Lachen is gezond. Letterlijk. Het maakt mensen gelukkiger, en zorgt voor goede energie. En mopjes, dat weet iedereen, doen lachen. Daarom wil ik deze anekdote toch eens met jullie delen. Ik hoorde van goede vrienden namelijk het bijzondere verhaal dat ze hun twee kinderen, elke keer dat ze hun bord hebben leeg hebben gegeten, trakteren op een klein mopje.
Dat begon zo: hun zoontje en dochter hadden van vriendjes op school gehoord dat die na de maaltijd altijd een snoepje van hun ouders kregen, wanneer ze hun bord netjes leeg hadden gegeten. En die gasten vroegen natuurlijk of ze dat ook niet kregen.
Maar mijn vrienden vonden dat toch niet de juiste stimulans… En toen zei mijn maat op een mooie dag “wat jullie wel kunnen krijgen is een mopje!” En sindsdien is het een onnozele traditie geworden blijkbaar bij hen. Bord leeg = mopje als toetje. En mijn vriend heeft er ook nog de gewoonte van gemaakt om telkens eet-mopjes te maken. Hij kent uit z’n blote hoofd intussen zeker twintig mopjes in de succesvolle reeks “Ober, wat doe die vlieg in mijn soep?”
“In onze jeugd was dat allemaal natuurlijk veel moeilijker voor onze ouders om zo’n (thematische) mopjes te bedenken,” zo vertelde hij me onlangs, “maar het internet staat vandaag natuurlijk vol met van die onnozele lollekes. Dus ik vond de voorbije jaren elke avond wel een nieuw mopje online. Ja het is een zotte traditie geworden bij ons. Al vraag ik me af hoelang ik het nog zal vol kunnen houden, want onze dochter is tien geworden, en die vindt me nu toch vaak al een flauwerik. Maar soit, intussen zijn m’n kinderen ook flinke eters…”
Ik heb zelf geen kinderen. Wel vijf neefjes en nichtjes. Ik kan de mopjes misschien eens op hen uitproberen. Maar ik herinner me uit mijn eigen kindertijd wel dat mijn pepe Pierke de beste moppentapper van de wereld was, en zijn vrouw meme Julia de beste hobbykok ever. En bij hen aan tafel was het altijd feest, met meme haar lekkere eten en pepe zijn heerlijke moppen.
Ik zet er daarom tien op een rij voor jullie. Probeer gerust eens uit. En als je er zelf nog kent, laat maar komen!
OK, die laatste is misschien een beetje erover, en niet zo geschikt voor kinderen…
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer
Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer