Eierkoeken? Echte? Waar kun je die nog vinden?
Nieuws

Eierkoeken? Echte? Waar kun je die nog vinden?

Gisteren deed ik volgende oproep in mijn column in de Zondag. Aangezien die krant gratis bij de bakker te vinden is denk ik dat er wel wat reacties zullen komen. Maar kan er iemand van jullie helpen?

EIERKOEKEN VAN MEYERKES

Ik spreek over veertig jaar geleden. Mijn broertje Arn en ik logeerden vaak bij meme Maria en pepe Daniël in de Maldegemseweg in Knesselare. Als peuter hadden we ook nog een paar jaar in die straat gewoond, een paar huizen verderop. In een huurhuis van mijn overgrootvader Emiel Mortier, één van de meest indrukwekkende mannen uit mijn peuterjaren. Ook al was hij klein van gestalte, Mielke vulde de kamer.

Toen we bij meme en pepe logeerden was er één dag in de week, in mijn herinneringen was dat de dinsdag, maar ik kan mij vergissen, dat we naar “Meyerkes” gingen. “Bakkerij De Meyer”. Een piepklein bakkerijtje, van twee broers, dat intussen wellicht al een kwart eeuw gesloten is, een paar honderd meter verder, aan de overkant van de straat, richting dorp. Het brood was er lekker, vooral het suikerbrood en dat met rozijnen. En op dinsdag verkochten ze er ook eierkoeken. Die waren zowat het lekkerste wat er bestond in de hele wereld. In “mijn” hele wereld, die toen nog klein was, maar toch, ik was toen al een soort van fijnproevertje.

De eierkoeken bestonden uit twee helften eiergebak. Die ovale helften waren krokant gebakken, geel tot lichtbruin in het midden, en aan de randjes waren ze net iets bruiner gebakken en nog net iets krokanter. En tussen de twee helften zat er een soort gesuikerde boterroom. Echt waar: erover schrijven alleen doet mij, vier decennia later, weer het water in de mond krijgen en ik kan ze bijna opnieuw proeven. Iets lekkerder bestaat er nauwelijks in de hele wereld. En mijn wereld is in al die jaren toch wel wat groter geworden. Je kunt vandaag nog eierkoeken vinden, dat weet ik wel. Vaak verpakt in plastic, in de supermarkt. Maar die koeken lijken in geen duizend jaar op de eierkoeken van “Meyerkes”.

Daarom mijn oproep: zijn er warme bakkers in ons land die soms nog eens van die ouderwetse eierkoeken maken? Ik wil ze zo graag komen proeven. In Eksaarde, Vollezele, Ieper of Lanaken. Maakt niet uit. Ik zou mijn ogen willen sluiten en weer zeven zijn, een heerlijke eierkoek lang.

Ken jij zo’n eierkoeken? Laat me dan zeker weten waar ze nog te vinden zijn, laat het dan hier even weten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer