HET EIERDIEET: SNEL AFVALLEN NA PASEN?

Wil je na Pasen toch echt proberen te verrijzen uit het lichaam waar je van denkt ‘toch een paar kilootjes te veel’ dan zou je kunnen proberen om af te vallen door voor een eierdieet te gaan. Een jaar of twee geleden was dat plotseling een behoorlijke hype, en veel (semi-)beroemdheden sprongen toen op de trein. Je zou door het eten van een 40tal eitjes per week namelijk makkelijk een paar kilo kunnen afvallen. Maar is zo’n dieet nu echt effectief of niet? En is het gezond?

Eerst en vooral: een eitje is wel degelijk gezond. In een evenwichtig dieet heeft het zeker zijn plaats. Ga dan vooral voor een scharreleitje, liefst biologisch. Al is het maar omdat je kippen die met duizenden opgefokt zitten in legbatterijen toch echt niet de juiste aanpak vindt in het jaar 2018. Eieren bevatten veel hoogwaardige eiwitten, essentiële vitamines en mineralen en gezonde vetten.

Vooral de eiwitten bezorgen je snel een verzadigd gevoel, en daaruit komt voor een stuk de legende dat ze goed zijn als dieet. Je honger is snel over, en als je de eitjes met groenten combineert zorgen ze ervoor dat je minder geneigd bent om andere ongezondere maaltijden te nuttigen. Op de koop toe bevatten eitjes de juiste aminozuren die ervoor zorgen dat je stofwisseling een mooie boost krijgt. Verder zijn eitjes heel goedkoop en snel te bereiden, dus daarom ook erg populair.

Het grootste probleem van eieren is dat ze best veel cholesterol bevatten, namelijk 210 mg. cholesterol. Een volwassen mens zou 300 mg cholesterol mogen consumeren per dag. Maar over cholesterol is ontzettend veel discussie, en vaak hangt die af van andere (zoals erfelijke) factoren. In elk geval, als je last hebt van een te hoge cholesterol zal een eierdieet zeker geen aanrader zijn.

Het grootste probleem van enkel eieren te eten (aangevuld met groenten en fruit) om snel te kunnen vermageren is dat het eigenlijk een crashdieet is. Natuurlijk kun je daar flink van afvallen. Maar als je enkel Sherrytjes drinkt zul je dat ook. Evenwichtig zijn zo’n diëten niet, en de kans dat je nadien weer sneller bijkomt is groot, daarom wordt het (best effectieve) eierdieet toch niet echt aangeraden.

Dus, ja, eet gerust een eitje. Of twee. Drie zelfs. Niks aan de hand. Het is gezond, en eitjes vullen je maag snel en goed. Maar elke dag (enkel en alleen maar) eieren consumeren slaat natuurlijk nergens op. Oh ja, en sorry om de sfeer te verpesten, enkel chocoladen eitjes eten schijnt ook geen echte aanrader te zijn. Hoe lekker en verslaven die ook mogen zijn. Sorry, lieve Paashaas….