Eierkoeken? Echte? Waar kun je die nog vinden?

Gisteren deed ik volgende oproep in mijn column in de Zondag. Aangezien die krant gratis bij de bakker te vinden is denk ik dat er wel wat reacties zullen komen. Maar kan er iemand van jullie helpen?

 

EIERKOEKEN VAN MEYERKES

Ik spreek over veertig jaar geleden. Mijn broertje Arn en ik logeerden vaak bij meme Maria en pepe Daniël in de Maldegemseweg in Knesselare. Als peuter hadden we ook nog een paar jaar in die straat gewoond, een paar huizen verderop. In een huurhuis van mijn overgrootvader Emiel Mortier, één van de meest indrukwekkende mannen uit mijn peuterjaren. Ook al was hij klein van gestalte, Mielke vulde de kamer.

Toen we bij meme en pepe logeerden was er één dag in de week, in mijn herinneringen was dat de dinsdag, maar ik kan mij vergissen, dat we naar “Meyerkes” gingen. “Bakkerij De Meyer”. Een piepklein bakkerijtje, van twee broers, dat intussen wellicht al een kwart eeuw gesloten is, een paar honderd meter verder, aan de overkant van de straat, richting dorp. Het brood was er lekker, vooral het suikerbrood en dat met rozijnen. En op dinsdag verkochten ze er ook eierkoeken. Die waren zowat het lekkerste wat er bestond in de hele wereld. In “mijn” hele wereld, die toen nog klein was, maar toch, ik was toen al een soort van fijnproevertje.

De eierkoeken bestonden uit twee helften eiergebak. Die ovale helften waren krokant gebakken, geel tot lichtbruin in het midden, en aan de randjes waren ze net iets bruiner gebakken en nog net iets krokanter. En tussen de twee helften zat er een soort gesuikerde boterroom. Echt waar: erover schrijven alleen doet mij, vier decennia later, weer het water in de mond krijgen en ik kan ze bijna opnieuw proeven. Iets lekkerder bestaat er nauwelijks in de hele wereld. En mijn wereld is in al die jaren toch wel wat groter geworden. Je kunt vandaag nog eierkoeken vinden, dat weet ik wel. Vaak verpakt in plastic, in de supermarkt. Maar die koeken lijken in geen duizend jaar op de eierkoeken van “Meyerkes”.

Daarom mijn oproep: zijn er warme bakkers in ons land die soms nog eens van die ouderwetse eierkoeken maken? Ik wil ze zo graag komen proeven. In Eksaarde, Vollezele, Ieper of Lanaken. Maakt niet uit. Ik zou mijn ogen willen sluiten en weer zeven zijn, een heerlijke eierkoek lang.

 

Ken jij zo’n eierkoeken? Laat me dan zeker weten waar ze nog te vinden zijn, laat het dan hier even weten.