Eierkoeken? Echte? Waar kun je die nog vinden?
Nieuws

Eierkoeken? Echte? Waar kun je die nog vinden?

Gisteren deed ik volgende oproep in mijn column in de Zondag. Aangezien die krant gratis bij de bakker te vinden is denk ik dat er wel wat reacties zullen komen. Maar kan er iemand van jullie helpen?

EIERKOEKEN VAN MEYERKES

Ik spreek over veertig jaar geleden. Mijn broertje Arn en ik logeerden vaak bij meme Maria en pepe Daniël in de Maldegemseweg in Knesselare. Als peuter hadden we ook nog een paar jaar in die straat gewoond, een paar huizen verderop. In een huurhuis van mijn overgrootvader Emiel Mortier, één van de meest indrukwekkende mannen uit mijn peuterjaren. Ook al was hij klein van gestalte, Mielke vulde de kamer.

Toen we bij meme en pepe logeerden was er één dag in de week, in mijn herinneringen was dat de dinsdag, maar ik kan mij vergissen, dat we naar “Meyerkes” gingen. “Bakkerij De Meyer”. Een piepklein bakkerijtje, van twee broers, dat intussen wellicht al een kwart eeuw gesloten is, een paar honderd meter verder, aan de overkant van de straat, richting dorp. Het brood was er lekker, vooral het suikerbrood en dat met rozijnen. En op dinsdag verkochten ze er ook eierkoeken. Die waren zowat het lekkerste wat er bestond in de hele wereld. In “mijn” hele wereld, die toen nog klein was, maar toch, ik was toen al een soort van fijnproevertje.

De eierkoeken bestonden uit twee helften eiergebak. Die ovale helften waren krokant gebakken, geel tot lichtbruin in het midden, en aan de randjes waren ze net iets bruiner gebakken en nog net iets krokanter. En tussen de twee helften zat er een soort gesuikerde boterroom. Echt waar: erover schrijven alleen doet mij, vier decennia later, weer het water in de mond krijgen en ik kan ze bijna opnieuw proeven. Iets lekkerder bestaat er nauwelijks in de hele wereld. En mijn wereld is in al die jaren toch wel wat groter geworden. Je kunt vandaag nog eierkoeken vinden, dat weet ik wel. Vaak verpakt in plastic, in de supermarkt. Maar die koeken lijken in geen duizend jaar op de eierkoeken van “Meyerkes”.

Daarom mijn oproep: zijn er warme bakkers in ons land die soms nog eens van die ouderwetse eierkoeken maken? Ik wil ze zo graag komen proeven. In Eksaarde, Vollezele, Ieper of Lanaken. Maakt niet uit. Ik zou mijn ogen willen sluiten en weer zeven zijn, een heerlijke eierkoek lang.

Ken jij zo’n eierkoeken? Laat me dan zeker weten waar ze nog te vinden zijn, laat het dan hier even weten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer