Eierkoeken? Echte? Waar kun je die nog vinden?
Nieuws

Eierkoeken? Echte? Waar kun je die nog vinden?

Gisteren deed ik volgende oproep in mijn column in de Zondag. Aangezien die krant gratis bij de bakker te vinden is denk ik dat er wel wat reacties zullen komen. Maar kan er iemand van jullie helpen?

EIERKOEKEN VAN MEYERKES

Ik spreek over veertig jaar geleden. Mijn broertje Arn en ik logeerden vaak bij meme Maria en pepe Daniël in de Maldegemseweg in Knesselare. Als peuter hadden we ook nog een paar jaar in die straat gewoond, een paar huizen verderop. In een huurhuis van mijn overgrootvader Emiel Mortier, één van de meest indrukwekkende mannen uit mijn peuterjaren. Ook al was hij klein van gestalte, Mielke vulde de kamer.

Toen we bij meme en pepe logeerden was er één dag in de week, in mijn herinneringen was dat de dinsdag, maar ik kan mij vergissen, dat we naar “Meyerkes” gingen. “Bakkerij De Meyer”. Een piepklein bakkerijtje, van twee broers, dat intussen wellicht al een kwart eeuw gesloten is, een paar honderd meter verder, aan de overkant van de straat, richting dorp. Het brood was er lekker, vooral het suikerbrood en dat met rozijnen. En op dinsdag verkochten ze er ook eierkoeken. Die waren zowat het lekkerste wat er bestond in de hele wereld. In “mijn” hele wereld, die toen nog klein was, maar toch, ik was toen al een soort van fijnproevertje.

De eierkoeken bestonden uit twee helften eiergebak. Die ovale helften waren krokant gebakken, geel tot lichtbruin in het midden, en aan de randjes waren ze net iets bruiner gebakken en nog net iets krokanter. En tussen de twee helften zat er een soort gesuikerde boterroom. Echt waar: erover schrijven alleen doet mij, vier decennia later, weer het water in de mond krijgen en ik kan ze bijna opnieuw proeven. Iets lekkerder bestaat er nauwelijks in de hele wereld. En mijn wereld is in al die jaren toch wel wat groter geworden. Je kunt vandaag nog eierkoeken vinden, dat weet ik wel. Vaak verpakt in plastic, in de supermarkt. Maar die koeken lijken in geen duizend jaar op de eierkoeken van “Meyerkes”.

Daarom mijn oproep: zijn er warme bakkers in ons land die soms nog eens van die ouderwetse eierkoeken maken? Ik wil ze zo graag komen proeven. In Eksaarde, Vollezele, Ieper of Lanaken. Maakt niet uit. Ik zou mijn ogen willen sluiten en weer zeven zijn, een heerlijke eierkoek lang.

Ken jij zo’n eierkoeken? Laat me dan zeker weten waar ze nog te vinden zijn, laat het dan hier even weten.

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2942

Publiciteit: Win een citytrip naar Barcelona met Caractère

Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer