Geniale truc om kinderen hun bord leeg te laten eten: eetmopjes!

Lachen is gezond. Letterlijk. Het maakt mensen gelukkiger, en zorgt voor goede energie. En mopjes, dat weet iedereen, doen lachen. Daarom wil ik deze anekdote toch eens met jullie delen. Ik hoorde van goede vrienden namelijk het bijzondere verhaal dat ze hun twee kinderen, elke keer dat ze hun bord hebben leeg hebben gegeten, trakteren op een klein mopje.

Dat begon zo: hun zoontje en dochter hadden van vriendjes op school gehoord dat die na de maaltijd altijd een snoepje van hun ouders kregen, wanneer ze hun bord netjes leeg hadden gegeten. En die gasten vroegen natuurlijk of ze dat ook niet kregen.

Maar mijn vrienden vonden dat toch niet de juiste stimulans… En toen zei mijn maat op een mooie dag “wat jullie wel kunnen krijgen is een mopje!” En sindsdien is het een onnozele traditie geworden blijkbaar bij hen. Bord leeg = mopje als toetje. En mijn vriend heeft er ook nog de gewoonte van gemaakt om telkens eet-mopjes te maken. Hij kent uit z’n blote hoofd intussen zeker twintig mopjes in de succesvolle reeks “Ober, wat doe die vlieg in mijn soep?”

“In onze jeugd was dat allemaal natuurlijk veel moeilijker voor onze ouders om zo’n (thematische) mopjes te bedenken,” zo vertelde hij me onlangs, “maar het internet staat vandaag natuurlijk vol met van die onnozele lollekes. Dus ik vond de voorbije jaren elke avond wel een nieuw mopje online. Ja het is een zotte traditie geworden bij ons. Al vraag ik me af hoelang ik het nog zal vol kunnen houden, want onze dochter is tien geworden, en die vindt me nu toch vaak al een flauwerik. Maar soit, intussen zijn m’n kinderen ook flinke eters…” 

Ik heb zelf geen kinderen. Wel vijf neefjes en nichtjes. Ik kan de mopjes misschien eens op hen uitproberen. Maar ik herinner me uit mijn eigen kindertijd wel dat mijn pepe Pierke de beste moppentapper van de wereld was, en zijn vrouw meme Julia de beste hobbykok ever. En bij hen aan tafel was het altijd feest, met meme haar lekkere eten en pepe zijn heerlijke moppen.

Ik zet er daarom tien op een rij voor jullie. Probeer gerust eens uit. En als je er zelf nog kent, laat maar komen!

 

 1. Er zitten een tomaat en een ei bij de dokter in de wachtkamer. Vraagt de tomaat: wanneer mag het gips eraf?
 2. Waar gaat een pizza naartoe als die ziek is? Naar Dr. Oetker!
 3. Er zitten twee aardappels op een bankje. De één zegt tegen de ander: Waarom huil je zo? De ander antwoordt: mijn vader zit in de puree!
 4. Ober, wat doet deze vlieg in mijn soep?
  Kweenie zeker, maar ik denk dat hij de schoolslag doet, meneer….
 5. Ober, de rekening graag. Vraagt de ober: Hoe vond u het vlees, meneer?
  Per toeval…
 6. 2 jongenstomaten lopen samen op straat. Plots loopt er een mooie meisjestomaat voorbij. Zegt de ene: Amai da’s een knappe. Zegt de andere: je wordt er precies rood van.
 7. Het is geel en het pest? Een bana-na-na-na-na!
 8. Een man heeft in een restaurant soep besteld. Toen de ober de soep op tafel had gezet, zei de man: Sorry hoor, maar er drijft een hoorapparaatje in mijn soep. Zei de ober: Wat zegt u?
 9. Wat eten vegetarische kannibalen? Groenteboeren.
 10. Het begint met een k en het eindigt op een t en er kan een worst in… Koelkast

 

OK, die laatste is misschien een beetje erover, en niet zo geschikt voor kinderen…