HET EIERDIEET: SNEL AFVALLEN NA PASEN?

Wil je na Pasen proberen te verrijzen uit het lichaam waar je van denkt ‘toch een paar kilootjes te veel’ dan zou je  voor een eierdieet kunnen gaan. Een vijftal jaar geleden was dat een behoorlijke hype, en veel beroemdheden sprongen toen op de trein. Je zou door het eten van een 40tal eitjes per week namelijk makkelijk een paar kilo kunnen afvallen. Maar is zo’n dieet nu echt effectief of niet? En is het gezond?

Eerst en vooral: een eitje is wel degelijk gezond. In een evenwichtig dieet heeft het zeker zijn plaats. Ga dan vooral voor een scharreleitje, liefst biologisch. Eieren bevatten veel hoogwaardige eiwitten, essentiële vitamines, mineralen en gezonde vetten.

Vooral de eiwitten bezorgen je snel een verzadigd gevoel, en vandaar de legende dat ze goed zijn als dieet. Je honger is snel over, en als je de eitjes met groenten combineert zorgen ze ervoor dat je minder geneigd bent om andere ongezondere maaltijden te nuttigen. Op de koop toe bevatten eieren de juiste aminozuren die ervoor zorgen dat je stofwisseling een boost krijgt. Verder zijn eitjes heel goedkoop en snel te bereiden, en daarom ook erg populair.

Het grootste probleem van eieren is dat ze best veel cholesterol bevatten, namelijk 210 mg. cholesterol. Een volwassen mens zou 300 mg cholesterol mogen consumeren per dag. Maar over cholesterol is ontzettend veel discussie, en vaak hangt die af van andere (zoals erfelijke) factoren. Als je last hebt van een te hoge cholesterol is een eierdieet sowieso geen aanrader.

Het grootste probleem van enkel eieren te eten (aangevuld met groenten en fruit) om snel te kunnen vermageren is dat het eigenlijk een crashdieet is. Natuurlijk kun je daar flink van afvallen. Maar als je enkel Sherrytjes drinkt zul je dat ook. Evenwichtig zijn zo’n diëten niet, en de kans dat je nadien weer sneller bijkomt is heel groot, daarom wordt het eierdieet niet aangeraden.

Dus, ja, eet gerust een eitje. Of twee. Drie zelfs. Niks aan de hand. Het is gezond, en eitjes vullen je maag snel en goed. Maar elke dag (enkel en alleen maar) eieren consumeren slaat nergens op. Oh ja, en sorry om de sfeer te verpesten, enkel chocolade eitjes eten is ook geen echte aanrader. Sorry, lieve Paashaas….

De beste raad voor iemand die net als ik worstelt met zijn of haar gewicht is trouwens gezond en evenwichtig eten (minder eten dan je verbranden kunt) en veel bewegen, zo ga je vanzelf gezonder worden en vet verbranden. Zoals je weet heb ik een wandelboek geschreven waarin ik vertel hoe ik meer dan 30 kilo ben afgevallen door te sporten en gezond te leven. Je kunt het boek via deze link al pre-orderen.