste gekregen heb vooral geleerd dat evenwichtig eten echt heel belangrijk is, en dat vet eten geen zonde is, wel integendeel. Het is noodzakelijk. Zolang je maar eerlijke producten eet.

Eens een goed stuk vlees eten, waar je van weet dat het van een gezonde koe komt, is gewoon veel minder erg dan een zakje chips tussendoor. Beter een stukje kaas dan een foute tussendoor-snack. Noten zijn ook heerlijk en ze zijn zeer gezond. Avocado’s? Kun je nauwelijks mee overdrijven. En vette vis, daar hou ik ook zo ontzettend van. Kortom: laat je niks wijs maken. Eet lekker, kijk gewoon wat uit. En vet is dus niet per se de vijand!

Gerelateerde nieuwsberichten

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer