Lachen is gezond. Letterlijk. Het maakt mensen gelukkiger, en zorgt voor goede energie. En mopjes, dat weet iedereen, doen lachen. Daarom wil ik deze anekdote toch eens met jullie delen. Ik hoorde van goede vrienden namelijk het bijzondere verhaal dat ze hun twee kinderen, elke keer dat ze hun bord hebben leeg hebben gegeten, trakteren op een klein mopje.
Dat begon zo: hun zoontje en dochter hadden van vriendjes op school gehoord dat die na de maaltijd altijd een snoepje van hun ouders kregen, wanneer ze hun bord netjes leeg hadden gegeten. En die gasten vroegen natuurlijk of ze dat ook niet kregen.
Maar mijn vrienden vonden dat toch niet de juiste stimulans… En toen zei mijn maat op een mooie dag “wat jullie wel kunnen krijgen is een mopje!” En sindsdien is het een onnozele traditie geworden blijkbaar bij hen. Bord leeg = mopje als toetje. En mijn vriend heeft er ook nog de gewoonte van gemaakt om telkens eet-mopjes te maken. Hij kent uit z’n blote hoofd intussen zeker twintig mopjes in de succesvolle reeks “Ober, wat doe die vlieg in mijn soep?”
“In onze jeugd was dat allemaal natuurlijk veel moeilijker voor onze ouders om zo’n (thematische) mopjes te bedenken,” zo vertelde hij me onlangs, “maar het internet staat vandaag natuurlijk vol met van die onnozele lollekes. Dus ik vond de voorbije jaren elke avond wel een nieuw mopje online. Ja het is een zotte traditie geworden bij ons. Al vraag ik me af hoelang ik het nog zal vol kunnen houden, want onze dochter is tien geworden, en die vindt me nu toch vaak al een flauwerik. Maar soit, intussen zijn m’n kinderen ook flinke eters…”
Ik heb zelf geen kinderen. Wel vijf neefjes en nichtjes. Ik kan de mopjes misschien eens op hen uitproberen. Maar ik herinner me uit mijn eigen kindertijd wel dat mijn pepe Pierke de beste moppentapper van de wereld was, en zijn vrouw meme Julia de beste hobbykok ever. En bij hen aan tafel was het altijd feest, met meme haar lekkere eten en pepe zijn heerlijke moppen.
Ik zet er daarom tien op een rij voor jullie. Probeer gerust eens uit. En als je er zelf nog kent, laat maar komen!
OK, die laatste is misschien een beetje erover, en niet zo geschikt voor kinderen…
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer
Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer
Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer
Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer
Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer